Clinton: Vi skal have globale retningslinjer for data-overvågning

29. august 2014 kl. 15:066
Clinton: Vi skal have globale retningslinjer for data-overvågning
Illustration: peepo/iStockphoto.
Der er brug for en verdensomspændende pagt om brug og indsamling af data. Det mener tidligere udenrigsminister for USA Hillary Clinton.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De andre gør det også. Amerikanske virksomheder får smæk for at udlevere oplysninger til den amerikanske stat. Men USA er ikke alene, siger amerikansk toppolitiker Hillary Clinton. Derfor efterlyser hun nu en international aftale om, hvad man må og ikke må med data, skriver amerikanske Computerworld.

I en tale ved it-konferencen Nexenta OpenSDx sagde Clinton, at USA's regering ikke bruger oplysningerne til kommercielle formål, men det gør andre stater. Ifølge den tidligere udenrigsminister er USA et af de lande, der har flest love omkring, hvilke informationer staten må bede virksomheder udlevere.

»Vi er nødt til at gøre det klart for andre lande, at vores teknologivirksomheder ikke er en del af vores regering,« sagde Clinton på konferencen.

Clinton, som spås at blive demokraternes kandidat ved præsidentvalget i 2016, fortæller, at overvågningsrisikoen er så stor, at hun som udenrigsminister mange gange måtte efterlade alt elektronisk udstyr på flyet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hver gang jeg rejste til lande som Kina og Rusland, kunne vi ikke tage vores computere, personlige enheder eller noget som helst andet med fra flyet, fordi de er så gode, at de ville kunne bryde ind i dem på få minutter,« siger hun.

Hillary Clinton erkender, at en international aftale om indsamling og brug af data kan have lang tid og et langt arbejde foran sig.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. august 2014 kl. 11:21

Lidt ligesom når der tales for at fjerne reglerne der sikrer et minimum af service på forskellige sociale områder - med argumentet om at disse regler hindrer kommunerne i at levere en bedre service.

Derudover... Hvis vi går med til regler for overvågning - uanset hvor skrappe disse måtte være - så har vi i realiteten accepteret overvågning, og kan ikke nogensinde mere sige at overvågning er utilstedeligt. - Punktum.

Efter sådan en accept er det bare at holde armene ind til kroppen, når glidebanen går forbi milepælene med "terrorbekæmpelse", "Børneporno", "Statslig sikkerhed", "Statens interesser", "Skatteunddragelse", "Socialt bedrageri", "Forsikringssvindel", "Hensyn til befolkningen", "Proaktiv håndtering af usunde politiske overbevisninger"....

K

3
30. august 2014 kl. 10:27

USA har ingen troværdighed tilbage indenfor emnerne privatlivets fred og IT-sikkerhed.

De er indenfor det seneste årti rykket op på en delt førsteplads indenfor systematisk overpisning af de to områder.

En enkelt politiker fra eller til ændrer ikke på det billede.

Når man lægger en IT sikkerheds strategi for en virksomhed nu til dags, så er organiseret kriminalitet begået af nationalstaters se-og-snage-tjenester, blandt de store trusler man skal tage forholdsregler mod.

2
30. august 2014 kl. 08:16

USA kan godt glemme alt om at "hvidvaske" sine metoder. USA er førende blandt samtlige de lande der overvåger både egne og andre landes borgere. Initiativet har ingen gang på jorden, Clinton kan ikke standse udviklingen, der er kommet ud af kontrol. Selv Danmarks politikere giver i en lind strøm efterretningstjenester og stort set alle offentlige myndigheder adgang og beføjelser til at granske og overvåge befolkningens personfølsomme oplysninger og metadata. Metoder, der hører til i en diktaturstat.

5
30. august 2014 kl. 13:03

Ja, det var jo ingen andre end Hillary Clinton der i sin egenskab af udenrigsminister var ansvarlig for USA's spionage mod FN-ansatte.

Så det vil være passende hvis hun holdt sig fra diskussionen om andres data.

1
29. august 2014 kl. 15:24

De ønsker alle sammen total kontrol over den nye slagmark. Og hvor det sidste gang kunne have sprunget os alle i luften, så sprænger det allerede vores privatliv.

Jeg ser kun en udvej: At et af de storw lande siger stop med big brother og skruer ned igen. Men nej, fordi det er jo kampen mod terror så det sker næppe.

Som midlertidig løsning kan man (forsøge at) beskytte sig med Open Source, paranoia og held. Men problemet er jo at selve hardwaren efterhånden er inficeret! Man er jo nødt til at lave sin egen snart, med hjemme fremstillet silicium og en loddekolbe. Tilbage til 1960.

I øvrigt, kender I nogle alternativer til Truecrypt? Jeg bruger Mac (er ikke SÅ paranoid endnu men overvejer da Linux snart) . Jeg stoler dog ikke på at FileVault ikke kan have en bagdør. NSA kan jeg ikke forsvare mig imod, men hvis der er en kan andre potentielt bruge den. Defense in depth. Så sikre krypterede containere? Må gerne fungere som Truecrypt.

6
31. august 2014 kl. 20:27

Hej Henrik - hvis du er ude efter privatliv er jeg ikke så sikker på at Linux er første-valg. Tag et kig på OpenBSD.