CES: Pc-producenter kæmper med batteritiden i ultralette bærbare pc'er

5. januar 2017 kl. 11:272
CES: Pc-producenter kæmper med batteritiden i ultralette bærbare pc'er
Illustration: HP.
Kampen om at fremstille den tyndeste bærbare pc koster på batteritiden. Tre af de nyeste bud illustrerer, hvor svært det er for producenterne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad er vigtigst for en ultralet bærbar pc: Tykkelsen eller batteritiden?

Lige nu ser det i hvert fald ud til, at man ikke kan få begge dele. Tre nye modeller fra HP, LG og Samsung, som blev vist frem på forbrugerelektronikmessen CES, der lige nu finder sted i Las Vegas, illustrerer, hvor vanskelig en balancegang det er.

Samsung har valgt at satse på at være ultralet i den nye 13-tommer Notebook 9, som absolut er i den lette ende med en vægt på blot 816 gram. Til gengæld er batteritiden blot på 7 timer ifølge Samsung.

Til gengæld lover Samsung ekstra hurtig opladning af pc'en med en fuld opladning på 80 minutter og lidt over to timers batteritid på 20 minutters opladning. Men uden opladning er der altså ikke batteri til en otte timers arbejdsdag eller en transatlantisk flyvning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LG's nyeste bud i den ultralette kategori, Gram 14, lover på papiret tæt ved 24 timer på en fuld opladning. Men ifølge CNET er det baseret på Futuremarks Mobile Mark 2007. Med Mobile Mark 2014 falder batteritiden til 17 timer - ifølge LG's egne målinger.

HP ser ud til at have besluttet, at bedre batteritid er vigtigst. Den nye 15-tommer udgave af HP Spectre x360 er således ifølge The Verge en lille smule tykkere end forgængeren. Det har givet plads til et lidt større batteri.

Det forbedrer dog kun batteritiden fra 9,5 timer til knapt 13 timer. Som The Verge påpeger, så er den forbedring kun lige nok til at holde niveauet fra den tidligere udgave med en 1080p-skærm til den nye model med skærmopløsning på 4K.

De højere skærmopløsninger er generelt en udfordring for batteritiden på bærbare pc'er, fordi de øger strømforbruget mere, end forbedringer i chips og batterier har kunnet kompensere for.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
5. januar 2017 kl. 16:01

"Hvad er vigtigst for en ultralet bærbar pc: Tykkelsen, batteritiden, performance eller skærmopløsning?"*

En 4k-skærm på en 14" ultrabook er unødvendigt, medmindre du skal blære dig over for vennerne.

Er dog enig med HP i, at: ultratynd < batteritid

1
5. januar 2017 kl. 15:58

... "blot på 7 timer"? Jeg tilhører en generation, hvor 3 timer i praksis var næsten uopnåeligt!

Der findes selvfølgelig folk der har lange arbejdsdage - men alligevel, de færreste arbejder koncentreret med fuld cpu-belastning hele dagen, så mon ikke det går med "blot" 7 timers batteritid alligevel?