Chrome 76 fikser privat-tilstand og forenkler installation af progressive web-apps

1. august 2019 kl. 14:414
Chrome 76 fikser privat-tilstand og forenkler installation af progressive web-apps
Illustration: Google Chrome.
Der er nye tiltag i den opdatering, som er tilgængelig nu.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google har lanceret Chrome 76 for Windows, Mac OS, Linux, Android og iOS. Den nye version fikser blandt andet et problem, hvor det har været muligt for hjemmesider at detektere, om du bruger privat-tilstand, og tilmed at blokere brugere, der gør dette.

Dette smuthul er nu lukket, og ifølge Engadget fungerer inkognito-tilstand nu på websites, som tidligere krævede, at inkognitobrugere loggede ind.

Detekteringen af inkognitobrugere kan blandt andet bruges til at se, om nogen forsøger at omgå såkaldt ‘soft-paywalls’ på mediesites, hvor man kan læse et begrænset antal artikler gratis.

Blokerer Flash som standard

En anden nyhed i Chrome 76 er, at Adobe Flash-baseret indhold nu blokeres som standard. Hvis du prøver at besøge et website, som bruger Flash, vil du få besked om, at indholdet er blokeret. Så skal du trykke på hængelåssymbolet til venstre for URL’en og derpå vælge at tillade Flash.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du aktiverer Flash, vil der dukke en besked op øverst i browseren om, at Flash Player ikke længere vil blive understøttet efter december 2020. På det tidspunkt vil også Adobe stoppe med at understøtte Flash. Mozilla vil fjerne Flash-understøttelse endnu tidligere, allerede i begyndelsen af 2020.

Enklere installation af progressive web-apps

I den nye Chrome-version vil det nu være enklere at installere progressive web-apps (PWA). Det er web-baserede apps baseret på HTML, CSS og Javascript, som opfører sig mere som en app end som en hjemmeside.

Google har en del kriterier, som skal opfyldes, før en app kan kaldes en PWA – såsom at den skal fungere, selv om der er udfald på netforbindelsen, at appen benytter responsive design, som tilpasser sig mobile enheder af forskellige størrelser, at den er hurtig – og at den kan installeres, så den kan opstartes fra et app-ikon omtrent som en almindelig app.

Tidligere har man i desktop-versionen af Chrome ikke fået nogen indikation på, at man har gang i en PWA, som kan installeres, og man har måttet trykke på menuen under de tre prikker længst til højre i adresselinjen for at tilføje web-appen på skrivebordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Chrome 76 vil man nu se en ny knap til installering af progressive web-apps. Knappen dukker op længst til højre i den såkaldte ‘omnibox’ i Chrome – altså i adressefeltet. På Android vil Chrome automatisk installere en såkaldt WebAPK-version af appen, hvilket gør, at appen vil dukke op i oversigten over installerede apps samt i Android-indstillingsmenuen – på samme måde, som hvis det var en ‘native’ app.

Dark mode

Chrome 76 lader udviklere af websites detektere, om brugeren foretrækker dark mode. Dette gøres ganske enkelt i CSS-koden via en såkaldt ‘media query’, som kaldes prefers-color-scheme, således:

  1. @media (prefers-color-scheme: dark) {
  2. body {
  3. background-color: black;
  4. color: white;
  5. }
  6. }

Ud over de nævnte funktioner indeholder Chrome 76 også i alt 43 sikkerhedsfixes samt en del mindre opdateringer.

Du kan finde flere detaljer om de nye funktioner i Chrome 76 på Googles udviklersider. Der er også en række nye funktioner i udviklerværktøjerne i Chrome (Devtools), som du kan læse mere om her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se også Pete LePage fra Google fortælle om de vigtigste nyheder i denne Youtube-video.

Remote video URL

Artiklen er fra Digi.no.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
3. august 2019 kl. 14:12

Som cliqz, hvor det også er delvis indbygget internet kondom.

https://cliqz.com/en/

Er også selv på væk fra Chrome / Firefox til Firefox/Cliqz/Tor med diverse internet kondomoer som privacy badger og uBlock Prigin. Især efter deres "automatisk" login til din google konto, så alt din færden på nettet via chome bliver linket til din google konti.

PS. Er der kommet flere reklamer, eller andet snavs på v2 ? Er nu jeg oppe på over 30 automatisk blokering af sidder, og nogle af dem ved jeg stoppe flere. Næsten som på extrablads.

3
2. august 2019 kl. 19:05

Jeg tror det Kim mener med "spyware" er at Chrome sender stort set alt aktivitet brugerne har i Chrome, til Google (hvis man giver lov). Derudover kommer langt det meste data som ClickStream har, fra Chrome - fordi folk ukritisk installerer apps, der med Googles accept, sender statistik over alt man laver til data-farme. Det er ikke nyt - det er sådan det er.

Chromes egen høstning af data gøres af flere årsager - blandt andet fordi de vil vide hvilke sider folk tilgår nu de tankede deres socialmedia forsøg på at få en ide om "rigtig data" - dermed har de user-data fra flere kilder, udover deres 8.8.8.8 DNS og SERP-clicks.

2
2. august 2019 kl. 18:28

Spyware ?

1
2. august 2019 kl. 08:40

Er folk ikke holdt op med at bruge det stykke spyware endnu ?