Ciber: Vietnamesiske udviklere sikrer danske job

Sommertour:Glem den indbyggede modstand mod at sende udviklingsopgaver til lavtlønsområder. I virkeligheden er billige, vietnamesiske udviklere med at til at sikre arbedspladser i Danmark, siger direktøren i it-konsulenthuset Ciber.

Outsourcing af it-udviklingsopgaver er et kildent emne. For hvis man kan få samme kodekvalitet for færre penge, kan de færreste kunder se argumenter for ikke at sende opgaven til Indien, Pakistan eller Vietnam.

Omvendt ser mange outsourcingen som en trussel mod danske arbejdspladser. Eksempelvis har it-fagforeningen Prosa kaldt offentlig it-outsourcing til Indien "hul i hovedet".

Læs også: Prosa: Offentlig it-outsourcing er økonomisk selvmål

Men hos It-konsulenthuset Ciber ser man anderledes på sagerne. Virksomheden har fem års erfaring med et joint venture i Vietnam, hvor 50 højtuddannede udviklere arbejder med SAP- og .Net-udvikling. Præcis som deres danske konsulent-kolleger gør det - blot til en noget anden løn.

»Samlet set kan vi typisk løse en opgave omkring 25 procent billigere, når vi bruger "blended sourcing" med både danske og udenlandske konsulenter,« siger Lars Damgaard, der er administrerende direktør i Ciber Danmark til Version2.

Hvordan ser jeres danske ansatte på, at 'deres' opgaver kan udføres til en langt lavere løn?

»Jeg havde oprindelig forventet modstand hos de danske udviklere, men den er der slet ikke. Rent faktisk kan man sige, at det er for at sikre de danske arbejdspladser, at vi gør det. Der er ingen, der bliver afskediget eller går ned i løn, fordi vi har vietnamesiske udviklere,« siger Lars Damgaard videre.

Kan det hænge sammen med, at kvaliteten i virkeligheden også er tilsvarende dårligere, når opgaven bliver løst i fjernøsten?

»Der er ingen tvivl om, at man skal være ekstremt selektiv ved ansættelser derude. CV og samtaler er ikke nok, så vi sætter dem helt konkret til at løse nogle opgaver og ser, hvordan de klarer dem. Når det så er på plads, så er kvaliteten helt på højde med meget dygtige danskere,« siger Lars Damgaard.

Hvorfor endte I lige i Vietnam?

»Kulturen skal være sådan, at medarbejderne bliver i selskabet. Sådan er det ikke i Indien, hvor det er helt normalt, at de ansatte efter 6 måneder eller et år pludselig har et fået et andet arbejde. Vi vil gerne beskytte vores investering i uddannelse af medarbejderne, og det synes vi er lykkedes godt i Hanoi.«

Danida har givet omkring 1 million dollars i støtte til uddannelse af de ansatte.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Daniel Madsen

Der er mange udfordringer ved outsourcing, specielt til lavtlønnede lande som Indien og Vietnam.

Det er muligt at finde teknisk dygtige udviklere, men som det også nævnes skal man virkelig være omhyggelig med udvælgelsen for generelt mener jeg godt man kan tillade sig at sige at niveauet er lavere end i Danmark.

Det man især skal være opmærksom på er at arbejdskulturen er markant anderledes i disse lande. Der er generelt en lidt mere kæft-trit-og-retning mentalitet hvor der gøres som ledelsen siger, hvilket jo umiddelbart lyder positivt, men det er faktisk et problem. Problemet opstår fordi udviklerne der i sidste ende sidder med koden ofte opdager designflaws og andre tekniske uhensigtsmæssigheder og hvor en dansker sjældent har et stort problem med at gå til projektlederen og sige "hør lige her .. det her er måske ik så smart" så er man i disse lande langt mere autoritetstro og langt mindre tilbøjelige til at stille spørgsmålstegn ved noget der kommer fra ens overordnede. Det stiller store krav til forhåndsanalyse, design og specifikationer og kan være et problem i forhold til mere agil udvikling.

Et andet markant problem ved outsourcing generelt er at fordi udviklerne sidder i en anden virksomhed (i dette tilfælde meget langt væk) har udviklerne meget lidt forståelse for den virksomhed hvis forretning de skal assistere med IT løsninger. Det stiller igen store krav til forarbejdet. Hvor en inhouse udvikler har langt lettere ved at snakke med folk i forskellige afdelinger hvis man er i tvivl om noget. I tilfældet Vietnam/Indien vil disse ting skulle kommunikeres til Projektlederen som vil skulle tage det op med virksomhedens lokale repræsentant, som så vil skulle forsøge at kommunikere det over til hovedafdelingen og retur igen ... hvis projektet ikke er super godt designet og specificeret kan dette hurtigt sluge en stor del af gevinsten.

Jeg er tilgengæld ikke så bekymret for danske arbejdspladser, men jeg er bekymret for virksomheder der springer ud i det her fordi de hører at man kan spare penge uden at lave deres research ordentligt inden - og det sker desværre i alt for stor stil fordi ledelsen hører success-historier som denne, men det er mit indtryk at der er flere fiskoer end successer imellem og en fiasko kan potentielt være rigtig dyr sammenlignet med at have startet inhouse fra starten af.

Generelt er mit indtryk at man skal være en større virksomhed med god styr på sin organisation for at det kan blive en success. Hvis ik man føler man er i den kategori, så glem det.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere