Chipproblemer risikerer at sende RAM-priser på himmelflugt

Problemer med nyt produktionsudstyr og stor efterspørgsel trækker til sammen op til den perfekte storm, som kan sende prisen på hukommelse til pc'er og servere i vejret.

Prisen på RAM-moduler til pc'er og servere kan meget snart være på vej til at stige kraftigt. Det advarer chipbrancheanalysefirmaet iSuppli i en ny analyse, skriver Infoworld.

Det er en kombination af tre faktorer, som i løbet af efteråret kan skabe mangel på hukommelseschips og sende priserne i vejret.

Først og fremmest mangler alle producenter af DRAM-moduler det nødvendige udstyr til immersionslitografi, som skal bruges til at fremstille chippene. Producenterne af udstyret kan ifølge iSuppli ikke levere tilstrækkeligt med maskiner til at mætte efterspørgslen hos chipproducenterne.

Bortset fra tre af de største producenter, Samsung Electronics, Hynix Semiconductor og Micron Technology, så har de øvrige chipproducenter desuden vanskeligheder med at skifte til den nye generation af fremstillingsteknologi. Det vil sige, at producenterne har problemer med at gøre RAM-chippene mindre.

Jo mindre chips, jo flere gigabyte kan producenterne i teorien få ud af hver wafer, som fremstilles. Men lige nu har flere altså problemer med at få tilstrækkeligt mange anvendelige chips ud af de nye wafere.

Den sidste afgørende faktor er, at især mange virksomheder sidste år udskød indkøb af ny it på grund af finanskrisen. Det fik producenterne til at skrue ned for produktionen og udskyde opførelsen af nye fabrikken. I år kan flere virksomheder derimod ikke længere udsætte nyindkøbene, og det har sendt efterspørgslen i vejret, men produktionen har altså svært ved at følge med.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere