Canonical gør klar til at droppe Debian-installer for Ubuntu 20.04 til servere

17. december 2019 kl. 13:032
Ubuntu 20.04 til servere kommer alene med Canonicals egen installer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når Ubuntu 20.04 LTS udkommer i sever-udgaven – forventeligt omkring april næste år – så bliver det alene med Canonicals egen live server installer.

Det oplyser Softpedia med henvisning til et indlæg fra Michael Hudson Doyle, software engineer ved Canonical.

I de senere udgaver af det Linux-baserede styresystem har det været muligt at vælge mellem Canonicals nyere installer og så den traditionelle Debian-baserede installationssoftware.

»With 20.04 LTS, we will be completing the transition to the live server installer and discontinuing the classic server installer based on debian-installer (d-i), allowing us to focus our engineering efforts on a single codebase. The next-generation subiquity server installer brings the comfortable live session and speedy install of Ubuntu Desktop to server users,« skriver Michael Hudson Doyle i indlægget.

Partioner kan genbruges

Denne skribent har tidligere rendt panden mod en mur, når det gælder Canonicals installationssoftware, da den blev introduceret på Ubuntu 18.04 LTS. Primært på grund af ringe partionshåndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I indlægget fremhæver Canonical, at der siden den oprindelige 18.04 LTS-release er kommet understøttelse af RAID og LVM, herunder krypteret LVM (Logical Volume Manager) i installeren.

Derudover er det – siden den oprindelige frigivelse – blevet muligt at genbruge partioner, så data kan bevares.

Blandt funktioner, som Canonical agter at have klar til 20.04 LTS til servere, fremhæver virksomheden blandt andet understøtelse af at kunne SSH'e ind i installations-sessionen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. december 2019 kl. 14:56

Er også ved at bevæge mig væk fra Ubuntu, det er ikke mit første valg længere. Grunden er basis de samme som overstående kommentar.

At Ubuntu er alt for meget på vej væk fra GPL / FOSS og beskyttelse af persondata.

I langt tid har MINT på dekstop været mit føste valg, men vil da lige opfordre alle læser her til at prøve den nye opkobling.

MX Linux, især til ældre bærbare, synes jeg det virker fint.

https://mxlinux.org/

Synes at de ansvarlige ved Ubuntu burde (noget som kan give en tiltale i følge terror loven)

Der er ikke brug for flere unødvendige fork i Linux,. Snarer tvært imod.

1
17. december 2019 kl. 19:53

Kompleksiteten og dybden i Debian-Installer projektet er nem se på, hvor mange projekter og udviklere, der er involveret: https://salsa.debian.org/installer-team

Man kan også kigge på f.eks. changelog for tasksel-pakken. Dette d-i komponent viser prompte (spørgsmål) til brugere i terminalen, baseret på specifikationer fra debian-distributionen:

https://salsa.debian.org/installer-team/tasksel/blob/master/debian/changelog

Det er en ret lang Changelog, som viser, at man har været ret godt i dybden med bugs. At Canonical gerne vil lære det hele forfra... tjah ?

Canonical/Ubuntu kunne lave forbedringer upstream og evt. egen grænseflade til d-i. Ubuntu kan f.eks. skrive sin egen tasksel specs og dermed vælge spørgsmål, rækkefølge osv.

Workaround på de de aktuelle bugs til Subiquity (bortset fra al Snap integration) er: Brug Debian Installer.

Man kan også undre sig over, at Canonical / Ubuntu med så alrende en platform som Launchpad ikke får lavet opgraderinger, hvor det virkelig batter.

Måske ønsker Canonical / Mark Shuttleworth en installer, der er kompatibel med Snap, som er en Appstore under Canonicals kontrol. Eller måske er de forførte af en overdreven sekterisk tænkning om deres egne evner. Spørgsmålet er, om ikke de er i gang med at save den gren over, som de sidder på.

Om ikke andet kan man hoppe af Ubuntu igen. Som en Debian-baseret distribution lider den nemlig ikke af samme vendor-lockin som mange andre systemer. Det kommer den selvfølgelig til at gøre i fremtiden, når den har sin egen installer, og de sikkert erstatter debconf med noget andet dumt. Jeg ved i hvert fald, at jeg ikke gider migrere mine egne unattended scripts til d-i fra 18.04, med mindre man får noget ud af det.

The next-generation subiquity server installer brings the comfortable live session and speedy install of Ubuntu Desktop to server users

Efter "systemd" synes jeg, at jeg fornemmer en hærdethed ift. at sige: Nej tak, hvad skal jeg bruge det til? Hvor er jeres langtidsplan? Hvor er demokratiet? Det er i hvert fald nemt nok at sige, at d-i ikke kan gøres hurtigere, når den bruger 99% af tiden på i/o. At erfaringer med at installere til Ubuntu Desktop med ubiquity kan bruges til at erstatte d-i? Jeg tvivler på det.. vi snakker om en installer, der primært er til for at være fejlfri, nem at scripte og minimal.

Server-installationer i 2019 foregår som regel ved at nogen trykker på en knap og starter et kopieret billede.

Om ikke andet, gør det valget af Debian meget nemmere: En stabil installer, nem at automatisere, nem at udvikle pakker til, super gennemtestet, vedligeholdes sågar i git :)