Byrådet i Riviera Beach har i denne uge enstemmigt stemt for at give efter for hackeres krav om at få udbetalt 600.000 dollar (ca. 4 mio. danske kroner) for at dekryptere byens data.
Angrebet startede for tre uger siden. Det har lagt byens e-mailsystem ned, og har gjort at byens alarmcentral ikke kunne registrere opkald i systemet.
Ransomwaren kom tilsyneladende ind i systemet, da en ansat trykkede på et skummelt link i en e-mail, men det er uklart præcist, hvordan hackerne har fået adgang til systemet.
Ransomware er det nye sort
Riviera Beach er langt fra den eneste by, som er blevet udsat for ransomware-angreb. Angrebstypen, hvor hackere krypterer ofrets filer og kræver penge for at dekryptere dem igen, er blevet meget populær hos angribere siden WannaCry skabte overskrifter verden over.
Ofrene for ransomware står i en meget penibel situation. Der er nemlig ikke nogen garanti for, at hackerne faktisk udleverer nøglen, som skal til for at dekryptere ofrets data, selv hvis de får opfyldt deres krav.
I nogle tilfælde er ransomwaren endda lavet sådan, at angriberne har svært ved overhovedet at dekryptere filerne, hvis de fik udleveret pengene. Det var for eksempel tilfældet ved WannaCry, hvor angriberne angriberene manuelt skulle godkende hver betaling.
Og selv om mere end 100.000 dollar (ca. 664.000 kroner) blev betalt til WannaCry, har der kun været ganske få rapporter om ofre, der faktisk fik deres filer tilbage.