Clearview AI idømmes bøde på 65 millioner kroner
Clearview AI, der leverer ansigtsgenkendelsessoftware, får en bøde på godt 65 millioner kroner og et påbud om at stoppe indsamlingen og brugen af data om britiske borgere samt at slette data fra dets systemer.
Det skriver ZDNet efter, at det britiske datatilsyn The Information Commissioner's Office (ICO) og det australske modstykke, Office of Australian Information Commissioner (OAIC), har foretaget en fælles efterforskning af, hvordan Clearview AI har anvendt folks billeder, data scraping fra internettet og biometriske data til ansigtsgenkendelse.
Læs også: KL lancerer ny digitaliseringspolitik: Dataetisk Råd peger på ældre, der »føler sig kørt over«
Efterforskningen konkluderer blandt andet, at Clearview AI undlod at informere folk i Storbritannien om, at virksomheden indsamlede deres billeder fra nettet og sociale medier for at skabe en global onlinedatabase, der kunne bruges til ansigtsgenkendelse.
Derudover havde Clearview AI ikke en lovlig grund til at indsamle folks oplysninger, og virksomheden undlod at have en proces på plads, der skulle forhindre, at data opbevares på ubestemt tid samt Clearview AI opfyldte ikke de databeskyttelsesstandarder, der kræves for biometriske data i henhold til GDPR.
Læs også: Techkommission: Det offentliges anvendelse af algoritmer skal reguleres
»Virksomheden muliggør ikke kun identifikation af disse personer, men overvåger effektivt deres adfærd og tilbyder det som en kommerciel tjeneste. Det er uacceptabelt. Det er grunden til, at vi har handlet for at beskytte folk i Storbritannien ved både at idømme virksomheden en bøde og udstede et påbud,« siger UK Information Commissioner John Edwards til ZDNet og fortsætter:
»Folk forventer, at deres personlige oplysninger vil blive respekteret, uanset hvor i verden deres data bliver brugt. Det er derfor, globale virksomheder har brug for international retshåndhævelse.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.