Chip-pas sparker gang i biometrisk kontrol

Efterspørgsel på biometriske sikkerhedsløsninger er ifølge it-selskabet Siemens stigende efter indførelsen af chip-pas i EU.

Selskabet har blandt andet landet en fireårig aftale med at installere og håndtere infrastrukturen for biometriske pas i Tjekkiet og har lavet tilsvarende aftaler med tre andre lande.

Konsulent hos Siemens og medlem af it-sikkerhedspanelet hos organisationen ITEK under Dansk Industri, Bjørn Standhart, forventer, at også private virksomheder i stigende omfang vil tage biometrisk sikkerhedskontrol til sig.

Han nævner checkin-proceduren i lufthavne som et oplagt sted at benytte biometri til at sikre, at den person, der afleverer bagagen ved chek-in, også er den, der senere går gennem gaten og sætter sig i flyet.

Slettes efter tjek
»Du laver en biometrisk scanning af fingeraftrykket, når bagagen afleveres. Når passageren går gennem gaten og ud i flyet tjekker man, at fingeraftrykket matcher det, der blev dannet ved check-in,« siger Bjørn Standhart.

»Du får ikke sikkerhed for, om personen hedder Jensen eller Hansen, men du får sikkerhed for, at det er den samme person ved check-in og ved gaten,« siger han med henvisning til, at der efter hans opfattelse er for mange usikkerhedsmoneter i kontrollen, når der er mennesker involveret.

Ifølge Bjørn Standhart bør de biometriske data i det tænkte eksempel slettes efter kontrollen for at sikre, at de ikke misbruges eller knyttes sammen med andre data om passagerne.

Sikker identifikation
»Biometri er i bund og grund ufarligt og kan ikke i sig selv bruges til at identificere folk med. Det svarer til CPR-nummeret,« siger han.

Problemet opstår ifølge Bjørn Standhard først som med andre systemer, når der knyttes personlige oplysninger til de biometriske data og de efterfølgende misbruges.

Hvis biometriske data knyttes sammen med andre data, opfordrer han til at kombinere løsningen med en form for acceskontrol for hvilke data, der er adgang til.

Men hensyn til systemer til identifikation af personer mener Bjørn Standhard, at vejen frem er et tre-faktorsystem, med en kombination af noget du har, noget du ved, og noget du er.

»Noget du har, kan være et smartcard med chip, noget du ved, kan være pinkode til chip-kortet og noget du er, kan være dit fingeraftryk. Det er den stærkeste tænkelige identifikation af en person,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere