Chrome OS: Sådan virker print og filhåndtering (ikke)

Googles netbaserede Chrome OS har nogle begrænsninger sammenlignet med et traditionelt styresystem. For eksempel kræver det en Windows-computer at printe.

Med Googles netbaserede styresystem Chrome OS får man som bruger ikke ret meget mere end en browser at gøre godt med på sin computer.

Det er faktisk hele konceptet med Chrome OS, men i Googles nuværende beta-udgave af styresystemet giver det også nogle begrænsninger, lyder det fra anmelderne af prototype-computeren Cr-48, der er den første dedikerede Chrome OS-maskine.

Læs også: Chrome OS i beta: Elendig hardware spolerer godt styresystem

For eksempel har det at printe et dokument lige fra begyndelsen været lidt af en hovedpine for Google. Det ville være en massiv opgave at følge i fodsporene på Windows, OS X og Linux og udvikle drivere til alverdens printere. I stedet har Google valgt, at man kun kan printe gennem det såkaldte Chrome Cloud Printing.

Det betyder, at man sender print-jobbet til Googles servere, som så kan sende det videre til en anden, mere traditionel computer, tilsluttet en printer. Dog skal denne computer være med Windows, have installeret Chrome Cloud Print, samt være logget på løsningen.

Anmelderen fra Seattle Times, Brier Dudley, var ikke imponeret.

»Google synes måske, at det er en smart måde at stå på ryggen af det arbejde, som Microsoft har gjort med at understøtte alle de forskellige printere, som folk bruger, i hvert fald indtil alle printere er tilsluttet internettet. Brugerne af Chrome OS vil tænke, at det er noget af en hovedpine og tro, at softwaren ikke virker rigtigt,« skriver han i sin anmeldelse.

Hos PCmag.com syntes Lance Ulanoff dog, at det var en smart løsning, bortset fra at hans kone blev forskrækket over, at printeren gik i gang af sig selv, og at Chrome OS fryser helt, indtil dokumentet er skrevet ud. Men det er også kun et beta-produkt, minder han om.

Med tiden er Googles håb også, at printere som standard vil have forbindelse til nettet og til Chrome Cloud Printing, så man ikke behøver at bruge en anden computer som mellemstation. Men det kan tage et godt stykke tid, før det bliver udbredt.

Filhåndtering er et andet område, hvor Chrome OS skiller sig kraftigt ud fra andre desktop-styresystemer. Der er faktisk slet ikke normal adgang til lokale filer. Downloader man en fil fra nettet, havner den i en 'download'-mappe, men uden nogen normal måde at tilgå filen på. Det kræver en webside eller en webapplikation, der ønsker adgang til filen, melder anmelderen hos Geek.com.

Cr-48-prototype-computeren har en SD-port, men putter man et hukommelseskort i maskinen, eller tilslutter en USB-nøgle, dukker der ikke en mulighed op for at tilgå filerne. Det kræver igen hjælp fra en webside eller webapplikation.

Om det er et helt fast designvalg fra Googles side, eller om der vil blive ændret på det inden endelig lancering af Chrome OS til sommer, vil kun tiden vise.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

Jeg tror ikke, at Chrome OS er designet specielt til brugernes fordel, men som en dims telefonselskaberne kan sælge for småpenge sammen med et 3G-abonnement. Ved at begrænse al brug til at gå gennem nettet, sikrer telefonselskabet sig trafik, så de tjener den vej, hvad de taber ved at sælge dimsen billigt.

Næste skridt må være, at nogen finder ud af at installere noget brugbart på Chrome-OS maskinerne, så man kan slippe udenom den fælde.

 • 0
 • 0
#3 Mads Bendixen

For mig at se virker Chrome OS perfekt til simple tablets, der bare skal kunne browse og tjekke mail. Tilføj IM klient og putty eller tilsvarende.

Det er selvfølgelig ikke lige så sexet som at sidde og spille Angry Birds på en iPad, men mindre kan også gøre det.

 • 0
 • 0
#4 Flemming Frandsen

For dig som bruger er der nok ingen fordele, men for dig som supporter af naboens, børnenes eller bedsteforældrenes browser-maskine er der en stor fordel i at der ikke er bevægelige dele lige som med en normal maskine.

For folk som kun har brug for en webbrowser giver det fint mening at have en maskine der kun kører en webbrowser, så de kan undgå at rode med antivirus, firewall, opdateringer, installation og vedligehold.

Selvfølgelig er det lidt skørt at man ikke kan printe, men det er da et problem der er til at løse.

 • 0
 • 0
#6 Alex Holst

Jeg har ret svært ved at se fidusen ved dette OS. Hvis det altså overhovedet er et OS. Kan nogen fortælle, hvad fordelene er for mig som bruger?

Jeg har dusinvis af folk i min omgangskreds, der ikke kan finde ud af bruge en computer og bestemt ikke har lyst til at lære noget om det, men alligevel er tvunget til at bruge email, diverse selvbetjening på nettet, etc.

Jeg har planer om at tvinge en Chrome Notebook ned i halsen på dem ved førstkommende lejlighed.

De kan/vil ikke finde ud af at installere sikkerhedsopdateringer, udføre sikkerhedskopiering eller lade være med at klikke på vilkårlige ting. Et OS der er bygget til:

 • at være simpelt
 • er nogenlunde modstandsdygtig
 • er forsvarligt krypteret
 • kan genetableres hurtigt uden data-tab

..er da perfekt til mennesker der ville ønske de ikke havde brug for en computer.

En ChromeOS maskine kan f.eks. brug TPM-chippen til brugerens fordel, for Google er ikke bekymret over pirater, ligesom Microsoft er.

Når openssh eller PuTTY er blevet portet til Native Client tror jeg, at jeg kunne bruge en 9 eller 10-tommers ChromeOS maskine til alt andet end spil.

 • 0
 • 0
#7 Bo Voigt

Jeg har dusinvis af folk i min omgangskreds, der ikke kan finde ud af bruge en computer og bestemt ikke har lyst til at lære noget om det, men alligevel er tvunget til at bruge email, diverse selvbetjening på nettet, etc.

Måske er det derfor man har en stor omgangskreds?

En windows 7 på en laptop med logmein på giver der samme fordele samt muligheden for at den også kan bruges til andet end at tjekke mail. Prisen er nok ret tæt på hinanden alligevel, at man så kan printe også er vel added value....

 • 0
 • 0
#8 Carsten Olsen

Hvis det altså overhovedet er et OS. Kan nogen fortælle, hvad fordelene er for mig som bruger?

Det er et OS! Fordelene er for dig som bruger er at, din computer (uden sys-admin) ikke rammes af snavs som på det mest udbredte OS. (Hvor der straks køres code fra ethvert USB device=printer)

Til Torben Mogensen: Hvad er det lige der forhindre dig i lige at lave (evt sammen med studerende) en "lokal print server" som kan tage sig af udprintningen.

Din udlægning af 3g - selskabernes rolle er delvis rigtig. Verizon vil få en klar konkurence fordel af at de nu(tidligt) er gået sammen med google. Men jeg tror sporerne fra Android skræmmer. Google vil ikke give 3g-selskaberne og hardware fabrikanter den samme magt over Chrome OS, som de har over Android.

 • 0
 • 0
#10 Alex Holst

Måske er det derfor man har en stor omgangskreds?

En windows 7 på en laptop med logmein på giver der samme fordele samt muligheden for at den også kan bruges til andet end at tjekke mail.

Jeg forstår ikke, din kommentar om omgangskreds.

Jeg forstår heller ikke din kommentar om logmein. Hvem installerer logmein på en persons nye computer, når denne lige kan finde ud af at starte en browser og skrive i de dertil indrettede tekstfejlter?

Du glemmer, at den oplagte målgruppe er personer der ikke engang kan finde ud af, at hælde deres digitale fotografier ind på computeren, så de bruger det lille display på deres kamera, når de vil se billeder. De vil ikke andet end email, facebook og selvbetjening på nettet.

Jeg har aldrig set et andet OS der ud-af-boxen:

 • kan være klar på 1-2 minutter
 • forsvarligt krypterer alle brugerdata
 • tager sikkerhedskopi af alle brugerdata ude af huset
 • installerer opdateringer helt automatisk

Windows skal trimmes voldsomt for at kunne møde behovet hos mennesker der basalt set har lige så meget interesse i computere, som du har i tandlægens boremaskiner, blandemaskiner, etc.

 • 0
 • 0
#11 Jakob Damkjær

"Var der ikke noget om at HP's printere skulle til at kunne printe dokumenter sendt til en email adresse. Det burde kunne kombineres med ChromeOS."

Du glemmer at hvis man bare sender en mail til sin printer så er der ingen måde google kan profile indholdet og fylde en reklame eller to på i interfacet.

Hvis de virkeligt bare ville give gnidningsfri udprinting så ville de lave et system som ePrint.

 • 0
 • 0
#12 Carsten Olsen

For eksempel kræver det en Windows-computer at printe.

Ja hvis det er en Windows printer, så kræver det en Windows for at printe. Lad os nu se om der ikke kommer en ny smart (juridisk)løsning, hvor man omgår div. aftaler med MicroSoft så printerne gerne må printe selvom de er "født til Windows". Der er ihvertfald ingen naturlov der siger: "at man bare ikke kan print fra Chrome OS". Hvor der er vilje, er der vej.

 • 0
 • 0
#14 Daniel Udsen

I princippet har løsningen på problemet med manglende printdrivere eksisteret siden 80erne via postscript og ppd definitioner. chrome er baseret på linux hvor den slags også er implementeret rimeligt solidt. Så længe printeren har en onboard processor og kan acceptere standard formater kræves der ikke os specifikke drivere.

Print via http har været understøttet i over 10 år med IPP protokollen. Der bliver også arbejdet på "åbne" protokoller til driverløs printing(IPP everywhere). Der er også systemer til autodetektering af den slags(mdns/SLP)

At google vælger at sende alt via skyen og ikke routed via lokale resourcer har formenteligt mere gøre med foretnings modellen end med de tekniske problemer ved lokale printere.

 • 0
 • 0
#15 Niels Dybdahl

Og en af de nyeste standarder på området er XHTML-print: http://www.w3.org/TR/xhtml-print/

Den er valgt som format både til bluetooth print som en del mobiltelefoner og printere understøtter i dag og til DLNA og uPnP print som muligvis vil blive relevant efterhånden som flere og flere TV får internetforbindelse og DLNA support.

 • 0
 • 0
#16 Maciej Szeliga

"Windows-printere" er ikke juridisk bundet til Microsoft men teknisk til Windows, printerdriveren "misbrugte" Windows GDI til at printe for at printeren kunne køres ned i pris da den så ikke behøvede nogen intelligens. Jeg tror ikke at man laver den slags printere mere, de beslaglægger masser af CPU ressourcer og RAM når de skal printe.

 • 0
 • 0
#17 Christian Schmidt Blogger

"Windows-printere" er ikke juridisk bundet til Microsoft men teknisk til Windows [...]

Ja, og formentlig også til bestemte versioner af Windows, fordi printeren taler en obskur protokol, og leverandøren ikke leverer opdaterede drivere i takt med, at der kommer nye versioner af Windows. Jeg har måttet kassere en ellers velfungerende Lexmark WinWriter 200 på den konto (købt i tidernes morgen, da jeg var ung, naiv og fattig).

Selv en billig laserprinter kan holde i mange år, og den overlever hurtigt andre slags hardware.

Jeg har nu en HP 1100. Den snakker PCL, så her bliver drivere nok ikke et problem lige foreløbig. Til gengæld skal den kobles på en parallelport, som vist efterhånden er en sjældenhed (hvorvidt man kan få et omformerkabel, har jeg ikke undersøgt).

Det gamle hardware er en slags digital ældrebyrde :-)

 • 0
 • 0
#19 Daniel Udsen

Både Brother og Xerox har en del GDI-lasere på programmet. Generelt er billige laserprintere GDI-printere. :-(

Her er det nok vigtigt at skeldne imellem printere hvor GDI styrer "printhovedet" og printere hvor GDI konvertere fra postscript til raster.

Generelt set så burde chome ikke have driver problemer med printere der fungere under linux.

Et andet issue er at det manglende lokale filsystem kan gøre det svært at migrere data mellem "skyer"

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere