Casio betaler Microsoft ’beskyttelsespenge’ for at undgå Linux-dummebøder

Illustration:
Microsoft og Casio har underskrevet en patent-beskyttelsesaftale, således at Casio skal betale Microsoft en sum penge, hver gang Casio sælger en Linux-baseret enhed.

Microsoft og Casio har underskrevet en patent-beskyttelsesaftale, der betyder, at Casio skal betale Microsoft en sum penge, hver gang Casio sælger en Linux-baseret enhed. Summen er endnu ukendt. Det skriver Zdnet.

Grunden til at Casio kompenserer Microsoft er, at Casio bruger Linux i sine produkter, og at Microsoft ligger inde med en bunke patenter, som Linux - ifølge Microsoft - overtræder.

Derfor har hardwareproducenten indgået denne aftale for at undgå patentsager fra Microsofts side. Ifølge Microsoft er nye partnerskab er "en bred, flerårig aftale på tværs af licensaftaler, der blandt andet vil give Casios kunder patent-dækning for deres brug af Linux i visse Casio-enheder."

Microsoft er altså begyndt at fokusere på Linux-leverandører som mål, der kan kradses licenspenge ind fra. Novell, og dets moderselskab Attachmate / SUSE, har ligeledes underskrevet en patentaftale med Microsoft, og det samme har en række Linux-leverandører, herunder Linspire, Melco / Buffalo, Fuji Xerox og Samsung.

Microsoft-talsmænd påstod for et par år siden, at Linux og anden fri software overtrådte 235 Microsoft-patenter, men har aldrig offentliggjort præcis hvilke patenter Linux angiveligt krænker.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Lensi Lounge

Jeg har en gang læst eller hørt at der skal indgives klage over overtrådte patenter "med det samme", så man ikke, som det ser ud til at være Microsofts praksis, holder parter hen i det uvisse om om der reelt foregår patentbrud. Er der nogen der kan opklare?

 • 0
 • 0
#4 Hans Micheelsen

Jeg har engang læst, at man aktivt skal forsvare sit patent. Ellers bortfalder det. Man kan vel ikke sige, at Microsoft "aktivt" forsvarer sine patenter ved at påstå, at Linux overtræder 235 M$-patenter. Men hvis de kan godtgøre, at de har givet f.eks Cisco en specifik liste over patenter, Cisco overtræder, er den vel i orden. Eller hvad? Linux-miljøet som sådan har jo ingen ide om, hvilke patenter de er forpligtet til at betale M$ for eller undgå.

 • 0
 • 0
#6 Lars Lundin

Partiet med det utroligt dårligt valgte navn 'Piratpartiet' fik et jordskredsvalg i Berlin. Et af deres programpunkter er reform af patentsystemet inkl. afskaffelse af softwarepatenter.

Jeg håber de stiller op, hvor jeg kan stemme. De vil få min stemme også selvom jeg ikke skulle være enig i resten af deres program.

Patentsystemet bliver i sin nuværende form misbrugt til at undertrykke ny udvikling. Det må stoppes.

 • 0
 • 0
#7 David Rechnagel Udsen
 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

Der er altså ikke patenter på software i Europa. Kun i USA. Desværre har det også konsekvenser for os.

I sidste (eller var det forrige?) udgave af Ingenøren var en oversigt over danske firmaer, der rådgiver om IPR. 25% af disse nævnte specifikt "softwarepatenter", så den der med, at "vi har ikke softwarepatenter" i Europa er lidt slidt. Som minimum er det en del af virkeligheden derude, at sådanne patenter og lovgivningen omkring dem skal forstås og overholdes.

 • 0
 • 0
#9 Jørgen Elgaard Larsen

Som minimum er det en del af virkeligheden derude, at sådanne patenter og lovgivningen omkring dem skal forstås og overholdes.

Jeg er enig i, at softwarepatenter^Wpatenter på metoder i sammenhæng med en computer er en del af virkeligheden.

Men man kan ikke både overholde lovgivningen og patenterne. Dansk lov siger (stadigvæk) eksplicit, at software ikke kan patenteres:

Som opfindelser anses især ikke, hvad der alene udgør [...] 3) planer, regler eller metoder for intellektuel virksomhed, for spil eller for erhvervsvirksomhed eller programmer for datamaskiner

[https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=123224#K1](Patentloven §1, stk 2)

Jeg har ikke kendskab til, at et rent softwarepatent har fået medhold ved en dansk domstol.

Vi er i den absurde situation, at der udstedes patenter, der ikke er lovhjemmel for.

 • 0
 • 0
#13 Jan Ferré Jensen

Egentlig synes jeg softwarepatenter er en god idé - hvis de har en realistisk levetid. det vil sige, at et softwarepatent skal have en levetid på 3-5 år. Og naturligvis skal software overholde de 'normale' krav til et patent - så som at det skal være 'opfinderhøjde'. Ved samme lejlighed kan der stilles krav om, at en bestemt funktion beskrives - så patentet ikke gælder i en helt anden sammenhæng. Og endelig at softwarepatenter ikke kan sælges eller overtages med virksomhedsovertagelser.

Med disse begrænsninger tror jeg faktisk at softwarepatenter kan give god fornuft.

Gad egentlig vist om Xerox patentanmeldte deres "brug af edb til redigering af tekst" :)

 • 0
 • 0
#16 Thue Kristensen

Egentlig synes jeg softwarepatenter er en god idé - hvis de har en realistisk levetid. det vil sige, at et softwarepatent skal have en levetid på 3-5 år.

Et eller andet sted er det vel i teorien en god ting hvis mere forskning bliver gjort fordi de så kan tjene penge på patenterne. Især hvis patent-kontorene ikke havde bevist at de er for inkompetente til at vurdere hvilke patenter som er værdige, og ikke bare har et gummistempel (Se Amazon's 1-click, og mange andre).

Problemet er at alle så skal bruge mange mange penge på at undersøge hvilke patenter som måske dækker dit program. Og endnu flere penge på advokater som tegner licens-aftaler og kontrakter. Og almindelige programmører som ikke er en del af et stort firma har ikke en chance for at være sikre på at de ikke rammer et patent.

Jeg tror at markedet ville virke bedre uden den statsstyrede regulering som patenter jo er. Hvis man bare sagde "ingen softwarepatenter", så ville man jo kunne smide alle advokaterne på porten, og i stedet bruge pengene og energien på faktisk at gøre softwaren bedre. Mange opfindelser og store virksomheder som Microsoft, Google, og Linux blev jo startet fint uden softwarepatenter.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere