Chrome klar i 64-bit-version til Windows

9 kommentarer.  Hop til debatten
Google browser kommer nu også i en 64-bit-version, som blandt andet giver bedre videoafspilning og højere sikkerhed. Dog kun til Windows, og kun hvis man aktivt beder om den.
29. august 2014 kl. 10:24
errorÆldre end 30 dage

Mens der banker et 64-bit-hjerte i alle nymodens pc’ere nu om dage, har Googles browser Chrome indtil nu kun været 32-bit applikation.

Men det bliver der lavet om på nu, i hvert fald på Windows-platformen, skriver Chromium-projektet i et blogindlæg, ifølge Cnet.com.

Chromium er open source-projektet bag udviklingen af Chrome-browseren, og siden juni har der været test-versioner ude af 64-bit-browseren. Nu skulle børnesygdomme være luget ud, og version 37 af Chrome kommer derfor med en 64-bit valgmulighed for de interesserede, via et særskilt link på download-siden. Google har ikke turdet skifte til 64-bit som standard-download, fordi der stadig kan være kompatibilitetsproblemer med udvidelser til Chrome. Man kan for eksempel ikke køre Microsoft Silverlight i den nye version.

64-bit-arkitektur lader populært sagt softwaren behandle data i større bidder ad gangen, og det giver en række fordele for en browser. Ifølge Chrome-folkene selv vil for eksempel video i VP9-formatet blive afkodet 15 procent hurtigere i 64-bit-Chrome sammenlignet med 32-bit-versionen. Det er dette format, som Youtube bruger til at vise video i høj opløsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikkerheden bliver også forbedret, fordi den nye 64-bit-version kan koble sig på flere af de indbyggede sikkerhedsfunktioner i Windows 8, for eksempel High Entropy ASLR, som gør det svært for hackere at snige ondsindet kode ind i hukommelsen.

Konkurrerende browsere som Internet Explorer og Firefox har haft 64-bit-versioner i længere tid, om end Firefox har satset på 64-bit til Linux og Mac OS, men skulle have en Windows-udgave i 64-bit på vej også.

Vil du hente Chrome til Windows i 64-bit-version, skal du i øvrigt skifte fra danske version af siden til en af de engelsksprogede udgaver. Det gør man i bunden af siden.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
31. august 2014 kl. 10:49

Fordelen ved x64 i forhold til x86 er officielt, at der er flere "general purpose registers" tilgængelige. Dvs. registre til at holde programvariable. De er hurtigere end cache eller ram. Ellers er x64 blot x86 udvidet til 64 bit. Derfor har mange ikke gidet x64 fordi 4 gb ram har været nok. Det viser sig dog hen ad vejen, at der findes en uhyre stor fordel ved x64 alligevel. Nemlig at x64 programmer er meget mere stabile. Hvert program har nemlig kun op til 4 GB virtuel hukommelse og der sker ingen defragmentering af den! Med 64 bit har man i praksis ubegrænset virtuel hukommelse. Og nej, swapfilen er ikke virtuel hukommelse. Det er en oldgammel misforståelse fra Microsofts side. Virtuel hukommelse bruges af multitasking OS'er til at holde programmernes lagerområder adskilte.

9
30. august 2014 kl. 12:19

Hver opmærksom på, at på de to systemer jeg har testet opførte Chrome x64 ikke som ventet. Eks. er Chrome ekstremt langsom ved "træk i tab" til andet vindue samt Java virker ikke på alle sider - eks. Nvidia.co.uk. Så jeg har måtte skifte tilbage til x86 versionen. Just saying.

3
29. august 2014 kl. 11:17

Dog kun til Windows, og kun hvis man aktivt beder om den.

Pladder ! Nej siden maj 2009 har Chrome kørt 64bit. Siden da skulle man vælge mellem 64/32. (før download)

Mens der banker et 64-bit-hjerte i alle nymodens pc’ere nu om dage, har Googles browser Chrome indtil nu kun været 32-bit applikation.

Nej - det er forkert, det er kun på Windows. !

Men det bliver der lavet om på nu, i hvert fald på Windows-platformen, skriver Chromium-projektet i

Osse forkert. Der bliver ikke lavet nogen om, på Windows er man bare 5år bagud! (Og det er der ikke noget nyt i)

1
29. august 2014 kl. 10:45

Min Arch Linux Chromium har da været 64 bit i lang tid og så vidt jeg kan se gælder det samme for Chrome.