Chrome OS er blevet stabilt - lancering forventet til maj

Det sky-baserede styresystem Google Chrome OS har nu fået stemplet 'stabilt'. Lancering sker efter alt at dømme på konferencen Google I/O i maj måned.

Efter en række forsinkelser nærmer Googles styresystem Chrome OS sig nu den endelige lancering.

Hvor man før kun kunne finde kanalerne 'developer' og 'beta' på projektets hjemmeside, er der nu blevet tilføjet en 'stable'-kanal, som indikerer, at Google nu har en brugsklar version af styresystemet. Det skriver Geek.com.

Og timingen virker da også ganske naturlig, for midt i maj åbner Google dørene til firmaets årlige udviklerkonference Google I/O, der har tradition for at byde på et par nyhedsgodbidder. Dermed er der lagt op til en endelig lancering af Chrome OS ved den lejlighed.

Styresystemet, der adskiller sig fra andre ved at være rent webbaseret, blev annonceret i sommeren 2009, og skulle have været på markedet i begyndelsen af 2010. Siden er projektet blevet udskudt et par gange, og den seneste udmelding lød, at Chrome OS skulle være klar til sommeren 2011.

Chrome OS vil blive solgt præinstalleret på en computer specielt indrettet til styresystemet, og alle data vil blive gemt på Googles servere. Fordelen skulle være, at man ikke skal bekymre sig om backup eller malware, og maskinen er altid klar til brug på få sekunder ? så længe der er forbindelse til internettet.

Siden december 2010 har Google testet konceptet med prototypen Cr-48, en bærbar computer, hvor Caps Lock-tasten for eksempel er blevet udskiftet med en søgetast, der bringer brugeren direkte til Googles søgemaskine.

Læs også: Chrome OS i beta: Elendig hardware spolerer godt styresystem

Et af problemerne, Google har måttet overvinde, er tilslutning til printere. Den foreløbige løsning er, at et printjob bliver sendt til skyen, og så kan hentes ned på en traditionel computer, der har en printer tilsluttet. Med tiden skal printere dog selv kunne gå på nettet og hente printopgaver ned, lyder planen.

Læs også: Chrome OS: Sådan virker print og filhåndtering (ikke)

Se også Google forklare om Chrome OS i DR-programmet So Ein Ding

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Flemming Frandsen

Tjah, den bro blev brændt for mange år siden, så det kommer ChromeOS nok ikke til at lave om på.

Faktisk kan man håbe at afskaffelsen af virus og diverse anden malware vil være et skridt frem for den typiske Windows bruger.

Os andre, der kender forskel på en browser og et OS, kan selvfølgelig stadig bruge de maskiner vi altid har brugt, så jeg tror ikke verden går under denne gang.

 • 0
 • 0
#3 Carsten Olsen

Rart at høre Google ikke helt har opgivet projektet, som det skete med Wave.

Jeg tror selv jeg forsætter med Ubuntu længe endnu, det virker fint til mit nørde-behov.

Men andre ikke-nørder, de får lige hvad de har behov for med Chrome OS , et system hvor de selv kun er ansvarlig: efter evne. (På andre systemer skal man bruge uendelig tid/ anstrengelse på bare at holde PCen opdateret/ virus fri)

 • 0
 • 0
#6 Anders Lind

Jeps, Jeg tror det meget handlede om, at folk skulle nå at udtænke (nye) ideer at bruge mail og medier på.

Jeg synes, det fx kunne være noget så fedt, hvis man fx kunne koble live text-to-speech / speech-to-text ind i en wave, så at man kunne være med selvom man blot har et headset på eller bluetooth mikrofon/øresnegl, når man går rundt ude i byen eller hvis man skal diktere noget, man lige går og tænker på.

Apropos smtp og spam - så kunne det også være en anledning til, at man fik lavet et system, hvor det som udgangspunkt er sværere at udsende spam uden fx først at være i forbindelse med enten 1) en konkret person eller 2) en konkret mål_gruppe_, hvor gruppen er forhåndsinteresserede mennesker, der har defineret nogle specifikke kriterier for hvad gruppen ønsker at modtage. Men sådanne ideer skal selvfølgelig konkretiseres, evalueres og laves nogle prototyper af.

Jeg håber Wave bliver genoplivet :-)

 • 0
 • 0
#7 Svend Eriksen

På andre systemer skal man bruge uendelig tid/ anstrengelse på bare at holde PCen opdateret/ virus fri

Nu ved jeg ikke hvordan du holder din PC opdateret, men selv har jeg bare installeret Microsoft Security Essentials og afholder mig fra at køre .exe filer eller åbne suspekte hjemmesider og vedhæftede filer. Det tager ikke mig uendelig tid - faktisk tager det min nok mindre end 5 minutter sammenlagt om ugen bare at tænke videre over sikkerheden på min computer, og jeg har ikke haft virusproblemer i årevis. Det lyder som om det er nogle år siden du har brugt en Windowsmaskine. :-)

Tilbage til emnet: Ang. sikkerhed, så tror jeg bare virus og malware tager nye udformninger. Jeg vil vædde med, at hvis Chrome OS slår igennem, så vil vi snart se de første inficerede konti inden længe, hvor alle brugeres data så ligger frit tilgængelig for hackerne. Det er ikke nødvendigvis en god ting at alt ligger i skyen.

 • 0
 • 0
#8 Flemming Frandsen

Der er flere store forskelle på den gennemsnitlige windows maskine og en webapplikation.

Windows maskinen har ikke en kompetent administrator og hvis den giver sig til at sende spam ud er der ingen der ligger mærke til det.

En hver webapp er hostet hos udbyderen og de har professionelle administratorer ansat til at holde alting kørende og opdateret.

Selvfølgelig er der båtnakker der kører usikre servere og folk der kan finde ud af at køre windows uden at få virus, men det er undtagelserne.

 • 0
 • 0
#9 Niels Didriksen

På andre systemer skal man bruge uendelig tid/ anstrengelse på bare at holde PCen opdateret/ virus fri

Og virus/malware ect ikke det eneste problem. Complexity kills!!.

Igår aftes kiggede jeg på en go venindes nyindkøbte hp-laptop med præ-installeret Win7, som hun synes kørte dårligt. Det viste sig at HP havde installeret OVER 4 GB lorteprogrammer fra alle mulige mere eller mindre kendte sw-producenter, heriblandt nær-spyware-firmaet wild-tangent oa. Alt sammen rebranded som HP produkter til web-enhancers, mediaplayere, cloud-foto-services, service-recommenders og andet. Maskinen brugte 66-71% ram på at køre i tomgang, checket 5 min efter power-on.

Stakkels stakkels slutbrugere, der ikke har kompetent assistance inden for rækkevidde...

 • 0
 • 0
#10 Svend Eriksen

En hver webapp er hostet hos udbyderen og de har professionelle administratorer ansat til at holde alting kørende og opdateret.

Allerede nu har flere af mine venner fået både Gmail og Facebook konti inficeret, hvilket har resulteret i, at de er begyndt at udsende spam. Selvfølgelig vil virus og malware ikke slutte bare fordi mere og mere software flyttes ud på nettet - det vil bare tage en anden form. Og den forholdsvis milde form som spam er, vil uden tvivl blive værre når de virkelig ondsindede hackere får øjnene op for skyen.

Ulempen ved at have al ens software og data på nettet er, at hvis ens password bliver kompromiteret, så er alle ens ting fuldkommen overladt til den hacker som nu har fået kontrollen over ens konti. Han vil kunne slette alt, stjæle ens identitet, eller gøre hvad han nu har lyst til. At det hele flytter ud i skyen medfører ikke bedre sikkerhed, det medfører faktisk et større behov for sikkerhed fordi man ikke længere har nogen kontrol over sine egne data - det er overladt til andre firmaer som Google, Facebook mf. Så må man ellers stole på deres kvalifikationer og håbe det bedste.

 • 0
 • 0
#12 David Konrad

Tænk på alle de virksomheder der kan slippe for hovedbrud med vira, softwareindkøb, installationer, backup, problemer med udveksling af dokumenter, dumme brugere osv osv - mange IT-afdelinger vil kunne lukkes. De skal bare lige betale et gebyr til Google :-)

Chrome bliver windows største konkurrent, simpelthen. Vi andre vil som Carsten Olsen skriver holde fast i vores ubuntu eller anden nix, men det marked har microsoft alligevel tabt for længst. Microsofts fremtid lå i at blive leverandør ala SAP til multinationale virksomheder, stater osv - den fremtid kan blive gevaldigt truet af Chrome OS. Også mobilmarkedet er tabt.

Og ikke mærkeligt - har også haft nogle windows-computere til "reparation" det sidste halve års tid, og er virkelig blevet rystet - havde lykkelig glemt alt om hvor rodet og forvirrende det er, fyldt til randen med vira, spy og crapware. Havde f.eks en windows 7 der anså sin IE for at være "below version 6.0", en anden kunne ikke installere opdateringer før jeg havde installeret opdateringer osv. Og det var nye maskiner, max et år gamle.

 • 0
 • 0
#14 Niels Didriksen

Dem kunne du heldigvis fjerne.

Ja, JEG kunne. Og kun delvist. Og godt hjulpet af mange års it-erfaring og SystemInternals værktøjer. Men måtte lade en del snask blive, da det mange gange ikke fremgik om det ville ødelægge funktionalitet som special-keys mm. Og fordi noget (wild-tangent bla.) ikke blev fjernet helt gennem installeren. Osv.

Det var også derfor jeg skrev "Stakkels stakkels slutbrugere, der ikke har kompetent assistance inden for rækkevidde..." Og derfor google har lavet Chrome.

Held og lykke med at fjerne Googles adware.

Held og lykke med at fjerne Windows Crapware. Man kan selvfølgeligt (helt i tråd med windowsbeskatningen) købe en hylde-version og formattere sin nyindkøbte.

Allerede nu har flere af mine venner fået både Gmail og Facebook konti inficeret

Du skulle måske prøve at læse op på forskellen på et operativsystem og en app.

 • 0
 • 0
#20 Carsten Olsen

Søgemaskine: Bing og Yahoo kan vælges. Bing virker også fint med Chromium.(Chrome OS)

DanskeBank og slemid virker også fint med Chrome OS.

Min bogmærker og browseropsætnig er også kommet med over fra Chrome (uden OS) (via Google Chrome synk), men det ser ikke ud til at browser versionen opdaterer automatisk. Så har jeg prøvet at lave et nyt image (build 23 april) dette for desværre maskinen at restarte hele tiden med ca 15 sekunders interval.

 • 0
 • 0
#21 David Konrad

Interessant (Olsen). Synes det virker (fraset den sidste kedelige erfaring) som om der vitterligt kan være en distributionsversion klar inden for overskuelig fremtid. Men skal man virkelig vælge mellem 3 søgemaskiner? Hvad med blekko? En søgemaskine er vel for hulen bare en hjemmeside som alle andre...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere