COBOL blokerer for Schwarzeneggers løn-stop

Det er for besværligt at ændre Californiens lønsystem, så 200.000 offentligt ansatte kun ville få udbetalt mindsteløn til delstatens finanslov kommer på plads.

Den amerikanske delstat Californiens offentligt ansatte kan få en håndsrækning fra delstatens lønsystem, som kan blokere for guvernør Arnold Schwarzeneggers ordre om øjeblikkeligt lønstop.

Arnold Schwarzenegger befalede i sidste uge, at 200.000 offentligt ansatte skulle sættes ned til mindstelønnen, indtil delstatens politikere er blevet enige om næste års budget og finanslov.

Imidlertid nægter Californiens statsrevisor John Chiang, som sidder med nøglen til den offentlige pengekasse, at efterkomme ordren.

I en forklaring til det californiske senat pegede John Chiang på delstatens lønsystem, som årsagen til at det ville være umuligt at efterkomme ordren. Det skriver avisen Sacramento Bee.

Lønsystemet bygger på et 30 år gammelt system skrevet i programmeringssproget COBOL. Det er et sprog, der er brugt i mange finansielle systemer, men hvor det er vanskeligt at finde programmører.

Ifølge John Chiang vil det tage mindst seks måneder at foretage de nødvendige ændringer og endnu længere at få bragt systemet tilbage til normalen, når budgettet kommer på plads.

»Det er ét af flere it-systemer, som Californien har investeret mange penge i for flere årtier siden, og som de sidste par år er blevet holdt kørende med gaffatape,« siger kontorchef Michael Cohen fra Californiens rigsrevision til Sacramento Bee.

Californien har forsøgt at erstatte det gamle COBOL-system med et nyt, men det er blevet forsinket flere gange, blandt andet fordi politikerne ikke har villet godkende budgettet på nu anslået godt 850 millioner kroner, som systemet ventes at koste.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rene Hansen

Det er egentligt ganske bizart...

COBOL blev valgt, og er fortsat benyttet i finanssektoren, netop fordi at det er let at læse og vedligeholde.

Det er dog ikke overraskende at det er svært at finde COBOL programmører, også her i landet. Sproget er ganske enkelt og hurtigt at lære, specielt hvis der tages udgangspunkt i et eksisterende program som har alle de systemspecifikke "mystiske" indledninger.

Et par ganske betydelige grunde til at udviklere (nye) væmmes ved COBOL udvikling er udviklingsmiljøet og programlængden.

Udviklingsmiljøet er i stor stil dikteret af server forbindelserne og terminal med rent tekst baserede løsninger. Dermed mangler en masse "lækker" funktionalitet, såsom auto-complete, macros, menu baserede valg, mouse-scrolling... Kan du kode COBOL i MS Visual Studio .NET 2008 eller i det mindste Eclipse er du godt på vej. Derudover er test af programmer noget mere besværligt når de ikke kan afvikles lokalt.

COBOL programmerne er læslige af alle, og kan næsten ligne almen tale. Desværre har dette betydet at COBOL kode generelt er ganske lang (linje mæssigt) i forhold til eksempelvis Java. Dermed er der meget materiale som skal vedligeholdes.

I virkeligheden er COBOL et ganske stærkt sprog, som virker og er stabilt. Kode afvikles hurtigt og effektivt, og det er muligt at lave programmer meget robuste og læselige. Udviklingsmiljøet og de mange kode linjer, samt manglende benyttelse af objekt-orineterede principper (gammel kode) gør dog COBOL upopulært.

Det som mangler er udviklere med forståelse for og erfaring med de gamle programmer. Samt forståelse for foretningen (de arbejdsopgaver som programmerne skal udføre) - der er ikke nok udviklere som ved hvad det er meningen programmerne skal gøre, dette ved kun de finans-folk som udviklerne samarbejder med.

Så giv mig et ordentligt udviklingsmiljø, mulighed for at teste lokalt, servere som vil acceptere objekt-orienterede programmer, og en klar beskrivelse af hvad hvert af programmerne skal gøre (specifikation af nye programmer, samt overblik over de eksisterende programmer). Betal samtidig bank folk til at checke at programmerne laver de beregninger som de skal - så skal jeg skaffe en hær af COBOL udviklere.

Med venlig hilsen Ieet Pwnage

 • 0
 • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

COBOL blev valgt, og er fortsat benyttet i finanssektoren, netop fordi at det er let at læse og vedligeholde. ... COBOL programmerne er læslige af alle, og kan næsten ligne almen tale.

COBOL's læselighed er lidt af en illusion. Det kan godt være, at COBOL er lettere at læse højt end mere moderne sprog, hvor man skal bruge noget i retning af Victor Borge's "Phonetic Pronounciation" for at læse kode højt. Men overfladesyntaks har (med enkelte undtagelser) meget lidt betydning for læselighed for folk, der allerede kender et programmeringssprog. Det er i reglen programstruktur og invarianter, der er vigtige at forstå, hvis man skal rette i et program. Om der står "ADD 5 to DAYS" eller "days += 5" gør ikke så stor forskel.

 • 0
 • 0
#3 Rene Hansen

Hej Torben.

Med læsbarhed blev der henvist for "folk med forrestningskendskab" - hvilket vil sige finansfolk, og bankfolk.

Som jeg beskrev efterfølgende: COBOL programmerne er læslige af alle, og kan næsten ligne almen tale. Desværre har dette betydet at COBOL kode generelt er ganske lang (linje mæssigt) i forhold til eksempelvis Java. Dermed er der meget materiale som skal vedligeholdes.

De fleste udviklere vil foretrække en kortere syntaks.

Med venlig hilsen

 • 0
 • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

Problemet i den gældende sag var, at der ikke var nok programmører til at lave ændringen på fornuftig tid. Her hjælper det ikke, at forretningsfolk kan læse koden. Og COBOL er åbenlyst ikke forståeligt nok til, at man bare kan sætte ikke-COBOL programmører til at rette i koden, for så ville manglen på COBOL-programmører ikke være noget problem.

 • 0
 • 0
#5 Rasmus Kaae

Der findes da "fine" IDE'er til Cobol og PL/1, f.eks. http://www.eclipse.org/cobol/

Det er vist kun de mest konservative mainframe-udviklere der udelukkende arbejder via terminal-opkobling.

Som ny udvikler er det let at lære disse gamle forretningssprog (cobol, pl/1, m.m.). Den store hurdle er somregel udviklingsmiljø og mangel på dokumentation eller lign. som man kender det fra f.eks. javadoc eller doxygen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere