CBB erkender software-tyveri ? giver telefon som plaster på såret

Mobilselskabet CBB erkender at have brugt Linux-udviklers mobilbredbånds-script uden hans tilladelse. Direktøren beklager sagen

Det var en fejl, at CBB brød ophavsretten og tilbød Linux-brugere et mobilbredbånds-script uden at have aftalt det med udvikleren. Det siger CBB's administrerende direktør Lars Asger Petersen oven på Version2's omtale af sagen.

**Læs også: **Fortørnet Linux-udvikler: CBB stjal mit modem-script

Kort fortalt tilbød Linux-udvikleren Michael Jensen at lave et dedikeret script til CBB, så også Linux-brugere kunne få glæde af selskabets mobilbredbånds-tjenester. Dette tilbud takkede CBB nej til, hvorefter Michael Jensen siden opdagede, at hans eget script alligevel blev sendt til Linux-kunderne.

Først benægtede CBB at have stjålet koden, men forklarede, at man havde købt det stort set identiske script af en ekstern udvikler. Men efter Version2 kom ind i sagen, har har CBB-direktøren i løbet af formiddagen talt i telefon med Michael Jensen, og de to er nu nået til enighed.

»Jeg har talt med Michael, men har endnu ikke talt med den anden udvikler. Når jeg hører Michael tale, synes jeg det lyder meget rigtigt, det han siger. Det lyder som om, at der er taget udgangspunkt i hans kode, som også er tilgængelig på nettet. Jeg har aftalt nu, at vi laver en løsning, hvor vi linker til hans script, og det får han et honorar for,« siger Lars Asger Petersen til Version2.

At den slags overhovedet kunne ske forklarer Lars Asger Petersen med, at scriptet ikke er udviklet i CBB's it-afdeling, men er kommet til verden på it-supportens eget initiativ. Og direktøren beklager sagens forløb:

»Selvfølgelig er jeg ked af det. Men det er vigtigt for mig at sige, at vi aldrig handler i ond tro. Og derfor er jeg også nødt til at reagere på det. Det er sket, fordi nogen gerne ville være hjælpsomme, og fordi der er mange misforståelser omkring open source,« siger Lars Asger Petersen.

Han tilføjer, at Michael Jensen ud over honoraret er blevet en ny mobiltelefon rigere, som plaster på såret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Niels Hansen

Du har helt ret - hvis Michael GPL'ede sit script, så ville CBB kunne gøre hvad de havde gjort uden at have dårlig samvittighed.

Men det er jo tydeligvis ikke det Michael vil (og det er han så absolut i sin fulde ret til), så rådet om at GPL'e scriptet er lidt langt ude.

Men det her viser hvorfor at Creative Commons licenser ikke NØDVENDIGVIS er Fri Software (og vist heller ikke Open Source, så vidt jeg kender definitionen).

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Hvis scriptet lå frit tilgængeligt på nettet, så vil jeg sige at det er en meget formildende omstændighed, så er det ikke sikkert det er bevidst, men et sammenfald hvor en udvikler på nettet har brugt scriptet, det er jo ikke sikkert han har været vidende om at det har været brugt i et tilbud.

Det er lidt noget rod, syntes det er lidt uklart om CBB i det hele taget har gjort noget forkert.

Men godt de erkender at de har brugt hans script.

Men jeg ville da mene at det ville være i den rette ånd for en linux udvikler af et script som alle kan have glæde af, at tilbyde det gratis og med en GPL licens.

Taget i betragtning at scriptet har ligget frit på nettet så syntes jeg personligt ikke at CBB har handlet i ond vilje.

-- Peter Nilsson http://www.pvnilsson.com

 • 0
 • 0
#10 Hans Schou

Jeg er svært ked af at version2 bruger ordet "tyveri" om "krænkelse af ophavsret". Jeg er vel klar over at "krænkelse af ophavsret" er et længere og mere knudret ord, end "tyveri" er.

Hvis man aftager noget fra en tyv, er man hæler. Hvad er man så, hvis man aftager noget fra en "ophavsret krænker"?

Det nemmest ville være at kalde Version2 for hælere, når de nu har brugt et af mine billeder, som havde fået ophavsretten krænket. Version2 var således i andet led, og angiveligt ikke klar over at de krænkede min ophavsret (hvorfor jeg heller ikke tog kontakt til Version2 omkring sagen).

Sagen er at et af de billeder jeg har taget af Rob Pike, var blevet kopieret på Wikipedia. Ham der kopierede billedet havde ændret ophavsmanden til en anden end mig. Version2 lave så en kopi af dette ændrede billede, og bragte den på forsiden af version2.dk tydeligt angivet med en andens navn som ophavsmand.

Der er væsentlig forskel på at stjæle og på at krænke ophavsret. Når nogen stjæler noget, er der noget der er forsvundet, og andre kan ikke få det. Sådan er det ikke med ophavsret og kopiering.

Gider I lade være med at skrive tyveri, når I mener noget andet?

 • 0
 • 0
#11 Peter Brodersen

Jeg er svært ked af at version2 bruger ordet "tyveri" om "krænkelse af ophavsret". Jeg er vel klar over at "krænkelse af ophavsret" er et længere og mere knudret ord, end "tyveri" er.

Er vi ikke ovre den diskussion? Jeg kommer til at tænke på "Hacker betyder i virkeligheden .."- og "Det er krænkende for familiemedlemmer til folk, som er dræbt af pirater, at bruge udtrykket pirat om folk, der kopierer software"-traverne.

I de seneste mange år har jeg jævnligt hørt udtryk som at "Internet Explorer har stjålet den feature fra Firefox" (erstat evt. med operativsystemer, kerner, distributioner og applikationer efter behov), hvor man netop taler om immaterielle ideer. Det vil de færreste nok rynke på næsen af.

Man kan godt stjæle en andens tid, kæreste, tålmodighed, gode humør og ideer. Men man bliver rigtigt nok ikke straffet for overtrædelse af lige præcis straffelovens § 276 af den grund.

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Jo den er lukket, men der er selvfølgelig altid nogle som kan få meget ud af sådan en artikel.

Nu er det sjældent jeg kommenterer noget her på version2 netop fordi der ofte fordi debatten tager en useriøs drejning, men jeg syntes denneher sag var interessandt i forhold til at man ikke må tage ting fra et tilbud.

Der er tydeligvis sket en fejl så en har sagt nej til tilbuddet og en anden har brugt scriptet i set arbejde.

Det er altså hvad man kan forvente når man udgiver noget på nettet især kodeeksempler.

Sagen er ihvertfald løst mellem de 2 parter og så er der ikke mere at komme efter.

-- Peter Nilsson http://www.pvnilsson.com

 • 0
 • 0
#14 Esben Damgaard

Der er tydeligvis sket en fejl så en har sagt nej til tilbuddet og en anden har brugt scriptet i set arbejde.

Det er altså hvad man kan forvente når man udgiver noget på nettet især kodeeksempler.

Jeg ser nu mest overtrædelsen af CC licensen som et problem. Ellers ville jeg give dig ret. Alle i virksomheden ved selvfølgelig ikke hvad der sker i alle afdelinger.

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

Er enig med Per Hansen, man skal passe på hvor man får sin inspiration fra og bede om tilladelse hvis der ikke er nogen licens, det skal man selv sikre sig. Som udgangspunkt vil jeg mene at materiale er beskyttet af ophavsret også selvom udvikleren ikke har skrevet noget om hvordan det han har skrevet må bruges.

 • 0
 • 0
#18 michael jensen

Om cbb har handlet i god tro eller ikke det er sådan set ligegyldigt... dog hvis det skulle komme så langt så kan jeg finde en chatlog frem hvor en person mere eller mindre direkte spørger om han må bruge mit script som sit eget da det er en del mere "avanceret" end det han selv kunne komme op med. Men som sagt så er dette nu ligegyldigt da cbb (efter version2 kom ind i sagen) har erkendt at der er sket en fejl, og handlet der efter. en del af løsningen er at cbb nu for fremtiden henviser sine kunder til denne side: http://scripts.linux.dk/joomla/index.php/mobilt-bredb%C3%A5nd/cbb.html

 • 0
 • 0
#19 Poul Bak

De jeg er den glade ejer af en ACER Aspire one med Ubuntu 10.04 samt et CBB modem fra Huawei (E1752). Men jeg kan ikke få det til at virke. Hvordan bringes et sådant script i anvendelse.

Jeg har prøvet at køre det som en batch-fil, men der sker ikke noget.

Baggrund: 25 år med MS-DOS/Win2000/Win-XP osv så har jeg blot følt behovet for at skifte. Undtagen mit 3G modem og webcam så virker alt. Jeg han heller ikke finde noget relevant (på mit niveau!) på nettet og CBB kundeservice meddeler at de ikke supporterer Linux. Håben der en en som kan hjælpe.

 • 0
 • 0
#21 Poul Bak

1000 tak Michael.

Havde jeg fundet dette script straks kunne jeg have sparet mig for mange timer.
Scriptet virker fint.

Jeg savner dog Windows-programmet "Mobile Partner" - som følger Huawei modemet - i en linuxudgave.

"Mobile Partner" viser løbende hvorledes jeg er koblet op. Det kan f.eks. være WCDMA eller EDGE.

Eller kan der henvises til et Linuxprogram som kan løbende give status på opkoblingen???

Nu mangler jeg kun webcam'et, men det spørgsmål poster jeg i et andet forum. Tak for hjælpen. vh Poul

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere