CFCS fastholder: Cybertruslen mod Danmark er uændret men »kan ændre sig hurtigt«
Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fastholder de nuværende trusselsniveauer trods Ruslands invasion af Ukraine. Skulle krigen mellem Rusland og Ukraine eskalere i retning af en militær konfrontation mellem Rusland og NATO, vil truslen fra destruktive cyberangreb mod Danmark stige, vurderer CFCS.
Det skriver CFCS i en pressemeddelelse.
Cybertruslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet mod Danmark er således fortsat meget høj. Truslen fra destruktive cyberangreb og cyberaktivisme mod Danmark er fortsat lav, og truslen fra cyberterror er ingen.
»Der sker kontinuerligt forsøg fra både cyberkriminelle og fremmede stater på at angribe netværk og it-systemer i Danmark. Truslen er fortsat meget alvorlig, også selvom vi på nuværende tidspunkt ser en begrænset hensigt om at ramme Danmark med destruktive cyberangreb. Det er derfor utrolig vigtigt, ikke mindst i den nuværende situation, at have fokus på sit lokale cyberforsvar,« siger fungerende chef i CFCS Mark Fiedel.
Læs også: Massivt DDoS-angreb lægger israelske ministeriers hjemmesider ned
Destruktive cyberangreb er angreb, der kan forårsage død eller personskade, betydelig skade på fysiske objekter eller ødelæggelse eller forandring af informationer, data eller software, så de ikke kan anvendes uden væsentlig genopretning.
CFCS vurderer, at det er mindre sandsynligt, at Rusland eller andre stater har intentioner om at rette destruktive cyberangreb mod Danmark, da Rusland på nuværende tidspunkt ikke har intentioner om at udvide krigen til også at omfatte NATO.
Læs også: Justitsministeriet slår fast: Danskere må lovligt deltage i Ukraines cyberforsvar
»Den nuværende situation kan ændre sig hurtigt og også påvirke cybertruslen. Det er derfor, at det er lige nu, man skal forberede sig. Hvis situationen opstår, hvor truslen fra destruktive cyberangreb bliver mere udtalt, er det efter al sandsynlighed for sent at begynde arbejdet med modforanstaltninger,« siger Mark Fiedel.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.