Chrome vil lukke alt ude i fremtiden - også din anti-virus

Illustration: Google Chrome
Googles browser vil i fremtiden begrænse adgangen fra tredjeparter, der ifølge firmaet er med til at gøre browseren ustabil. Det betyder bl.a., at det bliver sværere for anti-virus-programmer at feede scripts til Chrome.

Når Chrome 68 til Windows udkommer i sommeren 2018 vil den blokere tredjeparts-applikationer til at afvikle scripts, der påvirker browsersessionen.

Formålet er, at Chrome simpelthen skal blive en mere stabil browser, skriver The Register.

»To tredjedele af Chrome-brugerne på Windows-maskiner har andre programmer, der påvirker Chrome,« skriver Chris Hamilton i en post fra Chrome Stability Team.

Læs også: Microsoft finder sårbarhed i Chrome: Google punger ud

»Tidligere har denne software været afhængig af at afvikle kode i Chrome for at fungere ordenligt. Desværre oplever disse brugere, at de har 15 pct. større risiko for at opleve, at browseren crasher,« fortsætter han.

Problemet er typisk anti-virus og andre programmer, der kan tvinge sig adgang til andre programmer, hvilket kan give browseren problemer, hvis anti-virussen ikke er godt designet.

Kan stadig tale sammen med andre programmer

Chrome vil dog ikke fuldstændig blokere andre programmer, men i stedet tvinge dem til at bruge udvidelser eller styresystemets indbyggede beskedfaciliteter.

De fleste brugere vil sikkert ikke opdage ændringen, men Chrome-holdet opfordrer udviklere til at forberede sig og ændre deres systemer, så de lever op til de nye krav.

Chrome 68 vil blokere alle tredjeparts-scripts - så længe blokeringen i sig selv ikke vil få browseren til at crashe. I det tilfælde vil browseren genindlæse med scriptet, men samtidigt gøre brugeren opmærksom på, at der kører tredjeparts-software.

Advarslen vil dog kun blive brugt resten af 2018, hvorefter næsten alt vil blive blokeret af browseren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jørgen Henningsen

Nu ved jeg godt at visse "operativ systemer" har det med at spørge brugeren om alt muligt mærkeligt, men måske var det alligevel en ide at meddele brugeren, at browser oplevelsen bliver forringet af bestemte tilføjelses-programmer. Så kan brugeren beslutte om det program skal udelukkes.

 • 3
 • 0
Benjamin Bach

Jeg er forvirret over "afvikle scripts, der påvirker browsersessionen". Kan man så ikke f.eks. skrive en tredjeparts Adblocker til Chrome?

Humlen i WebExtensions var vel at definere og implementere en API, der ikke crasher browseren eller inviterer til sikkerhedshuller? Og Chrome (+Opera) var i sigte.. virker som en f*ck-finger til Mozillas arbejde, hvis man kort tid efter lanceringen beslutter, at visionen bag sikre, stabile community-drevne extensions skal droppes.

Chrome 68 vil blokere alle tredjeparts-scripts - så længe blokeringen i sig selv ikke vil få browseren til at crashe. I det tilfælde vil browseren genindlæse med scriptet, men samtidigt gøre brugeren opmærksom på, at der kører tredjeparts-software.

Så for at få sit script til at virke, skal man bare crashe browseren, når det bliver blokeret? Det lyder for godt til at være sandt :)

 • 1
 • 0
Finn Christensen

Det var da dejligt belejligt for Google..

Intet nyt og det er kun forventet. De har helt samme løbebane og molopolagtige adfærd, som kendes hos Microsoft samt endnu er ganske åbenlyst hos Apple.

Mange år tilbage, da Windows var mere hullet end en ost, så skulle Microsoft pludselig også indbygge både en antivirus og firewall i deres Windows.

Husker det tydeligt, da jeg dengang brugte deres oprindelige virusskanner, og må derefter endnu engang ud og lede efter noget funktionelt - øv.

De fandt i 2004 som vanligt et eksisterende produkter på markedet, købte dem, fjernede de gode dele og murede resterne ind som den nuværende Defender i 2004-2005[1] og en hjemmebygget Firewall[2]. Jeg aldrig har brugt dem, men Defender er ringere end mange gratis versioner på markedet ifølge utallige løbende test hos AV-Comparatives[3].

[1] Oprindelse: GIANT AntiSpyware, December 2004 ..https://news.microsoft.com/2004/12/16/microsoft-acquires-anti-spyware-le...
[2] Oprindelse var Windows Neptune, 2001, der aldrig så markedet, og en forbedret senere udgave blev muret sammen til Win XP.
[3] ..https://www.av-comparatives.org/comparatives-reviews/

 • 1
 • 1
Brian Vraamark

Defender i 2004-2005[1] og en hjemmebygget Firewall[2]

Det var da nogle ret gamle henvisninger. Mange af de gratis er stadigvæk bedre end MS eget, men Hr og Frue danmark ved jo ikke engang hvordan de skal installere dem. Så er det da bedre at der allerede er en beskyttelse på PC'en. Hvad er det du synes der gør at du ikke kan installere et andet antivirus produkt på Windows?

Mange år tilbage, da Windows var mere hullet end en ost, så skulle Microsoft pludselig også indbygge både en antivirus og firewall i deres Windows.

Først er de hullet som en ost = brok - brok - brok. Så prøver de at laver om på det = brok - brok - brok. Det er ikke altid nemt.

De har helt samme løbebane og molopolagtige adfærd, som kendes hos Microsoft

Hvilket monopol tænker du på? At Edge prøver på at beskytte mig mod at alle og en hver kan køre ondsindet kode via min browser? Du kan jo bare bruge en anden browser.

I øvrigt har Microsoft aldrig før været så åben som de er nu:

 • De er med i Linux Foundation.
 • På deres Azure platform kan man bruge Linux som server.
 • Du kan gratis installer deres Service Fabric på en gratis Linux.
 • Visual Studio Community er gratis (kan så godt som det samme som Pro versionen).
 • Xamarin kostede kassen, Så købte MS firmaet og nu er det gratis for alle. Både på Android og iOS.
 • På sidste MS event jeg var på, bruge flere af MS folkene Chrome.
 • De har 1527 open source projekter på GitHub.
 • Hele deres .Net Core er open source.
 • Deres Open Source er enten under MS-PL eller MIT licens, så du kan faktisk gøre lige nøjagtig hvad du vil med koden.

Det er altså efterhånden svært for MS at have et monopol, når så mange af deres ting er open source.

 • 5
 • 1
Finn Christensen

Hvad er det du synes der gør at du ikke kan installere et andet antivirus produkt på Windows?

Hastværk er lastværk Brian.. nogle ord samt enkelte rettelser falder af og til ud (gid f... have trådløs tastatur), og så kunne du godt havne med den modsatte opfattelse - sorry - meningen var...

"da jeg dengang brugte deres" skulle være "da jeg dengang brugte GIANT AntiSpyware" som MS købte etc. .. fejl der er totalt meningsforstyrrende.

Jeg har aldrig accepteret Windows sikkerhedssyn/-programmer, men har før Windows pludseligt skulle have sikkerhed anvendt alternativ hardening, email, browser, virusscanner & firewall etc. vel igennem 30+ år nu (+ anvender Linux i en del forbindelser).

Jeg tror ikke MS over en dørtærskel.. kvaliteten er for ringe samt alt for meget 3/4 færdigt klyt er leveret derfra - de lærer det aldrig. Har været med siden først C/PM senere DOS i 1980'erne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize