Citrix-snigen hjælper Vejle Kommune over på Windows 7

Kommunens fagsystemer kører på Citrix, og det gør det lettere for Vejle Kommune at skifte fra Windows XP til Windows 7 uden at skulle bruge for mange kræfter på at teste, om de gamle applikationer stadig dur.

Windows Vista blev vejet og fundet for tungt til at afløse Windows XP hos Vejle Kommune. Til gengæld har Windows 7 indfriet kommunens forventninger. Derfor er Windows 7 nu på vej ud til flere af kommunens medarbejdere, selvom styresystemet kun er få måneder gammelt i sin færdige udgave.

Kommunen har fået opbygget en proof-of-concept udrulning, som betyder, at systemerne nu er på plads til, at kommunens it-folk kan udrulle Windows 7 på nye maskiner, som bliver sat op.

Målet er, at proof-of-concept-udrulningen skal være nået ud til 200 maskiner inden årets udgang, oplyser Søren Jul, leder af it-driftsservice i Vejle Kommune og ansvarlig for Windows 7-projektet.

En af de store udfordringer ved en udrulning af et nyt styresystem er at sikre, at organisationens eksisterende software kan fungere på den nye platform. Her har Vejle Kommune imidlertid haft det forholdsvis let takket være den nuværende infrastruktur.

»Vi afvikler 95 procent af vores fagapplikationer via Citrix. Det gør det nemt for os, så på den måde sniger vi os uden om at skulle teste alle applikationer,« siger Søren Jul.

Inden Windows 7 får grønt lyst til at blive rullet ud til alle medarbejdere, vil der dog være nogle få applikationer, som skal testes.

Det eneste væsentlige problem i skiftet fra Windows XP til Windows 7 har været, at Windows 7 benytter Internet Explorer 8. Det er ikke alle webbaserede applikationer, som fra start har været klar til at køre i Microsofts nye webbrowser.

Kryptering og image-håndtering trak i retning af 7
Når Vejle Kommune har valgt at skifte til Windows 7, skyldes det først og fremmest de nye funktioner i Microsofts platform. Det er eksempelvis muligheden for kryptering af data på bærbare pc'er med Bitlocker og fjernadgang til applikationer gennem DirectAccess.

Lige netop DirectAccess kører dog endnu ikke helt smertefrit, da visse dele stadig kører på betaversioner af software.

En anden fordel, som kommunens it-folk kan drage nytte af, er de nye muligheder for med Windows 7 og Windows Server 2008 at styre diskimages mere fleksibelt end i tidligere versioner.

»Det er nemt at vedligeholde images. Det er ikke længere nogen udfordring, når der kommer ny hardware,« siger Søren Jul.

Kommunen evaluerede også Windows Vista, men besluttede at beholde Windows XP, fordi der dels var for mange popup-beskeder til brugerne og dels for høje krav til hardwaren.

»Vista kom kun ud til nogle få maskiner i it-afdelingen. Vi skulle have fornyet hele vores pc-stand for at køre Vista. Windows 7 kan køre på det meste, vi har. Måske skal vi sætte lidt ekstra RAM i de ældste maskiner. Typisk er det hardware og den menneskelige faktor, som spærrer for en udrulning. Nu kan vi fokusere på den menneskelige faktor,« forklarer Søren Jul.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Esben Nielsen

[qoute] »Vi afvikler 95 procent af vores fagapplikationer via Citrix. [/qoute]

Hvad skal de så overhovedet bruge Windows til på klienterne? Kan de ikke blot køre et gratis OS?

 • 0
 • 0
#2 ab ab

Hvad skal de så overhovedet bruge Windows til på klienterne? Kan de ikke blot køre et gratis OS?

De har jo også andre applikationer end fagsystemer. Der bruges sikkert Windows-specifikke applikationer til tekstbehandling, regneark, email, kalender og så videre.

Der nævnes heller ikke noget om platformkravet for de sidste 5% af fagsystemerne, men det ville næppe undre, hvis disse var Windows-specifikke. Derudover ligger der sikkert også nogle betragtninger om, at omkostningerne til omskoling af medarbejdere og øget support ved skift af operativsystem ikke overstiger den potentielle besparelse. Dertil skal vel lægges hele usikkerheden om hvor vidt leverandører vil have kompetencen og villigheden til at supportere et andet operativsystem, hvis kommunen er den eneste myndighed, der skifter.

 • 0
 • 0
#3 Claus Jørgensen

Hvad skal de så overhovedet bruge Windows til på klienterne? Kan de ikke blot køre et gratis OS?

Der findes ikke gratis operativ-systemer når de skal bruges på over hobby/nørd niveau.

nyheden

Det er ikke alle webbaserede applikationer, som fra start har været klar til at køre i Microsofts nye webbrowser.

Men så er det også på tide, jeg kan kun gistne om hvor galt det kan gå med en browser der ikke er blevet opgraderet i næsten 10 år.

Desuden fungere Active-X komponenter stadig, hvis det er problemet. Brugeren skal bare trykke "godkendt" først i dag.

 • 0
 • 0
#4 Rene Madsen

Der findes ikke gratis operativ-systemer når de skal bruges på over hobby/nørd niveau.

Hvilken verden lever du i?

De er gratis at hente og installerer - stort set alle udgaver af Linux/BSD.

Vi bruger Ubuntu på workstations her hos os. Vi bruger Debian på alle servere. De har været ganske gratis at hente og installerer. De koster tid at vedligeholde, det er korrekt, men det gør windows også.

 • 0
 • 0
#6 Peter Valdemar Mørch

så bider denne bug mig hver gang jeg bruger rdesktop under ubuntu:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/rdesktop/+bug/81854

(så vidt jeg husker så skal man bruge rdesktop for at tilgå citrix under linux, ikke?)

Tastaturet låser min desktop, så jeg skal CTRL-ALT-F1, logge ind, "killall rdesktop" og CTRL-ALT-F7 for at komme tilbage.

Ikke særligt brugervenligt...

Peter - der selv er 100% ubuntu ( / debian ) bruger

 • 0
 • 0
#7 Esben Nielsen

Der findes ikke gratis operativ-systemer når de skal bruges på over hobby/nørd niveau.

Hvilken verden lever du i?

Microsofts (og andre software leverandøres): Hvis man har fået at vide tit nok at, hvis noget er gratis, kan det ikke være "seriøst" og "professionelt", tror man vel på det.

 • 0
 • 0
#9 Maciej Szeliga

Desuden fungere Active-X komponenter stadig, hvis det er problemet. Brugeren skal bare trykke "godkendt" først i dag.

Du har vist ikke prøvet at køre ActiveX applikationer på en Citrix som kører på en Win 2003 Server som alm. bruger.

 • 0
 • 0
#11 Anonym

Der findes ikke gratis operativ-systemer når de skal bruges på over hobby/nørd niveau.

Lad nu være med at give trolden mad !

 • 0
 • 0
#12 Peter Valdemar Mørch

Offtopic:

"Hvad er der galt med standard Ctrl+Alt+Enter?"

Det virker ganske enkelt ikke. Mit tastatur bliver låst. Windows desktoppen i den anden ende modtager heller ikke mine tastetryk. Den skal altså killes "udefra"...

Jeg vidste ikke der var en decideret Citrix client til linux.

(Men jeg bruger altså også rdesktop til RDP og ikke til Citrix... - men det er en anden snak)

 • 0
 • 0
#13 Bent Ojgaard

Med Citrix kan brugeren anvende tynde terminaler, som eks. dem fra eLux.

Det kan ikke blive meget nemmere end med eLux terminaler, hvorfor al snak om Windows 7, gratis OS og lignende er irrelevant :

Forberedelse : - installér managementserveren og konfigurer diverse opsætninger og policies for terminalerne.

Udrulning : - Tag en terminal og slut den til netværk og tænd for den. - Gennemfør en simpel konfiguration (tager ca. 2 min). - Når terminalen booter igen, installeres nyeste OS (en tilpasset Linux) hvis den er tilgængelig på management serveren og de programpakker der er nødvendige for at brugeren kan koble op mod en Citrix farm. Den centraliserede konfiguration og policies køres på samtidig.

Service : - Brugeren kan ikke pille ved noget = nærmest ingen teknisk service.

Sikkerhed : - Afvikler kun ICA klient. Ingen browsere, ingen adgang til internet fra selve terminalen. Altså ingen sikkerhedsproblemer.

Opdateringer af OS : - Skulle der komme en opdatering, så lægges den på managementserveren og rulles automatisk ud til terminalen når den tændes (eller lukkes ned, afhængig af konfigurationen). Humlen er, at der sådan set ikke er noget behov for opdateringer, ud over ICA klienten.

Klimahysteriet : - bruger vel max. 20W eller mindre :-)

Med Citrix har brugeren sådan set ikke behov for en pc, med mindre vedkommende også anvender lokalt installerede programmer. Her vil der typisk være tale om tekniske programmer som eks. skal kommunikere med noget måleudstyr, programmer som er meget grafiktunge, eller programmer som er udviklet af en skodprogrammør, så de ikke kan afvikles (ordenligt) under WTS.

At nogen stadig vælger en PC for derefter kun at starte CPN eller CPNa op er lidt uforståligt, men folk kører ofte i frigear på "plejer" og selv langt ind i maven på IT afdelinger kan der være modstand mod terminaler. Nogen mister jo deres job når der ikke er hundredevis af Windows pc'ere der skal installeres, nurses og fejlrettes jævnligt. Samtidig er der en del hobby IT interesserede medarbejdere som tror at man skal lege med computere på sit arbejde og i arbejdstiden. Den slags medarbejdere er heller ikke begejstret for terminaler.....

Jeg kender ingen fagsystemer der ikke afvikles under Windows. Derfor er Citrix et godt og billigt valg til centraliseret drift.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere