C vælter Java af tronen som mest populære programmeringssprog

12. april 2012 kl. 13:2421
C vælter Java af tronen som mest populære programmeringssprog
Illustration: Java.
Efter at have toppet hitlisten over populære programmeringssprog i lang tid, er Java rykket ned på en andenplads.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tiobe-indekset over mest populære programmeringssprog plejer at have Java i toppen, men nu er kongen væltet af tronen af en gammel kending.

C bliver nemlig brugt af 17,555 procent af udviklerne på Tiobe-indekset i april, mens Java er faldet ned på 17,026 procent fra 17,1 procent i sidste måned. Det skriver Inforworld.com.

Java har domineret toppen af listen siden 2001, og er kun få gange faldet ned på andenpladsen. Men ifølge Tiobes rapport har Java været på vej ned et stykke tid nu, mens C stort set har ligget stabilt hele tiden. Dog forventer Tiobe ikke, at Java falder meget mere nu. Dog vil C højst sandsynligt være nummer ét nogle måneder endnu.

Top 10:

 • C
 • Java
 • C++
 • Objective-C
 • C#
 • PHP
 • Visual Basic
 • Python
 • JavaScript
 • Perl

Resten af listen finder du her.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
14. april 2012 kl. 10:53

Sehttp://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/tpci_definition.htm

Problemet er, at der skal søges på f.eks. "C programming", da C ikke umiddelbart betyder programmeringssprog i forhold til f.eks. JScript, VBA eller VBScript, der end ikke er fundet værdige at medtage som søgeord :-)

Java har samme problem som C, at den primære betydning intet har med programmering at gøre.

Når jeg søger på et teknisk problem, så vil næppe bruge ordet "programming" i søgningen, men være mere specifik som f.eks. "vbscript createtextfile". Det er nok derfor, at Lego's programmeringssprog er medtaget, da søgeforekomsten med programming vil være hyppigere her.

20
13. april 2012 kl. 10:03

Jeg er klar over at et sprog godt kan være populært, uden at det er det som der er flest jobopslag om, men kan vi ikke blive enige om at der trods alt er en sammenhæng:

http://www.indeed.com/jobtrends?q=C%2C+java%2C+c%2B%2B%2C+c%23%2C+objective+c%2C+php%2C+visual+basic%2C+python%2C+javascript%2C+perl&l=

Ser man på grafen, så ser det jo ud til at være sandt at C er det mest populære sprog. Men hvis man dykker ned i det reelle jobs, så ser man hurtigt at:

 • Næsten ingen at de listede jobs er udvikler jobs (modsat f.eks. java, hvor næsten alle er det)
 • De C jobs, som er udvikler jobs er (næsten) alle enten C++ eller Objective-C jobs.

Jeg nægter at tro at C kan være det mest populære sprog i verden, hvis ikke der er nogen jobopslag på det.

Mit bud på hvad der er galt med Tiobe er at det ikke er særligt godt til at håndtere en så kort søgestreng som 'C'.

17
13. april 2012 kl. 06:57

Ifølge dem skulle Logo være det 19. mest populære sprog, og LEGOs NXT-G nummer 20? ... Jeg ved sku ikke helt hvor seriøst man kan tage et indeks hvor legetøj rangerer så højt.

Nej. Nok lidt ligesom det er svært at tage seriøst at diverse udenlandske kunstnere kan tjene milliarder på at lave noget så useriøst som musik - for ikke at tale om virksomheder som Blizzard der laver noget så useriøst som computerspil.

16
13. april 2012 kl. 02:19

Tiobe indexet er i mine øjne komplet ubrugeligt. Ifølge dem skulle Logo være det 19. mest populære sprog, og LEGOs NXT-G nummer 20?

Jeg ved sku ikke helt hvor seriøst man kan tage et indeks hvor legetøj rangerer så højt.

18
13. april 2012 kl. 08:38

TIOBE vil jeg ikke kommentere, ud over at man får svar efter den metode man anvender.


"LEGOs NXT-G nummer 20" er der imdlertid nok en forklaring på som er god, og da jeg selv har været udsat for den fortæller jeg gerne om den.

Ganske vist er LEGOs NXT-G legetøj, men det er helt sikkert meget anvendeligt til brug af 1. semester robotteknologi for ingeniørstuderende, hvilket er præcis det jeg har været udsat for på Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum.

Idéen i at bruge LEGOs NSP i undervisning er helt sikkert at fjerne kompleksiteten, og lære om det basale om robotteknologi, samt at se et helt system oppefra.

Til det formål virker det efter min mening særdeles fremragende, og jeg fik dengang også lært noget jeg ikke vidste før jeg startede på det obligatoriske kursus.

15
12. april 2012 kl. 19:53

I et land hvor alt skal måles og vejes med Business Intelligence er det interessant at reaktionerne, når programmeringssprogene selv udsættes for BI :p

14
12. april 2012 kl. 19:33

Det interessante er nok ikke saa meget hvordan der maales, men om der maales konsekvent og hvad tendensen er. Det ser ud til at vaere sikkert at konkludere at tendensen er at C er i vaekst, mens Java er lidt i tilbagegang. Hvem der er nummer 1 eller 2 eller 123 er mindre vigtigt.

13
12. april 2012 kl. 18:34

Hvis jeg forstår måden man måler på , nemlig hvem søger på på sproget , så er det vel ikke direkte positivt at folk søger en masse på et sprog . Det indikere bare at sproget ikke er intuiativt .

12
12. april 2012 kl. 17:39

Meget programmering foregår i dag på embeddede systemer og mange med linux som operativsystem og der er det naturligt at benytte c både af hensyn til hastighed men også ved programmering af drivere, mv. Hvis der er behov for fortolket kode er der masser af andre mere naturlige valg på Linux-platformen. C++ er ikke noget alternativ da man ikke har kontrol nok over eksekveringen på de embeddede systemer.

11
12. april 2012 kl. 16:48

Jeg har aldrig kunne forstå hvorfor man finder diverse sprog popularitets sider spændende, men hvis man er glad for open source, så giver http://www.ohloh.net/ måske et bedre indblik :-)

8
12. april 2012 kl. 14:48

Kan der værre en sammenhæng imellems sprognes "verbositet" kontra standard biblioteker og API'er?

9
12. april 2012 kl. 15:10

Nej de måler ikke på linjer. Deres måling går ud på at foretage søgningen + programming" på en række udvalgte søgemaskiner og bruge antallet af hits.

5
12. april 2012 kl. 14:38

...at Objective-C har "nakket" både C# og PHP.

6
12. april 2012 kl. 14:42

Det skyldes ved stort set kun at man bruger Objective C til at programmere apps til iOS.

4
12. april 2012 kl. 14:31

Med mindre man forestiller sig at biler i dit omraade har nogle meget specielle farver, f.eks. fordi du bor over for en postterminal, er det vel meget validt at udtale sig udfra en lille sample af virkeligheden?

Nej, men det er måske sigende for bilfarvernes popularitet, ikke de generelle farvers popularitet.

1
12. april 2012 kl. 14:16

Det generer mig til stadighed at tiobe fremhæves som et index for programmeringssprogs popularitet. Deres metodik svare lidt til at jeg udtaler mig om farvers generelle popularitet baseret på farverne af biler der kører forbi neden for mit vindue.

3
12. april 2012 kl. 14:26

Med mindre man forestiller sig at biler i dit omraade har nogle meget specielle farver, f.eks. fordi du bor over for en postterminal, er det vel meget validt at udtale sig udfra en lille sample af virkeligheden?

"I get secret satisfaction when bad ideas take hold and suck a lot of people in ... like Java (Donald Knuth)."

7
12. april 2012 kl. 14:46

Med mindre man forestiller sig at biler i dit omraade har nogle meget specielle farver, f.eks. fordi du bor over for en postterminal, er det vel meget validt at udtale sig udfra en lille sample af virkeligheden?

Jeg tror ikke at bilers farver er en repræsentativ sampling af folks generelle farvepræferencer.På den anden side tror jeg at min statistik i højere grad vil udtale sig om folks præferencer end TIOBEs statistik. I det mindste har folk i høj grad foretaget et tilvalg af bilfarve end at tilfældige ordvalg udtrykker en præference for et programmeringssprog.

Men et blogindlæg der indeholder følgende citat er ifølge TIOBE en antydning af at Lisp er populært og LUA er ligegyldigt:

I am all right with Lisp programming being a dying art. Every sane programmer has changed to writing in Lua instead.

End ikke et index over omfanget af omtale vil jeg tiltro at TIOBE kan bruges som. Men i den sammenhæng er deres sampling måske mere korrekt. Men popularitet? Aldrig.

2
12. april 2012 kl. 14:21

Og er det i øvrigt ikke også bedøvende lige gyldigt - det drejer sig om at finde det værktøj man er bedst til bruge, og hvor man finder den i egen opfattelse bedste support/muligheder/community etc!

10
12. april 2012 kl. 16:38

Det virker også useriøst, at man sammenligner sprogenes popularitet, uden hensyn til, om de kan løse de samme typer opgaver. Hvor mange har eksempelvis lavet web-programmering i C, eller skrevet en OS-kerne i PHP?