Chefredaktør om hullet betalingsmur: »Vi er fuldstændigt klar over, at det kan omgås«

22. maj 2013 kl. 17:2617
Det kommer ikke som nogen overraskelse for Politikens digitale chefredaktør, at en ny, forsinket betalingsmur er mulig at omgå, selv om det været et stort og komplekst it-projekt at implementere den.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Onsdag lancerede Politiken en ny betalingsordning på avisens hjemmeside, der begrænser antallet af gratis artikler til 25 hver måned. Allerede på lanceringsdagen vælter det dog frem med måder at omgå den nye betalingmur, og det kommer ikke som nogen overraskelse for Politiken.

Det fortæller Politikens digitale chefredaktør Lars Grarup til Version2.

Da Version2 kontakter ham er han godt klar over, at der flere steder på nettet er løsninger til at omgås betalingsmuren - en betegnelse, han i øvrigt ikke bryder sig om og i stedet betegner som et betalt abonnement.

»Vi er fuldstændigt klar over, at det kan omgås. Det er i dag meget vanskeligt at bygge systemer, som ikke kan omgås. Vi ser typisk eksempler på, der går meget kort tid efter at nogle har forsøgt at lancere lukkede områder på nettet, at der er nogle, der har fundet et hul. Det kan naturligvis også lade sig gøre på Politiken.dk,« siger Lars Grarup til Version2 og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi vil gøre ligesom New York Times. De vidste også godt, at der var nogle huller og smutveje i systemet, som de lod være med at gøre noget ved i starten, men stille og roligt hen ad vejen har de kigget på det og lukket nogle af smutvejene, og det vil vi gøre på præcis samme måde.«

Lars Grarup sammenligner betalingsjournalistik med andet digitalt indhold, hvor folk er vant til at betale for film, musik og bøger på nettet. Med sammenligningen opfordrer han derfor folk til at støtte op om projektet.

Og han understreger, at abonnementsprisen med vilje er sat lavt - noget, der skal være med til at gøre det mindre attraktivt at finde på løsninger til at omgå betalingsmuren.

»For en stor del af vores almindelige brugere betyder bekvemmelighed også noget, og det betyder noget for dem, at man ikke skal lave alle mulige fiksfakserier for at have adgang. Og så er det jo ikke noget astronomisk beløb, vi beder om her i starten. Det er 44 kroner om måneden, så spørgsmålet er, hvor mange anstrengelser, man vil gøre sig for at slippe for at betale 44 kroner.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det så ikke lidt en dovenskat?
»Nej, det har taget rigtig lang tid at lave det og kode det. Vi kommer til at lave store analyser på, hvordan vores brugere bruger vores site, og når vi kigger på det, må vi gå ind og prøve at lukke nogle af de smuthuller, der er, hen af vejen,« siger Lars Grarup til Version2 og tilføjer:

»Det kan være, vi lukker nogle smuthuller. At lukke nogle huller er en investering, der skal stå mål med den indtjening, der er på den anden side. Det kan ikke nytte noget, at vi bruger flere millioner på at have et fuldstændigt skudsikkert system, hvis det viser sig ikke at kunne betale sig.«

Derfor er det altså muligt at omgå løsningen relativt simpelt. Politiken vil ikke gå efter at få fjernet de løsninger, der lader brugerne omgå betalingsmuren, men vil i stedet se på, hvordan betalingsløsningen påvirker trafikken.

Teknisk kompleks løsning

Det er et år siden, Politiken annoncerede at mediet ville indføre en betalingsmur, men den har været forsinket, og den senere lancering skyldes ifølge Lars Grarup udfordringer med et system.

»Det viste sig at være teknologisk mere komplekst, end vi havde regnet med. Det var blandt andet, fordi vi skulle have et nyt abonnementssystem, der kunne håndtere digitale abonnementer - det kunne vores eksisterende ikke. Derfor skulle vi finde et abonnementsystem, der var lavet, som herefter skulle integreres på siden, og det tog lidt ekstra tid,« siger Lars Grarup til Version2.

Ud over at integrere det nye system brugte avisen også meget tid på at teste systemet, understreger Lars Grarup.

»Vores udgangspunkt er, at det skal virke. Når vi lancerer noget, er det et krav, at det skal være enkelt og nemt for brugeren at bruge, og så skal det være driftsikkert. Derfor har vi brugt en masse tid på at teste systemet for at sikre, at brugergrænsefladen var simpel og at systemet opførte sig, som det skulle.«

Løsningen, der onsdag blev lanceret, kunne altså efter få timer omgås. Men det er slet ikke sikkert, at det er samme løsning, der vil være på Politiken i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er ikke sikkert, at den model, vi lancerer nu, er den model, vi ender med at bruge. Vi tror på, at der findes en model, der gør, at vi kan få nogle flere penge fra folk, så vi kan fortsætte med at lave kvalitetsjournalistik,« siger Lars Grarup.

En af de faktorer, der påvirker, om og i så fald hvilke ting, der skal ændres, er økonomien. Men hverken målet om nye digitale abonnenter eller kroner i kassen er noget, Lars Grarup vil kommentere på.

»Vi har målsætninger om brugere og indtjening, men dem holder vi tæt ind til kroppen. Det gør vi fordi det er et led i en større kulturforandring på nettet, der skal ændre måden på, hvordan vi opfører os på nettet,« understreger han.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
25. maj 2013 kl. 17:40

Det er da helt fint at betale for det man bruger. Journalisterne skal jo have penge til en fyraftensbajer - og sådan noget.

Men jeg synes, og har altid syntes, at det er træls at betale for noget man ikke bruger. Det er vist 15 år siden jeg sidst abonnerede på en avis, og det må have været træls for avisbudet at slæbe sportssektionen op på 3. sal, hvorefter jeg så skulle bære den ned igen, ulæst. Og jeg betalte jo for det. Men det var nok lidt besværligt at gøre anderledes dengang.

Men med alt det her IT kan man jo lave et differentieret abonnementssystem, fx spar 25% ved at vælge sport fra. Og også meget gerne mulighed for at fravælge restaurationsanmeldelser, og vin-ditto. Og jeg kan godt komme i tanker om et par andre ting.

Der er ikke meget perspektiv i blot at sætte strøm til papir.

Dette forudsætter så at systemet virker, og selv om jeg ved med sikkerhed at jeg har læst (ok da, surfet forbi) mere end 25 artikler på politiken.dk, så har jeg ikke set det endnu. Og jeg har overhovedet ikke pillet ved min browser siden de efter sigende er begyndt på det.

17
27. maj 2013 kl. 07:46

Men med alt det her IT kan man jo lave et differentieret abonnementssystem, fx spar 25% ved at vælge sport fra.

Det er netop sådanne veje de bliver nød til at gå. Problemet er at for mange sådanne producenter (nyheder, tv, musik, film m.m.) er stadig fanget i den fysiske verdens tankegang og modellering og derfor ikke kan forstå de bliver ladt tilbage og mister penge og også gør at (nogle) folk hellere vil omgå end at betale.

14
25. maj 2013 kl. 14:42

Kan se Jesper Lund har været der før mig med Mike masnick så jeg sletter min kommentar :)

12
24. maj 2013 kl. 11:26

Det er klart, at man er nødt til at beskytte sit papirprodukt, når man tager 30 kr for en avis. Jeg kan huske, at jeg som 7 årig købte Politiken til min far på Tåstrup Station i 1970 til den rørlige sum af 1,25 kr, det svarer til 9 kr i dagens penge eller under en tredjedel af den pris de tager for den i dag.

11
24. maj 2013 kl. 01:53

Få forbudt trykning af aviser, reklamer og andre tryksager med kort levetid, og tving på den måde alle nyhedsmedierne over på digitale kanaler, og få så stoppet det fucking resourcesvineri!

Dernæst kan i tilbyde en avis på nettet med kvalitetsindhold, journalister der kan stave (jeg staver selv dårligt og jeg finder hyppigt fejl hos de nyhedsmedierne jeg af og til læser på) og vigtigst af alt uden reklamer. For det at avisen er uden reklamer viser at i arbejder for mig, jeres eneste måde at tjene penge på er ved at levere mig det stof jer vil ha.

Hvis i sælger reklamer så har i en to-delt interesse, så har i interesse i at tiltrække læsere som jeres annoncører kan sælge ting til, det går ud over det faktiske indhold og det gør jer møj-hamrende utroværdige. Få det stoppet, så skal jeg overveje at betale en lille smule penge til jer.

Når det så er sagt så er de fleste medier på nettet idag jo primært fyldt med afskrifter fra ritzau og cut'n'paste artikler fra/om twitter og youtube indlæg ... suk

8
23. maj 2013 kl. 18:27

Det er kun okay hvis der er tale om et rigtigt abonnement, og så skal alle sider vises uden reklamer. Desværre ender det nok som papiravisen hvor man både skal betale for selve mediet og så er det desuden stopfyldt med reklamer. Det bør være enten eller så folk kan vælge mellem de to former for 'betaling', og så vil jeg til enhver tid vælge abonnement og nul reklamer.

Jeg har i øvrigt abonnement på papir-Politiken og dermed fri adgang til de elektroniske varianter (e-avisen og nu politiken.dk) så jeg taler principielt her.

10
23. maj 2013 kl. 19:53

En mulighed er selvfølgelig at lave både en betalingsversion med og uden reklamer (til hver sin pris selvfølgelig). Det er trods alt et digitalt medie, hvor det er muligt at lave tingene mere individuelt end det trykte medie.

5
23. maj 2013 kl. 16:10

--- folk vil betale for "nyheder". Jeg synes at når man læser nyheder på nettet er det de samme artikler med nærmest samme ordvalg der går igen.

Jeg tror derfor ikke der er mange penge i en betalingsmur - mon ikke folk nøjes med de "gratis nyheder".

Kunne Version2 ikke prøve at spørge blandt jeres kolleger på de aviser der allerede har betalingsartikler, om det er noget de får nogle penge ind på?

Min efterhånden gamle erfaringer med betalings-artikler er at de alligevel ikke var til at læse medmindre man sidder på en Windows pc ---- men det kan være det har ændret sig (en fordel ved stigende antal smartphones og tablet :-)

1
23. maj 2013 kl. 10:23

Som jeg har læst den anden artikel sender de os rent faktisk indholdet alligevel, og dækker det bare til med hjælp fra Javascript?

I så fald er det jo ikke bare nemt, men hamrende nemt og omgå! I øvrigt, så tror jeg at de overvurderer danskernes vilje til at betale et fast abonnement. Når ret mange mennesker har delt en side der nemt illustrerer at de kan trække en knap til deres browser linje som de bare skal trykke på, så har de fleste hurtigt fået om gået den løsning.

Held og lykke med jeres betalings mur, det skal nok gå godt.

2
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 05/23/2013 - 11:52

På desktoppen er det nemt nok at omgå muren, men hvis politikens besøgsstatistik ellers minder om så mange andre så vil jeg tro at deres besøgende på pol.dk er tæt på 50% fra smartphones og tablets (hvis ikke allerede mere - jeg f.eks. arbejder med et kommunalt website og der er vi tæt på 30% der kommer fra tablets og smartphones), og der er det ikke "bare lige" at omgå muren.

Så jeg tror ikke at politiken er så bekymret over smuthullet som det ser ud lige nu - desktopklienterne er ikke dominerende for deres besøgende inden for kortere tid.

3
23. maj 2013 kl. 14:02

Så er det jo bare at vente på at de mobile klienter også får samme udvidelses muligheder i browseren? Det løser jo ikke problemet med at man stadig modtager selve indholdet.

7
23. maj 2013 kl. 17:00

Så er det jo bare at vente på at de mobile klienter også får samme udvidelses muligheder i browseren?

Det er ik specielt besværligt at slette cookies i de fleste mobilbrowsere, så den del burde være uproblematisk. Mit gæt er at Politiken forventer at det kun er nogle få "nørder" der vil gøre brug af disse ting og måske har de ret.