Cern kigger efter alternativer til Microsoft efter mistet rabatordning

Illustration: CERN / CC BY 2.0
Forskningsorganisationen Cern er i gang med et projekt, som skal finde alternativer til software fra Microsoft. Det sker, efter Microsoft har annulleret Cerns akademiske rabatordning.

Malt – Microsoft Alternatives project – skal give Cern alternativer til Microsoft-programmer.

I et indlæg om projektet, skriver Deputy Group Leader hos Cern Emmanuel Ormancey, at projektet blev påbegyndt for et år siden, da det stod klart, at Cern ville miste adgang til den rabatordning, Microsoft giver akademiske institutioner.

Det ville ifølge indlægget medføre, at Cerns softwareomkostninger til Microsoft ville blive mere end ti gange højere end hidtil. Cern har forhandlet en gradvis stigning over de næste ti år til den nye pris, men prisen vil stadig være uholdbar, skriver Emmanuel Ormancey.

Malt skal fremtidssikre Cerns forskning ved at beskytte organisationen mod vendor lock-in, og sørge for at man kommer til at have fuld kontrol med forskningsdata.

Hos Cern håber man, at projektet kan være forgænger for andre offentlige forskningscentre, som står i samme situation:

»Laboratoriet spiller en banebrydende rolle hos offentlige forskningsinstitutioner, hvoraf de fleste for nylig er blevet mødt med samme dilemma.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Morten Jensen

Alternativerne mangler kvalitet.

Det gjorde EDA programmet KiCAD også (CAD-program til at designe elektronik), indtil CERN besluttede at det skulle være deres nye EDA platform.

CERNs involvering i projektet har forbedret det voldsomt, og løftet det fra at være et relativt ustabilt program der ofte crashede, til at være et stykke FOSS software man kan designe temmelig avanceret elektronik i.

Jeg er enig i, at der er nogle småting som visse MS programmer gør bedre end deres FOSS-alternativer - nogle af mine kollegaer mener der er mange - men jeg er sikker på at det vil rykke godt hvis CERN beslutter at involvere sig.

Jeg har ikke MS software derhjemme, men er tvunget til at bruge det professionelt - bl.a. for interop med kunder - og jeg er sjældent imponeret over kvaliteten (slet ikk ifht. prisen!).

  • 9
  • 0
#5 Torben Rune

Alternativerne mangler kvalitet.

F.eks. LibreOffice er jo forfærdelig at arbejde med i forhold til f.eks. Microsoft Office - også det bare så grimt at se på.

Jeg er ikke enig. LibreOffice har skins og tilretninger der får grænsefladen til at opføre sig 99% MS Office. Der er en glimrende opskrift her: https://www.youtube.com/watch?v=ndmZH_lTpMs

Kvaliteten er desuden mindst lige så god som i MS, og efter min smag er den danske stave- og gramatik kontrol bedre end i MS Office. Den er baseret på Det Danske Sprog- og Litteraturselskab's data. Se: https://extensions.libreoffice.org/extensions/stavekontrolden-danish-dic...

Det er bare at vælge... det er overgangen / konverteringen som er problemet - ikke softwaren.

Helt enig. Softwaren fejler ikke noget, men man skal indtænke hvordan man samarbejder med andre som er på MS Office platformen. Og det er der selvfølgelig mange der er - Min erfaring er at ALLE dem jeg udveksler dokumenter med er på MS platformen.

Det giver udfordringer, men man lærer ret hurtigt at komme omkring det, og til langt de fleste dokumenter er LibreOffice hurtigere at arbejde med. Den største mangel er cloud funktioner til fælles redigering over nettet, deling osv. men mon ikke CERN kan få det udviklet i løbet af en årrække. Vi får se.

Til mit behov er jeg faktisk i dag indifferent i forhold til om jeg arbejder i LiberOffice eller MS Office.

Hvad så med Outlook klienten? Det var tidligere en udfordring, fordi de fleste Linux baserede mail klienter ikke rigtig kunne få fat i Office365 / EWS skyen - ofte kun via 3. parts pakker. Jeg bruger Evolution (https://wiki.gnome.org/Apps/Evolution/) som uden nogen form for ekstra installationer tager fat i hele!! sky-miljøet (dvs. Mail, kalender, kontakter osv.) i Office365, Google, foruden de sædvanlige IMAP pg POP klienter. Og jeg må indrømme, at jeg holder mere (faktisk meget mere) af Evolution's brugerinterface, end Outlook's nyeste interface, som jeg finder temmelig klodset, med en masse overflødige funktioner, som ikke giver nogen rigtig værdi og som fylder kostbar skærmareal.

  • 7
  • 0
#6 Thomas Toft

Alternativerne mangler kvalitet.

Jeg er ikke enig og ser Microsoft som alternativet til andre Windows og Linux produkter, men hvis CERN skifter kunne det meget vel blive rigtig skidt for Microsoft.

også det bare så grimt at se på

Hvis der er noget der er grimt at se på så er det da en Windows 10 med alt deres automatisk installeret reklame/spil/bloat i en gigantisk startmenu. Selv hvis MS office var pænt, så var det som en smuk blomst i en lort.

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere