Certifikat-opdatering kan give periodiske udfald i digital selvbetjening

Udskiftning af et certifikat betyder, at offentlige selvbetjeningsløsninger kan være utilgængelige torsdag 25. september kl. 6-9.

I morgen formiddag, torsdag 25. september, er det ikke sikkert, det er muligt at logge ind via den fællesoffentlige login-portal NemLogin i tidsrummet kl. 06-09.

Det skyldes ifølge en meddelelse på digitaliser.dk, at Nemlogin skal udskifte et certifikat, som udløber 1. oktober.

Når service-vinduet strækker sig over flere timer, hænger det sammen med, at de hjemmesider, der anvender NemLogin, eksempelvis borger.dk og skat.dk, også skal udskifte et certifikat i deres ende for at de stadig kan anvende NemLogin, fortæller Morten Mejer-Warnich, kontorchef for Center for systemforvaltning og sikkerhed i Digitaliseringsstyrelsen.

»Det er den operation, der skal lykkedes. Det hele skal passe sammen. Vi sørger for at udskifte certifikatet på NemLogin tidligt, men der vil kunne være problemer med at logge på via NemLogin frem mod klokken 09, indtil alle andre også har udskiftet deres certifikat,« fortæller han.

Certifikatet, der skal udskiftes, udløber 1. oktober og er et IDP-certifikat, som sikrer kommunikation mellem NemLogin og de tjenester, der anvender login-løsningen.

Det nye IDP-certifikat er et OCES2 certifikat, hvilket ifølge meddelelsen på digitaliser.dk kan betyde, at de tjenester, der anvender NemLogin, skal tilføje nye rodcertifikater for at opnå trust til OCES2 CA. Mange løsninger anvender dog allerede OCES2 certifikater i deres tilslutning til NemLog-in, men for nogle kan skiftet til OCES2 betyde, at der er behov for at teste tilslutningen til NemLog-in, står der på digitaliser.dk

»Tidligere har vi forsøgt at foretage certifikat-skiftet i løbet af natten, men vores erfaring er, at de tjenesteudbydere, der anvender NemLogin, først skifter i løbet af næste formiddag. Og det skal ske nogenlunde samtidigt, hvis tingene ellers skal fungere,« fortæller Morten Mejer-Warnich.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere