Chrome OS i beta: Elendig hardware spolerer godt styresystem

13. december 2010 kl. 11:129
Googles store beta-test af Chrome OS, hvor 60.000 beta-computere bliver delt ud, viser et glimrende styresystem, som lades i stikken af elendig hardware. Sådan lyder de første vurderinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

De første fysiske inkarnationer af Googles netbaserede Chrome OS-styresystem på dedikeret hardware er nu blevet sendt til udvalgte journalister og tilfældige Chrome-brugere verden over.

Og dermed begynder de første vurderinger også at pible frem. Hos Techcrunch har man således fået skrevet en længere anmeldelse af styresystemet i beta-udgave og prototypecomputeren Cr-48, som er splittet mellem begejstring og desperation.

Computeren Cr-48 har nemlig nogle så alvorlige fejl, at det er lige ved at spolere hele oplevelsen, skriver Techcrunch.

Det er især pegepladen, som får høvl for at være tæt på ubrugelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den er måske den dårligste undskyldning for et stykke teknologi, som nogen har produceret de seneste fem år. Den er så meget dårligere end nogen anden trackpad, jeg nogensinde har brugt i den tid, jeg kan huske, at det nærmest ikke er til at tro,« skriver journalisten MG Siegler.

Til Googles forsvar skal det siges, at prototypen ikke er en færdig model, beregnet til salg, og firmaet har derfor bedt anmelderne om ikke at vurdere den som sådan. Andre dele af hardwaren får dog omvendt anmelderen i godt humør. Tastaturet uden caps lock, men med en søgeknap i stedet, er således helt genialt, lyder dommen.

Det vigigste ved prototype-testen er selvfølgeligt styresystemet selv, og her er der masser af begejstring. Chrome OS går fra koldstart til visning af webside i browser på 30 sekunder, alt inklusive, hvilket er lige en smule langsommere end for eksempel de nye Macbook Air-maskiner.

Men Cr-48 har også en sløv Atom-processor på 1,6 gigahertz at arbejde med, og er kun en prototype, så der kan sagtens nå at ske forbedringer inden den endelige lancering, vurderer anmelderen.

Lige nu er det i hvert fald for langsomt, for kører man flere websider med Flash ad gangen, går maskinen helt i baglås. Selv Adobe har indrømmet, at det ikke fungerer.

Konklusionen lyder, at Chrome OS har et stort potentiale, men lige nu ikke er en god nok samlet pakke. Simpelheden gør styresystemet nemt at bruge og overskue, og lang batteritid på over ti timer gør sådan en Chrome OS-netbook til en perfekt rejsepartner.

Men i Cr-48-udgaven er styresystem og hardware på samme niveau som Googles første lidt kluntede Android-telefon, G1, der kom i efteråret 2008. Siden da har Android og hardwaren til Android udviklet sig med rasende fart, og sådan kan det også sagtens gå med Chrome OS, mener Techcrunch-anmelderen.

Google Chrome OS er et nyt slags styresystem, med browseren Chrome som det absolutte centrum. Google havde planlagt en lancering i foråret 2010, men siden er den blevet udskudt flere gange, senest til sommeren 2011.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. december 2010 kl. 11:30

Saglig, ærlig, baseret på fakta. Flot version2!

2
13. december 2010 kl. 11:54

Cr-48 er en test platform som kun eksisterer for at give software udviklerne noget at lege med.

Det bliver først interessant at se på ChromeOS hardwaren når der kommer versioner som kan købes.