Chrome OS i beta: Elendig hardware spolerer godt styresystem

Googles store beta-test af Chrome OS, hvor 60.000 beta-computere bliver delt ud, viser et glimrende styresystem, som lades i stikken af elendig hardware. Sådan lyder de første vurderinger.

De første fysiske inkarnationer af Googles netbaserede Chrome OS-styresystem på dedikeret hardware er nu blevet sendt til udvalgte journalister og tilfældige Chrome-brugere verden over.

Læs også: Google Chrome OS kun klar i beta-version - premieren udskudt til sommeren 2011

Og dermed begynder de første vurderinger også at pible frem. Hos Techcrunch har man således fået skrevet en længere anmeldelse af styresystemet i beta-udgave og prototypecomputeren Cr-48, som er splittet mellem begejstring og desperation.

Computeren Cr-48 har nemlig nogle så alvorlige fejl, at det er lige ved at spolere hele oplevelsen, skriver Techcrunch.

Det er især pegepladen, som får høvl for at være tæt på ubrugelig.

»Den er måske den dårligste undskyldning for et stykke teknologi, som nogen har produceret de seneste fem år. Den er så meget dårligere end nogen anden trackpad, jeg nogensinde har brugt i den tid, jeg kan huske, at det nærmest ikke er til at tro,« skriver journalisten MG Siegler.

Til Googles forsvar skal det siges, at prototypen ikke er en færdig model, beregnet til salg, og firmaet har derfor bedt anmelderne om ikke at vurdere den som sådan. Andre dele af hardwaren får dog omvendt anmelderen i godt humør. Tastaturet uden caps lock, men med en søgeknap i stedet, er således helt genialt, lyder dommen.

Det vigigste ved prototype-testen er selvfølgeligt styresystemet selv, og her er der masser af begejstring. Chrome OS går fra koldstart til visning af webside i browser på 30 sekunder, alt inklusive, hvilket er lige en smule langsommere end for eksempel de nye Macbook Air-maskiner.

Men Cr-48 har også en sløv Atom-processor på 1,6 gigahertz at arbejde med, og er kun en prototype, så der kan sagtens nå at ske forbedringer inden den endelige lancering, vurderer anmelderen.

Lige nu er det i hvert fald for langsomt, for kører man flere websider med Flash ad gangen, går maskinen helt i baglås. Selv Adobe har indrømmet, at det ikke fungerer.

Konklusionen lyder, at Chrome OS har et stort potentiale, men lige nu ikke er en god nok samlet pakke. Simpelheden gør styresystemet nemt at bruge og overskue, og lang batteritid på over ti timer gør sådan en Chrome OS-netbook til en perfekt rejsepartner.

Men i Cr-48-udgaven er styresystem og hardware på samme niveau som Googles første lidt kluntede Android-telefon, G1, der kom i efteråret 2008. Siden da har Android og hardwaren til Android udviklet sig med rasende fart, og sådan kan det også sagtens gå med Chrome OS, mener Techcrunch-anmelderen.

Google Chrome OS er et nyt slags styresystem, med browseren Chrome som det absolutte centrum. Google havde planlagt en lancering i foråret 2010, men siden er den blevet udskudt flere gange, senest til sommeren 2011.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Hardwaren er interessant fordi det er den, som Google har valgt at sende ud.

Den må dermed være representativ for, hvad de forventer Chrome OS kommer til at køre (effektivt) på.

Chrome OS er med andre ord (i første omgang) rettet mod billige netbooks.

Dermed er operativsystemets performance på mål-platformen et godt mål for, hvor langt Google er fra deres mål med Chrome OS.

Lad os se, hvor meget de kan forbedre det.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Louis Andersen

Problemet med Flash som målestok er at det er software. Vel og mærke software der har været rettet alene mod Microsofts Windowsplatform i mange år - totalt ignorerende OSX og Linux-platformen samt 64bit operativsystemer. Derfor vil jeg ikke tro det klarer sig bedre på en ny platform med en 1.6Ghz Atom-CPU.

Apple har indset at de nu har nok markedsandel, så de kan starte et angreb mod Flash. Der er masser af gode argumenter, hvor batterilevetid bestemt er en af dem. Det havde de nok ikke gjort hvis Adobe havde bekymret sig om platformen til at begynde med - men det gjorde de ikke.

Det er interessant om trackpadproblemerne skyldes at hardwaren er for dårlig, eller at softwaren ikke er tunet endnu.

Til sidst er der et ret grundliggende spørgsmål for sådan en softwareskriver som mig: Kan jeg kode på den? Der skal ikke så meget til - jeg har det fint med at en anden server kører størstedelen af programmerne for mig. Det er nemlig ånden i dyret.

 • 0
 • 0
#7 Torben Mogensen Blogger

Jeg blev lidt overrasket over, at Cr-48 bruger en Atom-processor, da Android mestendels kører på ARM. Men det er måske for bedre at kunne understøtte Flash.

Men Flash bliver bedre og bedre understøtte på ARM, så det er ikke i sig selv en hindring for, at de "færdige" Chrome netbooks bruger ARM.

 • 0
 • 0
#11 Lars Charmer Jorgensen

Jeg har testet en vis Hexxeh's installation image af Chrome OS, og der var ingen ben i selve installationen. På trods af at min gl. asus har en lidt langsommere processor end den overnævnte, var mine opstartstider på ml 12-15 sek. Der var ingen support for æøå endnu, men video og meget andet kørte fint. Der var vist en del problemer der stadigvæk skulle rettes foreks. har man kun et forsøg, når man indtaster password til sit wifi. Først forsøg bliver husket og man kan ikke lave det om :=<

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere