Chrome vil understøtte åben og mere effektiv videokodning

En række teknologi- og medieselskaber bidrager til teknologien.

Google Chrome kan blive den første browser, som officielt understøtter den nye videocodec AV1. Det oplyser selskabet i et blogindlæg, som handler om betaudgaven af Chrome 69.

Men af ukendte årsager er afsnittene om AV1 blevet fjernet efterfølgende. De er dog allerede blevet læst og referereret af flere teknologisites, og det meldes stadig på Googles Chrome Platform Status-side, at AV1-kode kommer i Chrome 69.

Mange spillere

Bag AV1 står Alliance for Open Media (AOMedia), som blev etableret i 2015. Blandt medlemmerne i denne alliance finder man alle de største browserleverandører, flere af de største streamingtjenester og en række leverandører af blandt andet software, mikrochips og videokonferenceløsninger.

Hensigten med alliancen er at skabe et royaltyfrit videoformat med gode nok egenskaber til, at det i praksis kan erstatte branchestandarder som H.264 (AVC) og H.265 (HEVC), som ikke er royaltyfrie.

Uddateret og ubrugelig

Begge er delvis udviklet af MPEG (Moving Picture Experts Group), men tidligere i år skrev Leonardo Chiariglione, som er formand i MPEG og den ene af gruppens to grundlæggere, at AVC er uddateret, og at HEVC er ubrugelig på grund av licenssituationen.

»Alting har en ende, og forretningsmodellen til MPEG kunne ikke vare for altid,« skriver Chiariglione. Han mener, at millioninvesteringerne, som branchen har foretaget for at skabe HEVC, vil gå op i røg, og at den royaltyfrie model til AOMedia vil sprede sig også til andre forretningssegmenter.

Brygger på tre andre koder

AV1 er i udgangspunktet en videreudvikling af Googles VP9-kodning, men bruger også teknologi fra Daala-koden til Xiph og Mozilla, samt Thor-koden til Cisco.

AV1 vil angiveligt være omkring 30 procent mere effektiv end VP9. Det vil sige, at den tilbyder bedre kvalitet med samme bitrate som VP9 eller tilsvarende kvalitet med betydelig lavere bitrate. VP9 bruges i dag af blandt andet YouTube og understøttes af moderne browsere - med Apple Safari som en væsentlig undtagelse.

Facebook har gennemført tests med AV1 og er blevet så overbevist, at selskabet allerede har bestemt, at det vil begynde at levere AV1-kodet video, så snart flere af browserne begynder at understøtte det.

Kun til pc

I første omgang er det pc-udgaverne af Chrome, som får understøttelse til AV1, for afspilning af AV1-video vil efter alt at dømme være for ressourcekrævende til, at det egner sig til smartphones. Formentlig bliver Chrome til Android først understøttet, når maskinacceleration af AV1 bliver indbygget i systemerne til blandt andet smartphones og tablets.

Hvor hurtigt det vil ske vides ikke, men målet er bred hardwareunderstøttelse i 2020. ARM er blandt medlemmerne af Alliance for Open Media, mens udbredte Qualcomm indtil videre ikke er medlem.

Det er selvfølgelig temmelig begrænset, hvor mange AV1-kodede videoer der er derude indtil videre, men Facebook har en, som kan ses her. I browsere uden AV1-understøttelse vil videoen være kodet anderledes.

Ud over Chrome arbejdes der på at få AV1-understøttelse i Firefox. Mozilla er en ivrig forkæmper for koden og arbejder aktivt for at fremme brugen af den.

Nye CSS-tricks

AV1-understøttelse er ikke den eneste nyhed, som kan ventes i Chrome 69. Blandt andet loves der CSS-understøttelse til de såkaldte ‘notches’ øverst på skærmen, som stadigt flere smartphones bliver udstyret med. Dette omfatter også understøttelse til CSS Environment Variables.

Nyt er også CSS-understøttelse af blandt andet koniske gradienter og øget udviklerkontrol over scrollingen af webindhold gennem det, som kaldes for CSS Scroll Snap Points.

Dette og meget mere er nærmere omtalt her.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kasper Hovgaard

Dette har vi ventet på alt for længe, men nu sker det. Og jeg tror, udbredelsen vil ske meget hurtigere end vi har set tidligere, pga. den brede opbakning til det nye format. For hvorfor overhovedet hælde flere licenskroner i en mindre effektiv videostandard (H.265), hvis der findes en bedre, som tilmed formelt set er gratis at implementere?

Selv Apple, som ikke just er berømt for at understøtte åbne AV-formater, har tilsluttet sig alliancen. Apple havde ellers givet sin varme opbakning til H.265 tilbage i efteråret, men så kom afsløringen af patent-mudderpølen.

Kodningshastighederne er dog endnu alt for langsomme til, at det er umagen værd at eksperimentere vildt og voldsomt med formatet på hjemmecomputeren. Det tog mig i hvert fald over tre timer at komprimere en lille 140 sekunders H.264 video til AV1 med FFmpeg - med de officielt anbefalede test-indstillinger.

AV1 video kan smides i WebM og (selvfølgelig) Matroska. Ved ikke, om det er teknisk muligt i MP4.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere