Canada dømmer Google til at blokere søgeresultater i hele verden

Google kan blive tvunget til at fjerne links til bestemte hjemmesider, hvis en canadisk domstolsafgørelse får lov at stå.

Internettets globale opbygning giver problemer for håndhævelsen af domme i sager om immaterielle rettigheder. En foreløbig afgørelse fra den canadiske højesteret kan betyde, at søgemaskiner som Google kan blive tvunget til at blokere for bestemte hjemmesider over hele verden, skriver New York Times.

Afgørelsen, som Google har appelleret, er faldet i en sag om en strid om varemærker mellem to producenter af industrimaskiner. De to firmaer havde samarbejdet om fælles markedsføring, og sidenhen har det ene firma ifølge en dom, ulovligt brugt det andet firmas varemærke.

For at forhindre det, er Google blevet pålagt at blokere for søgeresultater, der henviser til det ene af firmaernes hjemmesider. Men det er ikke tilstrækkeligt, at det kun er canadiske resultater, som blokeres.

Ifølge afgørelsen skal Google fjerne søgeresultaterne globalt, og hvis afgørelsen får lov at stå, vil det altså betyde, at en lokal dom kan påvirke søgeresultater i hele verden.

Den canadiske afgørelse bliver kritiseret af blandt andet organisationen OSCE, som finder det bekymrende, at en lokal domstol kan blande sig internationalt, selvom det handler om at give forurettede parter passende kompensation for krænkelser.

»Internetudbydere og søgemaskiner som Google bør ikke bære ansvarsbyrden med at håndhæve ophavsret. Det kan have en negativ indflydelse på internetfrihed og kan føre til censur fra private virksomheders side,« udtaler repræsentant for mediefrihed i OSCE, Dunja Mijatovic, ifølge en pressemeddelelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erling Sjørlund

Næste gang du bliver overhalet på motorvejen af en bilist, der kører for hurtigt, så skynd dig at lukke øjnene, så du ikke bliver vidne til noget ulovligt!

Hvis et firma krænker et andet firmas rettigheder, er det da for pokker det firma, der skal trynes, og ikke alle andre i hele verden.

Gad vide, hvornår Google flytter til et land, der ikke vil tillade andre at uddele dummebøder på må og få.

 • 10
 • 0
#3 Peter Lund

Danmark har da befundet sig på omtalte glidebane i årevis, og det er der ingen der bestemmer den slags der ser ud til at have problemer med.

Problemet med den canadiske højesteret er jo det samme problem som alle andre lande inkl. danmark har, at lovgrundlaget for det første ikke er bygget til globale problemer, og for det andet at dem der forestår deres udøvelse ikke forstår hvordan det teknisk hænger sammen.

Der står noget om tilstanden i danmark her: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_by_country#.C2.A0Denmark

Det er bare trist at der ikke står "no censorship"

Men held og lykke til google med at administrere et system som skal kunne fjerne søge resultater globalt, hold kæft hvor håbløst idiotisk når man tænker over det :)

 • 4
 • 0
#4 Ivo Santos

Har nogen et problem med at kan finde dem via en tilfældige søge service, så bør de ikke beskylde sendebudet, men i stedet sagsøge dem der har offentliggjort informationerne, så svært kan det vel ikke være.

 • 1
 • 5
#6 David Konrad

De kan ta' deres ynkelige forsøg på internet cencur og stikke den derop hvor Solen aldrig skinner >:|

Hvad består censuren (ikke cencuren) i? Er vi ikke derhenne, hvor "vi" forveksler al regulering på IT-området med "censur", og samtidig skriger efter regler, dvs netop "censur"? [udbudsregulering, offentlig IT] Vi vil have IT havarikommision og jeg skal komme efter dig. Logisk problem : Hvordan vil du håndhæve anarkistiske ideer uden et minimum af overvågning eller kontrol? Ligesom på motorvejen, eller når man er hos lægen?

Der er noget patetisk over folk, som vil pålægge andre anarki, og selv underkaster sig reglerne i et typefast programmeringssprog.

 • 0
 • 3
#7 Allan S. Hansen

Som jeg ser dette, så er problemstillingen ikke så meget blokeringen af søgeresultater ved Google.

Problemet er vi har domstole rundt om i verden der fatter minus af hvordan internettet virker

Og at Google er så de facto dominerende på søgemarkede at disse domstole (og mange normale mennesker vil jeg tro) ser Google som søgemaskinen på nettet (og dermed som interenttet), og ikke blot en blandt flere.

 • 3
 • 0
#8 Søren Augustesen

Det er også en af de ting, der har undret mig ved alle disse domme om, at Google skal fjerne det ene og det andet fra deres søgeresultater.

Det forhindre mig vel ikke i, at bruge f.eks. Bing til at finde de præcis samme resultater?? (Altså udover at det er Bing ;-)

 • 2
 • 0
#10 Gert Agerholm

I forbindelse med at Hr. A har krænket Hr. B i et indlæg i Nyhedernes avis skal avisen gå ud til alle abonnenter samt alle unavngivne købere og sørge for at avisen fjernes fra hjemmene. Det er også tillader at overmale artiklen med sort så at resten af avisen forbliver intakt.

Tja. Det ville dommerne nok indse værende absurd, men det er i princippet det samme de forlanger af Google. Men hvad så med de andre søgemaskiner? Hvorfor kun Google? Kunne man ikke anklage domerne for forskelsbehandling?

 • 0
 • 0
#12 Christian Bruun

I forbindelse med at Hr. A har krænket Hr. B i et indlæg i Nyhedernes avis skal avisen gå ud til alle abonnenter samt alle unavngivne købere og sørge for at avisen fjernes fra hjemmene. Det er også tillader at overmale artiklen med sort så at resten af avisen forbliver intakt.

Næsten. Det svarer (fysisk) til at alle biblioteker skal udklippe den pågældende artikel (egentlig skal de jo sørge for, at man end ikke kan se at den har været der), og fjerne alle referencer til den i deres databaser mv.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på det billede hvor Lev Davidovič Trockij er blevet fjernet. (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenin-Trotsky_1920-05-20_Sverdlo... og https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenin_Speeching_in_Moskow,_1920-... )

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere