Clearview AI: Ukraine bruger nu vores ansigtsgenkendelse i krigen

14. marts kl. 13:036
Clearview AI: Ukraine bruger nu vores ansigtsgenkendelse i krigen
Illustration: mazzzur/Bigstock.
Ansigtsgenkendelsessoftware fra Clearview AI har angiveligt gjort sit indtog på slagmarken i Ukraine. Det er endnu uvist, hvordan det ukrainske militær anvender præcis softwaren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ukraine anvender nu angiveligt ansigtsgenkendelsessoftware fra amerikanske Clearview AI.

Det skriver Reuters på baggrund af et interview med selskabets grundlægger og adm. direktør Hoan Ton-That.

Clearview AI ligger ifølge Hoan Ton-That inde med mere end to milliarder billeder fra det russiske sociale medie VKontakte.

Ansigtsgenkendelsessoftware kan bruges til at identificere russiske agenter, hjælpe den ukrainske regering med at afsløre falske opslag på de sociale medier relateret til krigen og genforene flygtninge adskilt fra deres familier, siger Hoan Ton-That til Reuters.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Albert Fox Cahn, der er adm. direktør i Surveillance Technology Oversight Project i New York, påpeger, at den udstrakte hånd fra Clearview AI kan give bagslag.

»Når du introducerer disse systemer og de tilhørende databaser til en krigszone, har du ingen kontrol over, hvordan den vil blive brugt og misbrugt,« siger han til Reuters og nævner misidentifikation som en risiko, der kan få fatale utilsigtede konsekvenser.

Clearview AI beskyldes i flere amerikanske retssager for at krænke privatlivets fred ved at tage billeder fra internettet, herunder fra Facebook.

Tilmeld dig V2 Security 2022 | Danmarks største messe om cybersikkerhed


Tilmeld dig messen her

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. marts kl. 17:10

Ellers er det ikke saerligt svaert at lave. Det "svaere" er at stjaele folks billeder fra Facebook o.lign., Clearviews nyskabelse var at de var ligeglade nok med alle regler og bare hentede alle folks billeder ned ud at spoerge, samt at de har fundet en skalerbar maade at indeksere en database af vektorer som beskriver ansigterne.

Russerne kontrollerer jo VKontakte og Yandex, saa de har nok de billeder de skal bruge allerede. Mon ikke de ogsaa forlaengst har hoestet alting fra Facebook, Linkedin og alle de andre steder vi gladeligt laegger vores ansigter op?

Mht indeksering er det simple alternativ at scanne hele databasen O(n) for hvert oplsag, det er ikke sikkert det er noget stort problem for en nation state spiller, det er trivielt at paralllelisere, og selv en laptop kan lave millioner af sammenligninger i sekundet. En farm af GPU-servere vil kunne goere det meget hurtigt. Og ellers kan man ogsaa sagtens loese det, eller finde noget open source der kan.

4
14. marts kl. 16:44

Mon ikke der er embargo på.

Måske, men hvad med de xxxx maaskiner de fik det installeret på for et par månder siden?

Eller de installations-pakker de har liggende? Mon ikke de lige kan installeres på lidt flere maskiner?

Når først software har forladt sælgeren kan det vre lidt svært at styre hvad der sker med det. Specielt hvis det ikke kører som SaaS på udviklerens egen serverpark.

/Henning

3
14. marts kl. 15:38

Mon ikke der er embargo på.

Ok, du har sikkert ret, Palle Due Larsen... Hvis man kan stole på, at Clearview ikke kan finde en vej rundt om den slags... men ansigtsgenkendelse står jo faktisk ikke på listen, så vidt jeg kan se.. (det burde det selvfølgelig gøre).

2
14. marts kl. 15:34

Mon ikke de også bruger Clearview?

Mon ikke der er embargo på.

Russia will be restricted from importing certain types of sensitive U.S.-made technology, including some “semiconductors, telecommunication, encryption security, lasers, sensors, navigation, avionics and maritime technologies.”

Fra Forbes