Business intelligence-analytiker: En myte, at man bare kan give brugerne adgang til datakilderne, og så kører det
At rykke business intelligence ud af it-afdelingen for at give langt flere ansatte direkte adgang til egne data, er en af tidens mantraer.
»Advanced analytics is no longer just for analysts,« lyder det bl.a. i punchlines.
Selvbetjening inden for business analytics-anvendelse er uden tvivl for mange en rigtig god idé, fordi man giver de ansatte mulighed for at hente viden fra virksomhedens datakilder uden først at skulle involvere eksperter i datamining.
Men der er også røster, der advarer om, at det er nemmere sagt end gjort.
»Der er en stor myte inden for selvbetjenings-business intelligence, at du bare kan åbne for adgangen til en stor database, og herefter kan brugerne få noget fornuftigt ud af det,« siger Philip Russom, industrianalytiker hos BI-analyseinstituttet TDWI ifølge udgivelsen GCN.
»Det kræver faktisk en masse forberedelse, inden det fungerer. Og det er uanset, hvilken form for selvbetjening man går efter. It-folk, datafolk eller andre teknikere er nødt til at gennemføre et stort arbejde med at forberede data og gøre dem tilgængelige,« siger han.
Konkret handler det om at stille data til rådighed via en brugergrænseflade, som er egnet til BI-selvbetjening. Og det kan koste mange arbejdstimer.
At downloade et front-end-værktøj, som giver indsigt i forretningens data, f.eks. Tableau, installere det på skrivebordet og gå ud og fange data fra SAP eller PeopleSoft-systemerne, kan være nemt nok, lyder det fra TDWI.
Derimod kan dataintegrationen eller den direkte adgang til kildesystemerne ofte give store udfordringer, fordi det er meget komplekst, mener TDWI.
Problemet kendes også herhjemmefra. Til Version2 har Hans Jacob Nejsum Clausen, der er Senior Business Intelligence Analyst hos Dong Energys B2C-afdeling, fortalt om et selvbetjeningsprojekt, at man har opnået at fjerne tidligere ventetid på til tre-fire måneder, når f.eks. et kundecenter tidligere ønskede data fra telefonsystemet, fordi det krævede en request til it-afdelingen.
It-folkene skulle herefter dykke ned i kildesystemet for at finde tallene, som udviklere efterfølgende måtte sætte ind i et SAP-datawarehouse.
Men det har også medført kampe, at de nye brugere har haft ønsker om andre måder at vise data på end de traditionelle - men også det med at give brugerne direkte adgang til kildesystemerne har krævet nogle kampe.
Nye værktøj hjælpe selvbetjeningen på vej
Selv hvis det lykkes at sikre selve den tekniske adgang til data, så kræver det stadig langt mere, hvis de nye brugere skal have noget fornuftigt ud af dem.
Der er dog nyere værktøjer, som smidiggør processen - GCN nævner Alteryx, Paxata, Trifacta, som står i modsætning til tungere værktøjer som QlikTech eller Tableau; sidstnævnte har Dongs B2C-afdeling valgt som et alternativ til SAP og SAS Institutes egne værktøjer.
Udfordringen for leverandørerne er at tilpasse de funktioner, som traditionelt er designet til et erfarent BI-slutbruger-segment til den nye selvbetjeningstendens. Og det samtidig med, at klassiske dyder som genbrug, repeterbarhed og administration ikke går fløjten.
Et andet problem er ifølge artiklen, at selvbetjeningsværktøjer typisk er designet til at kigge på data eller vise dem i en anden form - ikke til at forvalte dem. Med andre ord findes der i de nye enduser-moduler ikke værktøjer til at forvalte data nærmere.
Det betyder, at brugerne må acceptere metadata-definitioner - eller selv skabe det, hvis de ønsker en mere enkel visning af forretningsoplysninger.
Udviklingen er dog i gang, og bl.a. har IBM, Microsoft, MicroStrategy, Oracle, SAP, og SAS Institute selvbetjeningsværktøjer, der supplerer og integrerer med deres BI-enterprise-tilbud.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.