CA sexer mainframe op med webbaseret brugergrænseflade

Der bliver færre it-folk, som kan trylle med mainframen. Derfor arbejder CA på at rydde op i selskabets 380 applikationer til mainframen og give de resterende en ny standardiseret brugergrænseflade.

De fleste forbinder nok mainframen med dinosaurer fra 1970'erne, der i mere end 30 år har kværnet løs på de samme COBOL-programmer for banker og ministerier. Og de associationer kan være med til at skræmme nye it-folk væk fra platformen.

Det betyder, at det tynder ud i flokken af mainframe-eksperter, og det er et problem, fordi en meget stor del af de forretningskritiske applikationer stadig kører på mainframes.

»Alle kan se, mainframe-folkene bliver mere gråhårede. Folk føler, mainframen er noget gammelt, støvet og vandkølet noget, men 60 til 80 procent af de kritiske applikationer kører stadig på mainframes på grund af sikkerhed og stabilitet. Og mainframen har ikke stået stille de sidste 20 år,« siger nordeuropæisk chef for softwarefirmaet CA's mainframe-afdeling, Kenneth Saxskiold-Nørup.

Software til mainframes er en del af CA's kerneforretning, men selskabet er lige nu i færd med et moderniseringsprojekt, kaldet Mainframe 2.0, der skal sørge for, at nye it-folk også vil interessere sig for platformen.

»Der er ikke ret mange, der kan finde ud af at drive og optimere mainframes,« siger Kenneth Saxskiold-Nørup.

Første skridt er en hovedrengøring hos CA selv. CA har omkring 380 forskellige applikationer til mainframen, som dels er udviklet internt gennem årene og dels er kommet til gennem opkøb og sammenlægninger.

De applikationer skal der nu ryddes op i. Samtidig arbejder CA på at standardisere brugergrænsefladerne, så de fleste applikationer kan tilgås via et webinterface. Altså skal mainframe-administrationen bringes mere i tråd med, hvad it-driftsfolkene kender fra eksempelvis virtualiserede VMware-miljøer.

Helt konkret skal blandt andet installationen af software gøres lettere. I dag er hver installation forskellig, hvor de enkelte komponenter installeres enkeltvis fra en båndstation. Det vil CA modernisere, så installationen kan ske ved hjælp af guider eller wizards.

»Så bliver det meget mere sexet at arbejde med mainframen. Den store opgave er at modernisere, så man kan bruge en webbaseret brugergrænseflade,« siger Kenneth Saxskiold-Nørup.

Det betyder, at de bagvedliggende processer skal standardiseres på en måde, så administrationen bliver overskuelig.

Mens virtualisering de seneste år har vundet indpas på x86-servere, så har mainframen i princippet altid anvendt virtualisering. Men mens VMware på x86-servere arbejdere med virtuelle servere, så er alt på mainframen bygget op omkring virtuelle enheder, som administratoren skal holde styr på.

Derfor er en del af CA's Mainframe 2.0-projekt også et tilbud om uddannelse, hvor virksomheder kan sende deres it-folk på et otte ugers kursus i mainframen.

»Vi tager folk, som har en grundlæggende viden om netværk og databaser, som er nogle af forudsætningerne for at kunne håndtere koncepterne i mainframen,« siger Kenneth Saxskiold-Nørup.

Mainframe-platformen domineres af IBM, men det tynder ud i antallet af driftscentre, der kører deres egne mainframes. Ganske vist vokser mainframe-kapaciten, men mange kunder har outsourcet driften. Samtidig betyder virtualisering og den lavere pris for hardware og software, at mainframen de seneste år har fået større konkurrence fra x86-servere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere