Google Chrome har passeret en milepæl og er nu for første gang den foretrukne browser blandt mere end 25 procent af internettets brugere, viser nye tal fra Net Applications. Det skriver Venture Beat.
De nye tal er en opgørelse for marts måned, hvor Internet Explorer og Firefox måtte vige for Chromes stigende popularitet, som kostede dem et fald i markedsandel på henholdsvis 0,71 og 0,19 procentpoints.
Internet Explorer er dog endnu den mest udbredte browser med knap 56 procent af markedet, men ser altså nu ud til at være udfordret af Chrome, der i marts steg med 0,69 procentpoints. På tredjepladsen er Firefox med 11,7 procent af markedet.
Både Safari og Opera kunne glæde sig over en stigning i brugerandelen på henholdsvis 0,12 og 0,05 procentpoints, men de to browsere er stadig marginale spillere i forhold til de tre andre. Apples Safari er størst af de to med 5,12 procent af brugerne, mens Opera ikke når over en halv procent.
Net Applications måler sine tal ud fra 160 millioner unikke brugere på omkring 40.000 websites, og tallene er et udtryk for hvor stor en andel af brugerne en given browser har fat i og ikke et mål for, hvor stor en mængde af trafik, der kommer fra de respektive browsere.
Kigger man nemlig på antallet af sidevisninger, som er analysefirmaet StatCounters foretrukne tilgang, viser fordelingen, at Chrome-browseren med en andel på omkring 50 procent med afstand er den mest aktive browser på internettet.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg har ellers været trofast Chrome-bruger hele vejen siden den udkom for mange år siden, men nu er jeg skiftet til Firefox og blev overrasket over hvor meget bedre det hele kører nu i forhold til Chrome. Det er en langt mere stabil og hurtig oplevelse.
...måske lige med undtagelse af, at hvis man har mange vinduer med mange faner, og holder browseren åben i dagevis, så bliver alting bare sååå sløøøvt, især JS afvikling. Det er en skam, for det er en gammel bug som åbenbart ikke bliver løst.
I øvrigt har jeg brugt Firefox i laaang tid, og foretrækker den langt i forhold til Chrome (for slet ikke at tale om IE).
Jeg bruger selv Chrome og synes at den er bedre end IE men browses igennem en VPN viderfører chrome din oprindelige IP adresse til siden du besøger via en særlig implementeret WebRTC protocol.http://ipleak.net/#webrtcleak
Har prøvet dette plugin til Chrome som virker:https://chrome.google.com/webstore/detail/scriptsafe/oiigbmnaadbkfbmpbfijlflahbdbdgdf/related?hl=en
Er det brugen eller installationerne der tælles.?
Jeg har flere gange installeret Chrome på min computer og efterfølgende afinstalleret den fordi den ignorerer at jeg beder den om IKKE at installere. Hvis de bruger det trick generelt for at få flere installationer så er tallet jo forkert.
Jeg kan personligt bedst lide at klare alting med én browser, og elsker Chrome, ikke mindst på grund at de gode udviklingsværktøjer der er indbygget.
Derfor har jeg i årevis også anbefalet den til alle jeg kender, såvel private som inden for erhverv.
Og mange har taget det til sig, og er glade for Chrome nu.
Men mange inden for erhverv, er nu "tvunget" væk fra Chrome, fordi digital signatur med certifikat ikke længere virker i Chrome, efter support for Java blev droppet.
I flere løsninger er der desværre ikke mulighed for at vælge andet end certifikat løsningen. Og da de fleste, ligesom jeg, foretrækker at holde det hele i én browser, taber Chrome desværre her :-(
Men det er heldigvis nok blot et spørgsmål om tid. Jeg håber i hvert fald at kravet om Java forsvinder, også for certifikat løsningen.
Og så er markedet igen åbent for Chrome.
Browser War II har elementer af Browser War I. Men der er flere spillere og en ny platform som en stor joker. Men måske man alligevel med en vis sikkerhed kan sige, hvilken motor som vinder?
Nu er (forudsætter jeg så) Chrome=IE og Firefox+IE=Netscape på desktop.
Hvis Gooogle så også er = Microsoft tilbage i 2001, så kan vi forvente 6-8 år uden udvikling på desktop, når Chrome har dræbt IE og FF. Men til den tid hedder det nok alt sammen mobil alligevel.
Hverken IE eller FF har noget stærkt modstykke på mobil. Det er vel derfor Chrome går frem. Alle mister brugere på desktoppen, men Chrome mister færre end andre.
Herefter vil det være en kamp imellem Webkit[Google] og Webkit[Apple] (samt en lille smule webkit[Opera]) på mobil.
Måske vi så igen skal til at høre "hvorfor ikke bare optimere vores websider (eller WebAPPs) til [webkit], når nu den har 99.9% markedsanbdel".
At Opera NEXT også er blevet Webkit, og at Opera samt Apple og Google alle var med til at starte WHATWG, kan måske betyde en reel erstatning eller overtagelse af W3C ifht. indflydelse..?. Det var i hvert fald taktisk smarte træk, de lavede dengang ifht. Browser War I. Meget forudseende. Cardoux til det, særligt til Apple og Google. Jeg havde overhovedet ikke set det. Men det havde MS heller ikke... Ejheller (åbenbart) Mozilla, selv om de var med i det fra starten (SVJH).
-webkit- er fremtiden(?)
Jeg vil nu savne min Firefox §=( (grædende emoticon)
Men ja, jeg optimerer allerede til mobil webkit på visse sider, så... Håber bare -moz- kan følge med.
PS: Der har været artikler om, at danskerne nu forbruger efter fornuft modsat ved sidste opsving. Hvis det bliver en trend, burde prisen på en i-device vel egentlig ikke være en fordel. Hvis en A-device kan det samme, bare billigere.
Hverken IE eller FF har noget stærkt modstykke på mobil. Det er vel derfor Chrome går frem. Alle mister brugere på desktoppen, men Chrome mister færre end andre.
Sorry Rune, men jeg fatter ikke helt din pointe med mobil i forhold til desktop OS og browsere. Kunne også se du fyrede samme pointe af, i en anden artikel.
Ja, du kan tage din mobil/tablet med ud, når du skal tømme ryggen eller ligge i sofaen med Facebook og Netflix. Men skal du lave det mindste seriøse eller multitaske, går du fluks hen til din laptop/desktop, for ikke at spilde din egen tid.
Jomen, jeg kan da oghså tage fejl.. men i det mindste, så forsøger jeg at argumentere for, hvorfor jeg tror det vil blive sådan.
Skal så sige, langt det meste er ikke mine tanker oprindeligt, men fra den artikel i Forbes, som jeg refererede til tidligere.
Jeg er også ret ligeglad med hvem der vinder den kring som sådan. Som jeg vidst har skrevet (ellers gentager jeg det her), så er et monopol et monopol, hvadenten det nu hedder Microsoft eller Google eller Apple.. Og i bund og grund er de alle ens.
Så med det af vejen, så lad os se på selve underbygningen af argumenterne.
Først... så er ét af hovedargumenterne, at vi går fra desktop imod mobil.
Jeg har fundet denne statistik, men der er masser af dem, som viser den samme trend:http://gs.statcounter.com/#all-comparison-ww-monthly-201305-201505
Og såmænd på samme domæne:http://gs.statcounter.com/#all-comparison-ww-monthly-201505-201505-map
..viser hvilke lande hvor mobil allerede har overtaget fra desktop.
Husk, dette er fra 0 og over en årrække.
Dernæst: Kan mobil bruges til "real work"?
Well, forestil dig et gasnke almindeligt privatejet firma, som lever af at bringe varer til butikker.
I "gamle" dage, brugte man en PDA til at scanne paller og evt. varer, så man vidste, hvad man havde fået.
En PDA er kendetegnende ved at være stor, klodset, langsom og køre Windows CE. Og så kan man ikke tale i telefon fra den, man kan ikke sende SMSer eller emaile fra den (i hvert fald ret besværligt det sidste).
Jeg ser de her Android-mobiler erstatte PDAer.
Og det er ganske nemt for mig at se hvorfor. Hvis f.eks. en vare er skadet, kan man bare vende mobilen og tage ety billede af skaden og sende det på mail. Det kan man altså ikke rigtigt med PDA...
Og det er bare ét enkelt eksempel.
PDAer bruges alle vegne, særligt på storlagre.
Nuvel... så hvorfor skulle Microsoft så ikke kunne føre det videre fra, hvor de allerede er med CE?
Fordi deres mobildel fejlede noget så vederstyggeligt.
Folk er allerede skiftet. Og det vil altså være at kræve ret meget, at folk skal skifte deres Android/iPhone ud med en Mcirosoft styret device - bare fordi det er Microsoft.
For hvad kan MS tilbyde, som ikke allerede findes?
Og hvad vil prisen være for at skifte fra A/i-devices til en MS-device?
Jeg tror bare ikke på det..
Nå, men klart nok, at der vil være et desktop marked en god del tid endnu. Bla. pga. de større skærme og det bedre tastatur på en laptop.
Men teknologien står jo altså ikke stille.
Jeg har det lidt nu, som da vi skiftede fra C64 til den første IBM PC (min var SVJH en 25hZ).
Det tog mig godt noklaaaang tid at indse, at der var en fremtid i sådan et monstrum. Men ikke destop mindre, så kunne den altså køre WordPerfect5.1 og den havde TrueFont udskrift på den (vel omkring) 8000 kr dyre nåleprinter.
Og så kunne man programmere i QuickBasic... Langt mere end jeg kunne med en hjemmecomputer.
Jeg har ikke rørt min C64 siden... 1996 eller noget.
Som manden skriver i Forbes-artiklen... Man skal ikke tage efter hvordan det er nu. Man skal finde trenden. Og trenden er SVJKS i hvert fald, at vi går imod mobil, at Apple og Google har en klar fordel her, og det vil EMM også være dem, som kommer til at udvikle her og drive udviklingen iøvrigt. Simpelthen fordi de var først og allerede HAR deres brugerbase klar til det endelige ryk. Plus de har developers, som MS desparat mangler. Den del er altså ret vigtig.
Man kan så være uenig i mine argumenter.
Men prøv at komme med gode modargumenter.
Faktisk burde overskriften vel være: Webkit vinder brugere fra IE og Firefox.
For det er det, som sker, da både Opera og Safari også vinder.
Det er alle de webkit-baserede browsere, som samtidig har et fundament i mobil, som vinder.