Chikane og trusler: Dansk Airbnb for frugt og grønt møder heftig teknologi-modstand fra gammel branche (podcast)

De dansk-portugisiske it-iværksættere fra Fresh.land har mødt en uventet modstand fra fødevareindustrien i forsøget på at skabe en online markedsplads for frugt og grønt.

It-iværksætteri er et tveægget sværd, hvor ikke alle er lige glade for de forandringer, som det bringer med sig.

Denne modstand overrumplede dansk-portugisiske Fresh.land, der er i gang med at ‘disrupte’ fødevareindustrien ved at skabe en online markedsplads for frugt og grønt.

»Hun følte sig truet, fordi vi er i gang med at lave et produkt, der gør hende overflødig,« siger Fresh.land-medstifter Filipe Leal om en af de distributører, der ifølge it-iværksætterne flere gange bevidst ødelagde deres frugt-forsendelser.

Idéen med Fresh.land er at gøre de mange distributionsled i fødevareindustrien overflødige ved at forbinde landmænd og købere som supermarkeder og restauranter direkte med hinanden via nettet.

Dermed kan landmændene afsætte deres frugt og grønt direkte til køberne, som til gengæld får adgang til friske varer, der kun er nogle dage gammel i stedet for flere måneder.

Fresh.land-iværksætterne har arbejdet med projektet siden januar i år, og har indtil videre fået seks portugisiske landmænd til at deltage. Men i den tid er nogle af dem både blevet truet og har fået saboteret deres høst, fortæller den anden Fresh.land-medstifter, Mathilde Jakobsen.

De har forstyrret en branche, hvor hemmelige underhåndsaftaler mellem distributørerne holder landmændene i skak.

»Vi er bekymrede. Vi frygter hvilke reaktioner, der kan komme fra nogle distributører, der opfører sig næsten som kriminelle,« siger Mathilde Jakobsen.

Hør hele historien om Fresh.land i afsnit #3 af Version2 podcast.

Vi tager gerne imod ris/ros og forslag til nye afsnit på redaktion@version2.dk Du kan høre podcasten direkte i din browser via Soundcloud i bunden af denne artikel eller ved at abonnere på vores xml-feed i din foretrukne podcast-klient:

Startup-land: Version2 sætter fokus på pionererne. It-iværksætterne, som sætter teknologiske milepæle og er med til at forandre brancher. Kender du nogle, så giv os et praj på ecl@version2.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rene Madsen

Det vil være fedt, hvis de havde haft et link til siden der omhandler Freshland i stedet for at man skal google sig frem til det og gætte om det nu er det rigtige man sidder og læser.

Det er selvfølgelig kun en hjælp, hvis de har en side/facebook side?

 • 3
 • 1
#3 Jan Andersen

Synes godt nok analogien med Airbnb er lidt søgt. Kunne finde en hel del andre sites der i højere grad handler om at gøre det let for små vareproducenter at komme tæt på kunderne uden alt for mange og dyre mellemled. Etsy og Amazon fx.

 • 2
 • 0
#4 Kasper Grubbe

Jeg ville sende en frugtkurv til en god kollega på grund af en intern joke.

Jeg var ikke i Danmark så jeg kunne ikke selv lave den, men da jeg kiggede online, så kunne jeg enten købe frugt til kontoret som et abonnement, eller bestille den mellem 7-14 dage i forvejen.

7 dage er lidt for lang tid synes jeg, jeg havde forventet at vente mindst det halve, og jeg ville gerne have betalt ekstra for samme-dags levering.

 • 0
 • 0
#5 Benjamin Balder

Enig. Hvis det er en "Airbnb" for frugt og grønt, så ville den ikke gå ind og erstatte andre på markedet men nærmere være et supplement. Det er i hvert fald sådan hotelbranchen i Kbh. ser på det.

Hvis den er "Uber", så har den en forretningsmodel, der baserer sig på at udhule vilkårene for arbejdere. Og det kan jeg godt forstå, pisser vognmændene af.

Så spørgsmålet er, om der er nogle folk, der med rette føler sig trådt over tæerne, eller om de er en flok kriminelle, som den ene part påstår. Her har vi en tredjeparts ord til gode.

 • 2
 • 0
#8 Thomas Dynesen

muligvis kriminelle? Det er da helt klart ulovligt på flere måder. Kartelvirksomhed, trusler, overlagt ødelæggelse af varer. Vi har nu en dansk konkurrence kommisær i EU. Er der nogen der har skrevet til hende? Det er jo ikke bare et dansk problem. Ellers er der thumps up herfra. Go for it! Det er mafia lignende organisationer I er oppe imod. Havde det været Italien havde det været mafiaen. Mvh Thomas

 • 1
 • 1
#9 Christian Lund

Nogen gange så undrer jeg mig over, at når der skal ansættes mennesker i en branche. Så er der ingen grænser for hvor frit og bevægeligt arbejdsmarkedet og dermed forhandlinger om vilkår og løn skal være. Men når noget software til en hvis grad kan erstatte ledelsen og administrationen, så er fanden løs i Laksegade. Og der er ingen grænser for hvor vigtigt det er med love og regulering til gavn for samfundet.

En anden ting er hvor meget arbejde, der egentligt er bundet op på forvaltning af selvbestaltede rettigheder. F.eks. ligegyldig, og nogen gange hæmmende, opbevaring og transport af forskellige produkter.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere