Clearview AI er blevet hacket: Kundeliste er stjålet

27. februar 2020 kl. 12:1211
Clearview AI er blevet hacket: Kundeliste er stjålet
Illustration: Bigstock.
AI-start-uppen Clearview AI er blevet hacket. Det betyder, at deres kundeliste er blevet tilgået. Virksomhedens advokat udtaler, at sikkerhed er en topprioritet, men at datalæk er 'en del af livet.'
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Virksomheden Clearview AI, der har skrabet i omegnen af tre milliarder af fotos fra de sociale medier, har fået stjålet sin kundeliste af hackere.

Ifølge Daily Beast, der har fået adgang til en meddelelse sendt til Clearview AI-kunder, har en ’indtrænger fået uautoriseret adgang’ til listen, der rummer både politi, retslige myndigheder og banker.

Det forlyder dog også, at der ikke blev skaffet adgang til søgehistorik, der er blevet foretaget af kunderne.

Ifølge virksomhedens advokat, Tor Ekeland, er sikkerhed en topprioritet for virksomheden, ’men uheldigvis er datalæk en del af livet. Vores servere blev aldrig tilgået’, det skriver CNN.

Start-up møder pres fra flere sider

Virksomheden har i den sidste tid fået meget opmærksomhed, hvor både medier, andre virksomheder og retsvæsen har kigget nærmere på, hvad virksomhedens massive database af billeder af private personer, fra blandt andet sociale medier, vil have af konsekvenser fremover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både Twitter og Facebook har bedt Clearview AI om at stoppe med at bruge billederne og blandt andet New Jersey, USA, har vedtaget et statsligt forbud med servicen.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
1. marts 2020 kl. 13:49

Måske bankerne hellere skulle få ryddet op i deres egen baghave, før de begynder at lave AI i forhaven.

Det går den modsatte vej. Nu kræver de kopi af legitimation. Så håber de at kunne hænge kunderne op, hvis de modtager noget, som ligner et dansk kørekort, med et billede af Donald Trump. Det giver jo også nogle muligheder for at tage kviklån, og købe letomsættelige varer i andres navn, hvis de skulle få en ubændig lyst til tidlig pension. Det er jo ikke rigtigt muligt at rende med kassen i de kontantløse filialer.

9
28. februar 2020 kl. 15:47

"Jeg er glad for at uskyldige borgeres personfølsomme data ikke er blevet lækket" Nu er dit udseende næppe personfølsomme oplysninger ?

8
28. februar 2020 kl. 15:46

Den er bare scrapet.</p>
<p>

jeg kan godt se ironien og har også givet thums up, men det er (i Danmark) ikke tilladt at scrape billeder uden tilladelse.

Den tilladelse har selskabet næppe. Poster jeg et billede jeg har taget af en blomst eller af mig selv, så tilhører alle rettigheder til det billede mig uanset at billedet let kan scrapes.

Der kan opstå noget fnidder omkring facebooks brugerbetingelser, men det er stadig facebook som skal bevise at jeg har give facebook lov til at bruge billedet og at jeg har et oplyst samtykke.

Hvis Clearveiw uden tilladelse fra facebook scraper disse billeder, så er det efter min opfattelse en klar GDPR overtrædelse.

Clearview har simpelhen ikke lov til at træne deres AI på mit eller dit billede uden forudgående tilladelse.

7
27. februar 2020 kl. 16:31

Den er bare scrapet.

Det kan de ikke have et problem med. Ellers må de lige få sig et mere "clear view" af deres egen forretningsmodel.

6
27. februar 2020 kl. 15:08

Det er selvfølgelig ikke i orden at hacke nogen, men jeg har svært ved at holde min skadefryd tilbage i netop dette tilfælde.

IMHO burde ClearView's forretningsmodel være forbudt, hvis den ikke allerede er det. Mens vi venter vil det være fint, hvis deres kunder mister tilliden, og de får den ene GDPR bøde efter den anden for at lække personfølsom data. Hvis virksomheden lukker af den grund, vil jeg ikke knibe mange tårer.

At en kundeliste bliver offentliggjort, har jeg det ok med: Det skal være risikofyldt at handle med banditter. Jeg er glad for at uskyldige borgeres personfølsomme data ikke er blevet lækket, selvom det ville være godt for bødestørrelsen.

5
27. februar 2020 kl. 14:56

Hvis de kan lære at spotte en svindler/røver ved hjælp af ansigtstræk, stressudtryk, pupiller eller lignende biometriske faktorer.

De kunne jo starte med de lavesthængende frugter.

Efter sigende så blev billedet på Dankortet afskaffet efter en pinlig historie hvor en voksen mand havde hævet penge på en ung piges Dankort, uden nogen havde reageret.

Derfor bliv billedet afskaffet, for så kunne bankerne jo nemmere påberåbe sig deres uskyld.

Måske bankerne hellere skulle få ryddet op i deres egen baghave, før de begynder at lave AI i forhaven.

2
27. februar 2020 kl. 14:39

banker!? Hvad hulen skal de med en masse billeder af mig

Hvis de kan lære at spotte en svindler/røver ved hjælp af ansigtstræk, stressudtryk, pupiller eller lignende biometriske faktorer. Eller måske de vil lære hvilket type ansigt der er mest modtagelige for bestemte produkter eller hvem som er typiske dårlige betalere. :) Med forskning arbejder man jo i mange retninger, og ikke altid lige åbenlyse. Måske man vil blokere en hævning i automat, hvis kortets indehaver er 70 år gammel, men personen der forsøger at hæve, ligner en på 25.

Måske det gamle udtryk med at "låne på sit glatte ansigt" kommer til sin ret!

1
27. februar 2020 kl. 14:08

At dømmende og udøvende magter vil bruge den slags data, kommer ikke bag på mig, ligesom efterretnings tjenester heller ikke ville overraske mig, men banker!? Hvad hulen skal de med en masse billeder af mig, og mine feriedestinationer? Er de ved at udvikle en database, der kan bedømme kreditværdighed, ud fra ansigtgenkendelse? Vil hæveautomaterne blokere, hvis jeg ser ud til, at være for påvirket, til at fortsætte julefrokost turen?