CFCS: Den generelle cybertrussel mod Danmark er fortsat meget høj

Illustration: Solar22, BigStock
Den nyeste trusselsvurdering, som Center for Cybersikkerhed netop har offentliggjort, vurderer den generelle cybertrussel mod Danmark som værende meget høj. Det er det højeste trusselsniveau, CFCS arbejder med.

Den nyeste trusselsvurdering, som Center for Cybersikkerhed netop har offentliggjort, vurderer den generelle cybertrussel mod Danmark som værende meget høj. Det er det højeste trusselsniveau, Center for Cybersikkerhed arbejder med.

Vurderingen lyder:

»Truslen fra cyberspionage er MEGET HØJ. Truslen er især rettet mod danske myndigheder, som har oplysninger, der er strategisk, politisk eller økonomisk værdifulde for fremmede stater. Visse stater udfører også cyberspionage mod danske virksomheder. Stater gør generelt mere for at skjule deres cyberspionage.«

CFCS baserer trusselsniveauerne på analyser af de mulige angriberes intentioner og cyberkapaciteter. CFCS vurderer cyberkapacitet ud fra de menneskelige og materielle ressourcer, aktøren har til rådighed.

Et parameter kan eksempelvis være, hvor teknisk dygtige hackere aktøren formodes at have til rådighed. Det vil afgøre evnen til at udvikle malware. Det kan også være it-infrastruktur, tid, penge og adgang til information.

»Hvor stor en cyberkapacitet, en aktør har, vil derfor afhænge af flere forskellige forhold og aktørens evne til at udnytte dem,« hedder det i rapporten.

Også danske virksomheder er i stor risiko for at blive ramt af et cyberangreb:

»Truslen fra cyberkriminalitet er MEGET HØJ. Cyberkriminalitet er et globalt fænomen, der også rammer danske myndigheder, virksomheder og borgere. Der er særligt en betydelig trussel fra cyberkriminalitet, der sigter mod at afpresse penge fra myndigheder, virksomheder og borgere. Der er cyberkriminelle netværk, der arbejder organiseret og langsigtet, og statsstøttede hackere står sandsynligvis også bag cyberkriminalitet,« skriver CFCS i deres nyeste trusselsvurdering

Danske valg kan blive forsøgt påvirket af cyberangreb

Samtidig med den nye trusselsvurdering vurderer Lars Findsen, som er chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, at Danmark er i stor risiko for at blive ramt af et omfattende cyberangreb. Især er det kommende folketingsvalg et oplagt mål.

Det skriver Politiken

»Det er en trussel, vi forbereder os på at imødegå i Danmark, i takt med vi nærmer os et folketingsvalg. Vores vurderinger er grundlaget for en bred dialog – også med partierne og Folketingets medlemmer – om truslen. Det er et tema, som regeringen ser med stor alvor på,« siger Lars Findsen til Politiken.

Forsvarets Efterretningstjeneste ser særligt lækage af oplysninger som en risiko. Det mønster så man i hacking-kampangen mod det amerikanske præsidentvalg.

Læs også: Harvard University: Amerikansk valgkamp i 2016 var uforberedt på hackerangreb

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Ivo Santos

Det er vel ikke være end for 100 år siden, hvor det så var bankrøverier og lignende der var det største problem. Nu er de kriminelle så i stedet flyttet på internettet da der ikke er ret mange penge at hente på alt fra bankrøverier til fysisk industrispionage, hvor man blandt andet havde mulighed for at tage billeder diverse dokumenter.

Bedre bliver det så ikke når it-systemer virker til at være designet af enten amatører eller også så er budgettet så lille at der umuligt at lave noget ordentlig. Havde der været tale om en lille virksomhed på f.eks. 20 medarbejder, så kunne man da forstå hvis alle systemmerne var gået ned, men her taler vi om DSB som om ikke andet burde have et langt bedre it-system end i forhold til hvad de har, men mon ikke det er fordi de har sparet så meget på it budgettet at det er derfor hele molevitten gik ned, og hvorfor skulle statens it systemer være bedre da de vel også lider af de samme problemer.

  • 0
  • 0
#4 Per Gøtterup

Både crypto-angrebet på engelske NHS og på Mærsk blev startet af en medarbejder der klikkede på det forkerte.

Selvfølgelig er der også et aspekt af for åbne interne netværk, for et er at infektionerne aldrig burde være startet, noget andet er hvor langt omkring de nåede ved simpel spredning på interne netværk. Så et vigtigt skridt vi kan tage NU er i langt højere grad at segmentere vores interne netværk sådan at simpel automatiseret spredning bliver besværliggjort.

Desuden skal vi igen-igen-igen tage endnu en runde med grundlæggende sikkerhedspolitik - lad nu for pokker være med at klikke på de uventede mails med alt fra 'fakturaer' til kattevideoer!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere