Byg din egen blockchain: Open source-værktøjskasse klar til brug

26. juli 2017 kl. 16:125
Hyperledger Fabric kan skabe elektroniske hovedbøger med plug-and-play-moduler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tidligere på måneden debuterede open source-softwaren Hyperledger Fabric, som er en pakke af værktøjer som kan bruges til at implementere blockchain-teknologi.

Ifølge organisation bag, kan produktet byde på en modulariseret arkitektur, hvor komponenter kan anvendes på plug-and-play-facon. Det benytter en container-teknologi til at være vært for såkaldte "smarte kontrakter" med navnet Chaincode, som udgør programlogikken i et Hyperledger-system. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Billigere end gammeldags databaser og servere

Blandt bagmændende i Hyperledger findes blandt andre IBM og SAP, som har lagt væsentlige resurser i udviklingen. "Ledger" i produktnavnet henfører til ideen om en hovedbog – omdrejningspunktet for al bogføring, hvor udgifter og indtægter skrives ned. Det er her, at blockchain-teknologien kan byde på en teknologisk nyskabelse, har IBM-topchefen Erich Clementi tidligere forklaret til Version2:

»Når to organisationer har brug for at udføre en transaktion, er der brug for to hovedbøger til at holde styr på tallene. Hvad sker der, når man har to versioner? Der kan opstå uoverensstemmelser, eller du får brug for tredjemænd til at blande sig. Her kommer en teknologi, som har den fordel, at den kan deles mellem aktørerne og ikke kan forfalskes, og som har et indbygget revisionsspor. Du har mulighed for at ændre i posterne, men du har en protokol, som bygger på enighed, for at fastsætte ægtheden og etablere tillid til transaktionen.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempler på anvendelser er reservedele til biler eller fly, hvor en blockchain-hovedbog kan gøre det krystalklart, hvor delene kommer fra.

Et andet eksempel er den amerikanske detailvarekæde Walmart, som kan spore leverandører af varer, hvis de skal tilbagekaldes. Det tager 21 dage med dagens teknologi og blot 13 sekunder med blockchain i Hyperledger.

Teknologien kan ifølge Erich Clementi på denne måde være et billigere og hurtigere bud end de gamle løsninger, som byggede på databaser, servere og grænseflader mellem vidt forskellige systemer.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
28. juli 2017 kl. 22:56

He He, nu er der jo en væsenlig forskel på dobbelt bogføring og et dobbeltbogholderi (skufferegnskab) vh Mads

4
28. juli 2017 kl. 21:42

@ Jesper Lillesø: Dobbel bogføring er fint. Hvis N deltager i en transaktionsbase, så er N-fold bogføring også fint; men typisk er det M-fold, hvor M<<N. Det er blandt andet det, blockchain er; til stor forskel fra en bank og dens brugerbase, som kun benytter enkelt bogføring. Men M-fold bogføring giver også en stor revisionsopgave, da der, traditionelt, kan være bogført forkert to steder i hver transaktion. Blockchain-noderne sikrer at den slags "bogføring til egen fordel" bliver opdaget, fordi der nu er en bog der har en block som ingen andre er enige i passer i kæden.

Igen, hvis dette ikke er i overensstemmelse med, hvordan blockchain faktisk fungerer, vil jeg meget gerne høre om det.

3
27. juli 2017 kl. 12:28

Der er da ikke noget galt med dobbelt bogføring. Det er er sundt princip fra regnskaber.

Dobbelt bogføring er måde at holde regnskab på, hvor hver postering skal bogføres på både debetsiden og kreditsiden.

2
26. juli 2017 kl. 20:40

Jeg tror essensen er at man kan bruge blockchain til at sikre mod dobbelt bogføring. Hvis producenter, mellemhandlere og købere alle har en offentlig logbog hvori de anfører deres transaktioner, så kan ingen sælge den samme reservedel to gange uden at det bliver opdaget. En simpel blockchain kan gøre det lidt lettere at holde styr på at der ikke forsvinder rækker fra en logbog. Men, blockchain eller ej, så er den egentlige ide vist at multinationale selskaber skal dele forretningsinformation med deres konkurrenter, det bliver nok der ideen strander.

Helt generelt så er 90% af hvad der bliver skrevet om blockchains et eller andet sted mellem vrøvl og løgn, Version2-artikler er ikke undtaget.

1
26. juli 2017 kl. 19:19

Blockchain handler om transaktioner og mange ikke-interesserede i størstedelen af disse. Hvordan kan en blockchain mellem to eller sågar tre parter fungere som fælles konsensus?

Blockchain er softwareteknologi, det er en flydel ikke. En flydel kan IKKE blive en del af en blockchain. Serienummeret som er graveret ind i en flydel kan godt blive en del af blockchain, ligesom det kan blive et dataelement i etvhert andet softwaresystem. Men det garanterer ikke mere end andre softwaresystemer.

Jeg er ikke veloplært i blockchain-teknologi, så jeg vil meget gerne høre, om de to ovennævnte forklaringer ikke stemmer.