Chef-strateg: Glem alt om målet med få sundheds-it systemer - vi har 1400
I årevis har det været en fast del af diskussionen om elektroniske patientjournaler på hospitalerne, at der var for mange forskellige systemer, og at sygehusejerne burde skære ned på antallet.
Men den diskussion kan vi med dagens it-udvikling godt lægge i graven, mener it-strateg Mogens Engsig-Karup, Region Midtjylland, i et interview med Version2.
I forbindelse med en udrulning af et Citrix-system, der skal sikre, at de mobile klinikere har adgang til programmer og intranettet overalt på hospitalet, hjemmefra eller fra mobile enheder, har regionen nemlig gjort op, at man driver i alt er 1400 it-systemer og applikationer.
»Vi har en uhyre kompleks it-installation med masser af forskellige småapplikationer, som blandt andet stammer fra, at en læge har været på en konference i Miami eller Marseille og der får kendskab til en ny løsning og installerer den. Den udvikling kan vi ikke stoppe,« siger it-strategen.
Men de mange applikationer og løsninger gør it-miljøet omkring sygehusene 'uhyre komplekst' og betyder, at teknikerne må tage stilling til, hvilke systemer der skal etableres dataintegration til og hvilke man bare må lade fungere isoleret.
»I det tilfælde må lægen genbruge data fra systemet i andre systemer på den helt gammeldags vis, nemlig ved at taste data ind i systemet igen. I praksis er det stand-alone systemer,« siger Mogens Engsig-Karup.
It-strategen tvivler ikke på, at udviklingen med stadigt flere systemer i porteføljen kommer til at fortsætte:
»Lige som inden for fintech i finansbranchen, kommer der også langt flere små it-udviklere inden for sundhedsvæsnet. Det betyder, at sundheds-it er langt mere end de store epj-systemer, men at man har flere småsystemer, som løser et helt specifikt behov,« siger han og konstaterer også en udvikling hvor EPJ-systemerne udvikler sig i retning, hvor de primært bliver anvendt til dokumentation, mens lokale, specialespecifikke systemer, herunder også iOS- og Android-applikationer overtager meget af diagnostikken.
»Og patienterne kommer også med deres egne systemer og data fx fra Google Health. Det skal vi også tage højde for,« siger han.
Frihed har sin pris
Han mener godt, at mange af systemerne kunne undværes:
»Vi kunne spare mange overvejelser om, hvilke systemer der skal integreres til EPJ, hvis der var færre it-løsninger i brug. Og mange af dem kunne helt sikkert godt undværes. Men det er bare ekstremt svært at konsolidere, for brugerne sætter pris på friheden til selv at kunne vælge applikationer. Den lokale it-organisation påtager sig et enormt ansvar for innovation og udvikling, hvis den blokerer for brugernes præferencer,« siger han.
Mogens Engsig Karup konstaterer i øvrigt at en stigende del af it-løsningerne, der tages i brug på hospitalerne bliver anvendt til at forbedre logistikken. Altså at sikre at personale, patienter, senge og apparatur er til stede på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.
»Det er et område, hvor der kan effektiviseres ganske meget, men det er også her, at man ser ganske meget digital innovation, «siger it-strategen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.