Civilingeniør og sikkerhedsekspert: »YouSee-nedbrud ligner intern hacking«
TDC har anmeldt nedbruddet på kabeltv-netværket nytårsaften til politiet med den formodning, at der er tale om en 'bevidst skadelig handling'. Nedbruddet ramte 1,2 millioner kabeltv-kunder, og YouSee fik først genetableret størstedelen af netværket i løbet af nytårsdag.
Ifølge den kortfattede pressemeddelelse fra TDC er der 'tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform'.
Denne formulering antyder, at TDC har mistanke om, at der er tale om et angreb udført af personer med internt kendskab til YouSees tekniske setup.
»Uden andre oplysninger end den formulering, så er min vurdering, at TDC mener, at det er et internt angreb. Ellers er det et målrettet angreb, hvor nogen har udført et ret stort arbejde for at forstå YouSees setup,« vurderer teknisk direktør Jacob Herbst fra sikkerhedsfirmaet Dubex til Version2.
Et internt angreb kan forklare, hvorfor TDC var nødt til at sende teknikere ud til 33 centraler og udskifte 300 bokse, der stod for distributionen af tv-signaler. Det må formodes, at TDC under normale omstændigheder vil have fjernadgang til systemerne og kunne genstarte og opdatere udstyret. Når der er tale om en bevidst handling, så ser det ud til, at det har omfattet sabotage af fjernadgangen.
Formuleringen med en 'bevidst skadelig handling' ser også ud til at udelukke forklaringer som eksempelvis en orm, der kunne have forvoldt skade ved et uheld, og formuleringen om, at det har krævet detaljeret viden ser også ud til at udelukke, at TDC er blevet offer for et kendt sikkerhedshul i udstyret.
Hvis der er tale om et eksternt angreb, så rejser det yderligere spørgsmål om blandt andet motivet.
»Det kunne være spear-phishing, hvor man eksempelvis målrettet er gået efter dem, der administrerer netværket,« siger Jacob Herbst.
Det bedst kendte eksempel på hacking af en tv-udbyder var franske TV5 Monde, hvor hackere ifølge BBC gik målrettet efter at undersøge tv-stationens sendenetværk for at finde frem til svage punkter, der gjorde det muligt at overtage en computer hos tv-stationen og lukke ned for udsendelserne på 12 tv-kanaler.
TDC oplyser, at selskabet ikke har yderligere kommentarer til sagen, som altså nu er meldt til politiet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.