CERN vil genskabe verdens første WWW-browser

12 programmører skal genskabe den linjebaserede udgave af verdens første browser, som Tim Berners-Lee brugte på CERN.

Ingen billeder, ingen farver, ingen musemarkør. Sådan var oplevelsen for mange internetsurfere i begyndelsen af 90‘erne.

Og den oplevelse bliver nu vækket til live igen. Forskningscenteret CERN, der i sin tid dannede rammerne om tilblivelsen af World Wide Web, har indkaldt et hold på tolv udviklere, som har fået til opgave at genskabe den tekstbaserede udgave af Tim Berners Lee’s browser. Det skriver CERN på sin hjemmeside.

Lee’s egen browser mindede i sin tid på mange områder om den moderne opfattelse af en browser. Den kunne viser billeder, farver og indeholdt klikbare links, som brugerne kunne aktivere ved hjælp af en mus.

Men browseren, som var skrevet på en NeXT-computer, var dengang langt mere krævende, end de fleste almindelige brugeres computere kunne håndtere. Derfor fik han en studerende til at skrive en tekstbaseret udgave af browseren, som kun præsenterede indholdet på hjemmesiderne uden de krævende grafiske elementer.

Den minimalistiske browser blev meget udbredt, da den kunne afvikles på et bredt udsnit af computere. Selv om computeren kun kunne vise 24 rækker af 80 karakterer, kunne browseren bruges. På grund af dens udbredelse anses den såkaldte line-mode browser for at have haft en afgørende betydning for WWW's udbredelse.

For at give nutidens publikum en ide om hvor WWW har udviklet sig fra, vil CERN altså nu genskabe denne oplevelse, så det bliver muligt at surfe rundt på 90‘er-maner.

Genskabelsen er et led i CERN’s kamp for at bevare forskellige milepæle i den digitale kultur. Senest har man genskabt den første hjemmeside, som blev offentliggjort af CERN.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Palle Sørensen

Hvorfor skal der bruges 12 programmører til det? Der ligger vel ikke mere i opgaven end hvad 1-2 mand kan klare? Og hvorfor er man nødt til at genskabe browseren, er der slet ikke nogen der ligger inde med den originale, som kan give CERN en kopi?

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere