

24 procent.
Så stor er andelen af virksomheder, som benytter AI-dreven rekrutteringssoftware, ifølge en rapport fra 2020. Det er software-firmaet Sage, der har adspurgt 500 mellemstore virksomheder fra fem forskellige lande, om hvorvidt de anvender den type software til helt eller delvist at håndtere processen når, der skal ansættes nye hænder og hoveder.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Clickbait Therese. De 24% og de 50%+ procent refererer til anvendelse af AI ifbm. rekruttering i det hele taget, fx til automatisk at takke for en ansøgning. Det er clickbait med den overskrift og indledning. Faktum er at der er ekstremt få, hvis overhovedet nogen, dansk virksomhed der anvender den type software til rekruttering - for den sags skyld er det sjældent at se metoden med at indspille en video med sig selv i stedet for et interview i Danmark. Uanset AI eller ej. Der bliver således peget på noget som muligvis kunne være et problem, hvis der var nogen som brugte det. Men det er der ikke. Jeg udlover gerne en flaske champagne til dem som kan finde bare 5 danske virksomheder ud af de 10.000+ virksomheder vi har, der anvender softwaren. Maskinstormernyt. Igen.
Læs artiklen:
*"Ifølge Kim Staack Nielsen, der er bestyrelsesformand i interesseorganisationen Dansk HR, er man opmærksom på, at AI-dreven rekrutteringssoftware er udbredt i særligt USA. Men det er ikke noget, som Dansk HR ofte ser anvendt i Danmark. Endnu. »Det er ikke vildt udbredt i Danmark, vi ser godt nok nogle virksomheder der anvender det, men ofte er det en “light-udgave”, de arbejder med,« fortæller han."'
Og"Den “light-udgave”, som bestyrelsesformanden oplever, at danske virksomheder faktisk bruger, kan slå stillinger op, modtage ansøgninger, indkalde til samtale og generelt ordne det rent administrative arbejde omkring rekrutteringsforløbet. »Til gengæld tror jeg, at vi godt kan komme til at se det blive mere udbredt inden for et par år.«"
Der er intet clickbait, da det, du trækker frem, slet ikke findes i overskriften. Og selv om disse teknologier måske ikke er så udbredte endnu, så er det jo netop derfor, det er så vigtigt allerede nu at begynde at diskutere dem, i det sikkert naive håb, at virksomhederne undersøger tingene ordentligt, inden de kaster sig i armene på BigTech, også på dette område. Det forsøger artiklen at bidrage til.
Så er jeg på en vis legemsdel!!! Har ikke synderligt megen ansigtsmimik :D
Det kan være, at det er en fordel...
"at Retorios software systematisk mente, ansøgere iført briller eller hovedtørklæde, var mindre samvittighedsfulde og mere neurotiske end ansøgere uden"
Det var ifølge den tyske artikel (https://interaktiv.br.de/ki-bewerbung/en/) faktisk omvendt : tørklædet gjorde personen mere samvittighedsfuld og mindre neurotisk, hvilket jeg fandt overraskende men spændende - en reverse bias?
at Retorios software systematisk mente, ansøgere iført briller eller hovedtørklæde
Men det med brillerne er vist rigtigt nok gengivet. Jeg undrer mig meget. Hvis jeg skal søge job, må jeg lægge brillerne og tage et tørklæde på. Og have en bogreol i baggrunden.
Der er omvendt allerede bunkevis af programmer, der fremstiller præsentationsvideoer med levende avatarer ud fra simpel tekst. Mon ikke snart vi ser nogle af disse lade brugeren indtaste navnet på den virksomhed, der ansøges til, så både din tekst og din avatars fremtoning bliver optimeret i forhold til det evalueringssystem, virksomheden har indkøbt og de specifikke medarbejder-type præferencer virksomheden via social media data vides at have?
På den måde demonstrerer ansøgeren tilmed på bedste vis sin Metaverse-parathed over for virksomheden ;)
Og jeg vil så til stadighed spørge: Når det danske erhvervsliv nu jamrer over mangel på kompetente ansøgere, hvorfor er det så lige, at man er nødt til at have maskiner til at luge ud i ansøgerne? Så må bunken af ansøgninger godt nok være tyk.
Og jeg gentager lige historien, den kan ikke gentages ofte nok: Trods snakken om mangel på kompetente ansøgere, så kan jeg blot kigge rundt i min nærmeste omgangskreds og få øje på mindst 6 topkompetente og yderst samarbejdsparate ingeniører og STEM-folk, som aldrig nogensinde får svar på deres ansøgninger. Heller ikke, når de søger ufaglærte stillinger.
Det lyder ikke godt....
Udover det betænkelige ift. disse programmers vurderinger, hvordan forholder det sig så mht. persondata og GDPR?
Jeg går ud fra, at man skal give tilladelse til denne behandling af personoplysninger. Betyder det, at man i fremtiden er tvunget til at give obskure firmaer adgang til nogle af de mest private data, man kan forestille sig (ens påståede personlighed), hvis man vil søge job, uden at man har nogen chance for at vide, hvor de havner, eller nogen garanti for, at de slettes igen efter processen?
Hvordan kan man vide, at de ikke høstes ind i en enorm, global database, hvorfra de kan dukke op i andre, uheldige sammenhænge?
Har man lov til at nægte at give tilladelse til den slags i en arbejdsløshedssituation? Kan man kræve at få oplysninger om disse firmaer og deres evt. placeringer eller tilknytninger til usikkert 3.land?
Det løber mig koldt ned ad ryggen med denne udvikling. Black Mirror er snart kras socialrealisme.
Det lyder ikke godt....
Jeg vil hellere sige, det lyder helt forventeligt. Det de fleste køber, når de køber AI er snakeolie, så let kan det siges.
AI skal trænes med fakta, ikke holdninger. I det nævnte eksempel med ansættelser og videoklip, skal man spørge sig selv, hvor kommer karaktertrækkene fra. I det datamateriale som AI'en er trænet med, er det så deltagerne egne holdning til dem selv (meget lidt fakta), er det nogle HR folk der har bedømt nogle deltagere (meget lidt fakta) eller er det måske nogle psykologer der har brugt mange timer på at gennemføre interview med hver deltager (mest fakta). Efterfølgende spørger man sig selv: Hvad er mest sandsynligt at producenten har gjort og hvad er mindst sandsynligt.
IT folk kommer nok frem til at den med psykologer nok er den mindst sandsynlige, for vi har for ofte set producenter springe over hvor gærdet er lavest.
Jf. artiklen er Amerikanske HR folk godtroende, måske fordi de tror at softwaren er udviklet af Amerikanske producenter iblandet lidt "America is the greatest and can do nothing wrong".
Det de fleste køber, når de køber AI er snakeolie, så let kan det siges.
Hvis man ikke selv tør tage beslutninger og stå ved dem, er det sikkert fedt med orakel-ware. Men måske skal man fyre de HR-chefer, der falder for den slags?
Det kommer naturligvis ikke til at ske. Det bliver slemt, efterhånden som sådan noget "AI" breder sig.