It-redaktør i Mbps-rus over New Yorks nyåbnede wifi-net

En håndfuld nye wifi-standere er netop sat i drift i New York, men tjenesten LinkNYC har planer om at have 500 op at køre i juli.

New Yorks nye wifi-tilbud, LinkNYC, som betyder, at man kan få gratis wifi fra nye standere i storbyen, begejstrer it-journalister over there.

Devindra Hardawar, som er seniorredaktør på mediet Engadget, beskriver her, hvordan han netop har afprøvet wifiet på hjørnet af 15th Street og Third Avenue i The Big Apple.

De nye futuristiske wifi-standere er placeret der, hvor de gamle telefonbokse stod. Og tjenesten gik i luften med betatest for under et døgn siden.

»Download-hastigheden er på 280 Mbps og uploadhastighed på 317 Mbps (baseret på Speedtest). For at sætte det i perspektiv er niveauet omkring ti gange højere end en internetopkobling i en gennemsnitlig amerikansk husstand (som er på 31 Mbps). Og til og med koster LinkNYC ikke en øre,« skriver han.

Devindra Hardawar erkender dog, at det selvfølgelig spiller ind, at LinkNYC lige er gået i luften, og at der endnu kun var få andre brugere koblet op på wifi-tjensten.

»Jeg stod lige foran standeren - hastigheden vil variere afhængig af afstanden til den og den type enhed, du bruger. Alligevel er det forbavsende. «

802.11ac WiFi fra wifiboks

LinkNYC er kulminationen på New York Citys store tiltag for at give gammeldags telefonbokse nyt liv.

De høje og tynde kiosker er koblet op med Gbps-fiberforbindelser og leverer wifi via 802.11ac-standarden. Desuden er der adgang til en USB-oplader, gratis taleopkald, og den indeholder også en tablet til surf og kig på bykort.

Den nye telefonboks viser også annoncer samt public service-meddelelser.

Rækkevidden af det trådløse net opgives til at være på cirka 45 meter i radius omkring boksen, hvilket i sagens natur afhænger af bygninger, biler og andre forhindringer.

Der er også mulighed for at tilgå et privat, krypteret netværk med enheder, der understøtter WiFi-standarden Hotspot 2.0, som giver adgang til automatisk opkobling.

Manuel opkobling er ifølge seniorredaktøren overraskende nemt.

»Når du kobler dig op på 'LinkNYC Free Wi-Fi'-netværket, skal du bare indtaste din e-mail-adresse på en landing page, så er du klar til at surfe,« skriver Devindra Hardawar.

Understøtter din enhed Hotspot 2.0-standarden, bliver du automatisk bedt om at installere en sikkerhedsnøgle til det private LinkNYC netværket.

»Jeg havde ingen problemer med at forbinde til wifi-kiosken med min MacBook Air, mens jeg sad i Starbucks lige over for,« skriver redaktøren.

I den situation oplevede redaktøren 70 Mbps begge veje, formentlig begrænset af en VPN-anvendelse.

I øjeblikket er der kun en håndfuld af de nye wifi-standere i New York, men LinkNYC har planer om at have 500 op at køre i juli.

De vil ifølge repræsentanter forblive i beta-test, indtil omkring 200 enheder er indsat, og i 2020 har gruppen planer om at have mindst 4.450 kiosker i naturen. Det er svært at sige, om LinkNYC vil nå sine langsigtede mål, men det faktum, at det var i stand til at udvikle og implementere sine kiosker på omkring et år er imponerende.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen: Det var noget mere bøvlet at få en iPhone op på det krypterede net. Den ekstra sikkerhedsnøgle skal manuelt godkendes og wifiet genstartes, før telefonen vil logge på.

Repræsentanter fra LinkNYC oplyser, at de ikke vil spore webtrafik på hverken det åbne offentlige eller det private netværk fra standerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
Jan Gundtofte-Bruun

...at de kan gøre det, uden at teleselskaber brokker sig over konkurrence-forvridning (jeg kan ikke forestille mig, at de bare ikke har opdaget det endnu).

(oblig. tinfoil) Hm, eller er det "uimodståelige" portaler for overvågning af borgernes net-forbrug?

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017