Cloud computing kan gøre BI billigere

Dataanalyse og business intelligence (BI) kan blive markant billigere ved at udnytte de nye tjenester for allemands-cloud computing, som Amazon og Google faldbyder.

Beregninger i internetskyen - cloud computing - kan være svaret på komplekse dataanalyse-opgaver indenfor business intelligence (BI), som ellers kan blive en bekostelig affære for virksomheder.

Det er budskabet fra analytikeren Jerry Held, som i sin tid ledte udviklingen af INGRES-databasen på Berkeley-universitetet i Californien i USA.

Udgangspunket er, at en lang række firmaer kan nu tilbyde "cloud computing," hvor ekstra kapacititet i firmaernes maskinpark sælges som billig applikationsserver-hosting.

I et indlæg på bloggen The Database Column skriver Jerry Held, at cloud computing starter begyndelsen på en ny æra indenfor dataanalyse ved at sætte virksomheder i stand til at analysere terabytes af data hurtigere og billigere end nogen sinde før. Den vigtigste ændring er, at ydelserne er "on-demand."

Det betydet, at virksomheder ikke længere behøver at bruge meget store beløb på hardware- og software-investeringer, og bruge lang tid på planlægning og udrulning.

I stedet kan virksomheder benytte en tjeneste som Amazon's Elastic Compute Cloud (EC2) og have adgang til en højtydene analytisk klynge-computer, hvor man betaler for de ydelser, man bruger, skriver Jerry Held i sit blog-indlæg

Skyen vil ændre BI

Cloud computing må ikke forveksles med software-som-tjeneste (software as a service, SaaS.)

Kunderne på skyen lejer en dedikeret maskinpark, hvorimod SaaS-kunderne må dele ressourcer med andre kunder, og hvor sikkerheden er bestemt på SaaS-udbyderens præmisser.

Jerry Held forventer at cloud computing vil ændre BI på en række områder:

 • Ny BI-teknologi vil hurtigere komme i anvendelse. Skyen vil blive den nye platform, hvorpå BI-software bliver evalueret.

 • Virksomhederne vil fortage mere ad hoc-analyse på kortere tidsintervaller.

 • Forskellige enheder i virksomheden kan vælge at udføre specifikke analyser uden at inddrage resten af virksomheden. Det er bare at hive pengene op af lommen.

 • Datawarehouses for mellemstore virksomheder vil vokse. Mange firmaer i denne størrelse har ofte store datamængder, som de ønsker at analysere.

Men for at få analyse i skyen til at virke, kræves der en databasearkitektur som er designet til at fungere effektivt i det elastiske, hostede miljø, som skyen er, skriver Jerry Held på The Database Column.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kasper Sørensen

Én ting er at grids kan skabe store performance forbedringer, men en anden er at der er store udfordringer i at udnytte grids fordi det kan være svært at dele opgaverne ud i flere sideløbende processer/tråde. Jeg sidder selv på et Open Source projekt hvor vi er ved at gøre det muligt at splitte en query op i flere queries som giver det samme resultat. Dette gøres ved at indskyde WHERE-clauses som gør at en query kan distribueres til flere eksekverende computere. Tjek det selv: http://www.eobjects.dk/metamodel

 • 0
 • 0
Torben Seebach

At cloud computing kommer til at ændre BI afhænger vist meget af hvor forhippet man er på den gammeldags enterprise/kube arkitektur tankegang. Moderne BI systemer fungerer bedst hvis man skærer dem lidt ned i mindre dele. For firmaer der stadig vil have alt på et fad, så er datamængden der skal flyttes sandsynligvis så stor at det ikke vil være realistisk at flytte det til en server på en den anden side af verden.

Synes det er en meget underlig kommentar...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere