Den nyeste trusselsvurdering, som Center for Cybersikkerhed netop har offentliggjort, vurderer den generelle cybertrussel mod Danmark som værende meget høj. Det er det højeste trusselsniveau, Center for Cybersikkerhed arbejder med.
Vurderingen lyder:
»Truslen fra cyberspionage er MEGET HØJ. Truslen er især rettet mod danske myndigheder, som har oplysninger, der er strategisk, politisk eller økonomisk værdifulde for fremmede stater. Visse stater udfører også cyberspionage mod danske virksomheder. Stater gør generelt mere for at skjule deres cyberspionage.«
CFCS baserer trusselsniveauerne på analyser af de mulige angriberes intentioner og cyberkapaciteter. CFCS vurderer cyberkapacitet ud fra de menneskelige og materielle ressourcer, aktøren har til rådighed.
Et parameter kan eksempelvis være, hvor teknisk dygtige hackere aktøren formodes at have til rådighed. Det vil afgøre evnen til at udvikle malware. Det kan også være it-infrastruktur, tid, penge og adgang til information.
»Hvor stor en cyberkapacitet, en aktør har, vil derfor afhænge af flere forskellige forhold og aktørens evne til at udnytte dem,« hedder det i rapporten.
Også danske virksomheder er i stor risiko for at blive ramt af et cyberangreb:
»Truslen fra cyberkriminalitet er MEGET HØJ. Cyberkriminalitet er et globalt fænomen, der også rammer danske myndigheder, virksomheder og borgere. Der er særligt en betydelig trussel fra cyberkriminalitet, der sigter mod at afpresse penge fra myndigheder, virksomheder og borgere. Der er cyberkriminelle netværk, der arbejder organiseret og langsigtet, og statsstøttede hackere står sandsynligvis også bag cyberkriminalitet,« skriver CFCS i deres nyeste trusselsvurdering
Danske valg kan blive forsøgt påvirket af cyberangreb
Samtidig med den nye trusselsvurdering vurderer Lars Findsen, som er chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, at Danmark er i stor risiko for at blive ramt af et omfattende cyberangreb. Især er det kommende folketingsvalg et oplagt mål.
Det skriver Politiken
»Det er en trussel, vi forbereder os på at imødegå i Danmark, i takt med vi nærmer os et folketingsvalg. Vores vurderinger er grundlaget for en bred dialog – også med partierne og Folketingets medlemmer – om truslen. Det er et tema, som regeringen ser med stor alvor på,« siger Lars Findsen til Politiken.
Forsvarets Efterretningstjeneste ser særligt lækage af oplysninger som en risiko. Det mønster så man i hacking-kampangen mod det amerikanske præsidentvalg.