Cambridge Universitet afviste Analytica-projektet: Langt under den etiske standard

Illustration: Milkos, BigStock
Cambridge er blevet sagt næsten ligeså tit som Facebook i den omdiskuterede Cambridge Analytica-skandale, men det er måske ikke fair. Universitetet afviste nemlig projektet, da det faldt langt under universitetets etiske standarder.

Den etiske komite på University of Cambridge afslog forskningsprojektet, der senere førte til Cambridge Analytica-skandalen.

De mente, at projektet lå langt under det forventede etiske niveau på universitetet, og at datahøst af persondata var en forkert tilgang til brugerenes privatliv, skriver The Guardian.

Læs også: Nyhedsanalyse: Data blev råhøstet fra Facebook-brugerne - bag et videnskabeligt figenblad

I 2015 fremlagde Aleksandr Kogan et forskningsprojekt, der handlede om data fra 250.000 Facebookbrugere - og deres 54 millioner venner, hvis data allerede var høstet gennem den efterhånden meget omtalte test.

Selvom intentionen bag projektet langt hen ad vejen havde gode intentioner om bl.a. at finde psykologiske sammenhænge mellem, hvad folk liker på Facebook og deres generelle karaktertræk og socioøkonomiske status, så fandt komiteen sagen »bekymrende« og valgte at afslå projektet.

Manglede samtykke

I afslaget står der bl.a., at en af komiteens medlemmer ikke mente, at de involverede havde fået tilstrækkeligt info om, at deres data ville blive brugt - og derfor ikke havde givet samtykke.

Og i forlængelse af det manglende samtykke lå også manglende oplysning om, at man faktisk kunne få slettet sin data igen.

Læs også: Danske partier mørklægger brug af Facebook-data til vælger-påvirkning

Ansøgningen havde lagt op til, at respekt for brugernes privatliv ikke burde være et problem, da Facebook har et etableret regelsæt på området, men det har universitetet ikke meget tillid til.

»Facebooks privacy-regler er ikke tilstrækkeligt til at håndtere mine bekymringer,« siger afslaget i følge The Guardian.

Pernille Tranberg fra DataEthics kommenterede sagen her til morgen på twitter:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere