CFCS advarer danske journalister om brug af smartphones

11. juli 2022 kl. 12:146
smartphone
Illustration: Prakash Singh/AFP/Ritzau Scanpix.
I værste fald kan producentlandenes efterretningstjenester pålægge virksomheder at samarbejde, lyder advarslen fra Forsvarets Efterretningstjeneste
Artiklen er ældre end 30 dage

Smartphones er per definition usikre, og derfor bør journalister være forsigtige med at bruge dem til at kontakte sårbare kilder, oplyser Center for Cybersikkerhed (CFCS) til Journalisten:

»Journalister, der arbejder med sårbare kilder, bør derfor medtage hensynet til beskyttelsen af kilderne i sin vurdering af risikoen ved at anvende en specifik smartphone eller anden teknologi,« lyder det i et skriftligt svar, der også understreger CFCS også, at det gælder alle former for smartphones.

CFCS: Vurder selv risikoen

CFCS vil dog ikke udtale sig om sikkerhedsrisici forbundet med konkrete produkter eller producenter fra specifikke lande men understreger, at journalister og andre selv skal vurdere risikoen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I den risikovurdering bør der tages højde for anvendelsesformål, oprindelsesland for leverandører og producenter af enheden og softwaren på enheden, samt hvor oplysninger på enheden sendes til eller opbevares, eksempelvis ift. cloud-tjenester,« lyder det i svaret, der også fremhæver, at nogle lande i et vist omfang har mulighed for at pålægge virksomheder at samarbejde med de pågældende landes efterretningstjenester.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
12. juli 2022 kl. 13:41

Mere overvågning giver bedre tryghed, det siger vores justitsminister jo :)

5
12. juli 2022 kl. 13:56

:-)

Det lader ikke til, at CFCS er enige. Afsted på genopdragelseslejr!

2
11. juli 2022 kl. 18:07

Det har også længe undret mig, især efter Merkel skandalen (overvåget af NSA). Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet at Danske ministre fik lov at fjoge rundt med iPhones. Jeg havde en klar forestilling om at de havde prækonfigureret telefon med Sailfish OS el. Graphene OS + Pixel phone med noget anonymiseret SIM setup eller lignende.

3
12. juli 2022 kl. 06:52

nu er Kina et meget større problem, da kinesisk lov lige frem kræve det af deres firmaer og Kina ikke ligefrem er en ven.. Kina er jo en stor støtte på rusland side i Ukraine og er i direkte krig mod vores frihedsrettigheder. Det er allerede bevist at de faktisk har mulighed for at lave censur på alle mobiler podukceret i kina , Software er installeret , den ska bare aktiveret. Så kan de forhindre ejer at en kina telefon i at sende beskeder om bestemt ting efter kina´s valg

6
13. juli 2022 kl. 00:29

@Børge Truelsen jeg er sådan set enig med dig i at Kina de seneste 15-20 år har udviklet sig til at blive den absolut største trussel mod det liberale "demokrati" som vi kender det i vesten og Trump for alvor fik sat fokus på dette (som burde have været erkendt af ansvarlige politikere langt tidligere).

Men fordi nogen fortæller dig at "det er dumt at skyde sig selv i foden med et jagt gevær", så betyder det ikke at de implicit mener at du istedet skal benytte dig af en Kalashnikov. Alternativet kunne jo også være at du undlod at ...

1
11. juli 2022 kl. 13:05

"Smartphones er per definition usikre,.."

Er der ikke noget med, at det er vor statsministers (og sikkert alle andre ministres og politikeres) foretrukne kommunikationsmiddel?

Er det så landsforræderi (videregivelse af fortrolige oplysninger til fremmede magter) for statens embedsfolk at anvende en smartphone?