Center for Cybersikkerhed: Danmark er et potentielt strategisk mål

4 kommentarer.  Hop til debatten
Den teknologiske udvikling har gjort den danske infrastruktur til et potentielt mål for cyberangreb. Det er en trussel, der skal tages alvorligt, lyder meldingen.
5. november 2013 kl. 13:51
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I takt med at stadig flere kritiske elementer i den danske infrastruktur er blevet koblet på internettet, er infrastrukturen blevet et potentielt strategisk mål for udenlandske cyberangreb.

Det konkluderer Center for Cybersikkerhed i en ny trusselsvurdering. Samtidig understreges det i en pressemeddelelse, at truslen mod Danmark skal tages alvorligt.

»Danske offentlige myndigheder og private virksomheder er dagligt udsat for forstyrrende eller skadelige aktiviteter fra forskellige aktører. En af de alvorligste trusler kommer fra statslige aktører, der udnytter internettet til at spionere og stjæle dansk intellektuel ejendom som f.eks. forskningsresultater og innovationer,« udtaler chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, i pressemeddelelsen.

Men det er ikke kun tyverier og industrispionage, som udgør risikobilledet. I tilfældet af politiske eller militære konflikter, er det et potentielt stort problem, hvis infrastrukturens kommunikationskanaler kommer under angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»En robust informations- og kommunika­tionsteknologisk infrastruktur er en for­udsætning for beskyttelse af Danmark og danske data mod ødelæggende cyberangreb. Digitale systemer og data skal beskyttes. I første omgang for at sikre grundlaget for fortsat økonomisk vækst, men også for at mindske Danmarks sårbarhed under en politisk eller militær konflikt,« udtaler Thomas Lund-Sørensen.

Trusselsvurderingen bliver offentliggjort i forbindelse med, at der bliver afholdt en national kriseøvelse, den såkaldte KRISØV 2013, i morgen onsdag, hvor man vil simulere et koordineret cyberangreb mod udvalgte dele af den danske infrastruktur.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
7. november 2013 kl. 08:34

I lyset af den alvorlige trussel der beskrives, er det tankevækkende, at Danmark, som det næsten eneste land i EU, endnu ikke har en plan eller strategi for hvordan man samlet vil imødegå cyberangreb og angreb på samfundsvigtig kritisk infrastruktur. Jeg siger "stop hykleriet" fordi Thomas Lund Sørensen advarsler klinger hult. Hvad har han selv og andre danske myndigheder gjort for at sikre det danske samfund og den enkelte borger? Ikke ret meget ud over at pege på hvad andre bør gøre. Han burde feje for egen dør. I lyset af den igangværende KRISØV2013 er det tankevækkende, at Danmark endnu ikke har en samlet plan for at imødegå de angreb, der bl.a. beskrives i artiklen og som anvendes under KRISØV2013. EU har f.eks. i sin Cyberstrategi(udgivet februar 2013)gentagne gange hestillet til at f.eks Danmark trækker i arbejdstøjet og udformer en cyberstrategi, der kan tage højde for at Danmark kan stå sammen og bekæmpe de kræfter, der vil os det ondt i cyberspace. Der findes heller ikke en officiel dansk beskrivelse eller definition af hvad der forstås ved samfundsvigtig kritisk IKT-infrastruktur eller begrebet cyber(angreb). Daske myndigheder tøver og lader befolkningen i stikken. EU har f.eks. endvidere for trejde år i træk gennemført en såkaldt "Cybersecurity Month", hvet år i hele oktober måned (uden dansk deltagelse), hvor borgere, virksomheder, myndigheder m.fl. blev opfordret til at deltage mhp. at fremme cybersikkerheden for den enkelte borger. Også her er danske myndigheder fodslæbende og fraværende. I Regeringsgrundlaget står der bl.a. at Danmarks samlede cybersikkerhedskapaciteter skal samles, men dette er ikke sket endnu - især fordi man ikke har gjort sit hjemmearbejde, som regeringen lagde op til. Så stop hykleriet - og fej for egen dør.

3
6. november 2013 kl. 23:56

Der skal da bare slukkes for vor el, så er samfundet dødt. Hvad gøres der for at beskytte vore kraftværker i en krise?

Vi vil altid halte bagefter et (virus)angreb, hvis det er nyt, der siger sig selv, da det ikke er set før. Kunsten består i at minimere den tid, der går, inden vi er oppe igen. Så det kunne være godt med nogle "bomme" rundt omkring landet, der stoppede fremmed trafik imens der blev ryddet op. Og en generel klausul i alle kontrakter om, at alle servere, der skal betjene offentligheden skal befinde sig inden for vore egne landegrænser, da dette drejer sig om vor integritet. Men det er nok for sent, desværre, men vi burde arbejde hen imod dette. Start med et/flere lukkede net ekstra i det offentlige.

2
5. november 2013 kl. 15:15

Rart at høre at også Center for Cybersikkerhed læser Guardian. De sidste 5 måneder har vi jo vidst, at NSA læser med. Det er ikke blot kansler Merkel, terrorister og almindelige mennesker der får overvåget deres kommunikation af NSA, men også udenlandske virksomheder der konkurrerer med USA's. Dem har Danmark en del af.

1
5. november 2013 kl. 14:15

Men, som vi hørte forleden på Trekronergade, er alt dette nok bare en lunken commerciel udluftning...