Byggeriet af Europas største datacenter skudt i gang

Lefdal Mine Datacenter i Norge kan på papiret blive Europas største. Datacentret forventes åbnet om et år.

Efter seks års forberedelse gik etableringen af Lefdal Mine Datacentre i Måløy i Vestnorge i gang her til formiddag, tirsdag. I grubegange, som ikke længere er i brug, skal containere med serverracks stuves sammen. Det skriver digi.no

Første byggeristadie omfatter kapacitet på 30 megawatt (MW) for en investering på 250 millioner norske kroner, kom det frem under åbningsceremonien. Den første del forventes færdig om et år.

Fuldt udbygget kan anlægget mestre en kapacitet på 200 MW på den fysiske installation, som fylder over 120.000 kvadratmeter.

Det er langt mere end både Facebooks anlægs i Luleå i Sverige (120 MW) og Apples planlagte center i Danmark, hvor der gættes på en kapacitet på mellem 100 og 144 MW.

Lefdal, som er Tier 3-certificeret, var med blandt de første konkrete initiativer som led i en norsk ambition om nye grønne datacentre. En ambition, som både regionale myndigheder og den norske stat har været særdeles aktive i. Udfordringen for initiativtagerne har været at få et tilstrækkeligt antal store kunder med fra starten for at kunne komme i gang.

Teknisk er anlægget omfattet af tre uafhængige netværksleverandører med hver deres separate infrastruktur. Alle leverandørerne kan tilbyde fiber fra de nationale kommercielle access points (NIX, BIX), og til det nærliggende UNINETT connection points. Leverandørerne kan levere redundante forbindelser til de lokale distributionspunkter.

I forhold til latency kan Lefdal Mine Datacenter skabe forbindelse til London med 10 ms latency gennem Kårstø/Tampnet. Den samme forbindelse er angiveligt fremragende til forbindelse til Island and USA sammenlignet med resten af det kontinentale Europa. Det meste af trafikken hertil vil ske via Oslo.

IBM deltager som kunde i det nye datacenter. Den internationale it-gigant har derfor deltaget i den konkrete udformning.

Desuden har tyske Friedhelm Loh Group underskrevet både lejeaftale og investereret i 33 procent ejerskab i anlægget. Angiveligt vil det betyde tyske kunder i Lefdal-anlægget.

Datterselskabet Rittal deltager som leverandør af infrastruktur.

Lefdal kommer endvidere til at nyde godt af, at den norske regering har varslet afgiftslettelse for forbruget af strøm til centret. Det sker efter, at både norsk erhvervsliv og den politiske opposition har presset på for at få afgifterne ned på et nordisk niveau.

Lefdal-anlægget i Norge bliver drevet af næsten 100 procent fornybar vandkraft.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere