Bulgarsk lov: Al software udviklet til det offentlige skal være open source

Illustration:
Open source vil fremover være et krav, når bulgarske myndigheder får udviklet software.

Bulgarien vil ikke længere få udviklet software til det offentlige, uden at kunne dele det frit som open source-kode i et offentligt repository.

I en tilføjelse til landets såkaldte Electronic Governance Act har det bulgarske parlament noteret, at hvis en kontrakt inkluderer udvikling af computerprogrammer, skal de møde kriterierne for open source software.

Det skriver bulgarske softwareudvikler Bozhidar Bozhanov på blogmediet Medium. Bozhidar Bozhanov har siden 2015 arbejdet som rådgiver for Bulgariens vicestatsminister.

Læs også: USA vil open source offentlig it

‘Det betyder ikke, at hele landet nu flytter til Linux og Libre Office, og heller ikke, at regeringen vil kræve, at Microsoft og Oracle giver kildekoden til deres produkter,’ understreger han i sin blog.

Eksisterende løsninger der er indkøbt vil være uændret, forklarer han.

I stedet betyder loven, at al custom software, som staten køber vil være synligt og tilgængeligt for alle.

Læs også: Peter Kruse: Open source gør patch-management i IoT til et mareridt

‘Når alt kommer til alt, så er det betalt af skatteyderne, og de burde være i stand til at se det og drage nytte af det,’ skriver Bozhidar Bozhanov om beslutningen.

Softwareudviklerne foregriber i sin blog samtidig eventuelle sikkerhedbekymringer, nogen måtte have over at lade koden til offentlige systemer ligge frit fremme.

Læs også: Den indiske regering vender Microsoft ryggen - open source bliver et krav

‘Adskillige svagheder er blevet fundet i regerings-hjemmesider, som har været upatchet i årevis, fordi kontrakten er udløbet. Ved at åbne for kildekoden håber vi, at nedbringe antallet af de tilfælde, og detektere dårlig sikkerhedspraksis i udviklingsprocessen, snarere end når det er for sent,’ skriver Bozhidar Bozhanov.

En nyetableret myndighed har fået til opgave at håndhæve loven og opsætte et offentlige repository.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Simon Riis Olesen

Meget positivt og fornuftigt træk af Bulgarien.

Det vil både kunne være med til at højne kvaliteten af det udviklede software, men nok også på sigt styrke IT industrien i landet.

Kunne være fedt hvis V2 følger op på dette når Bulgariens offentlige repository er opsat!

Jeg kan dog også se lidt udfordringer, fx hvad med løsninger som er custom men som bygger på closed source? Det er jo meget normalt at få tilpasset eksisterende systemer som en samlet pakke løsning.

  • 13
  • 0
#2 David Konrad

Danmark burde naturligvis følge trop. For et land som Danmark er der sådan set kun to (bæredygtige) muligheder :

1) En statslig IT-virksomhed der udvikler sagsbehandlingsystemer, dokumenthåndtering, patientjournaler, nemid, kalendere, emailklienter osv, og disse systemer rulles så tvangsmæssigt ud til samtlige kommuner, regioner og statslige organisationer.

2) En open source løsning, et koncept hvor kildekoden er åben og alle kan byde ind med forbedringer. Initialt set må staten kaste et par mia efter en producent der fabrikerer grundlaget for en sådan OS-løsning (men hvorfor så ikke bruge universiteterne og gøre det selv, det ville skabe kæmpe synergi) men derfra skal alle andre kunne tage over.

Førstnævnte løsning ville nok være den "bedste", men den er der tilsyneladende bred modvilje imod. Den nuværende løsning med statsligt udpegede leverandører (=monopolisering, closed source) der står for forskellige grader af skandaløse IT-katastrofer til eksorbitante overpriser har i hvert fald bevist sin uduelighed.

Jeg fatter ikke, at staten, kommunerne og regionerne ikke stikker hovederne sammen, køber en bygning og ansætter 200 dataloger (+ det løse) til at udvikle grundlaget for de næste 25-50 års danske infrastruktur. Vi kan jo ikke købe os til den, det er ikke hyldevare - når en lov ændres og det kræver ændringer i arbejdsgangen for 5.000 offentligt ansatte koster det en bondegård * 117 for at få ændret 117 identiske systemer, blot for at nævne en enkelt urimelighed ved den nuværende "model". I en "Stats-IT"-model ville det "blot" være at rulle opdateringen ud om natten, een gang.

Men en ren open source løsning ville også være god. I princippet det samme, men i stedet for at levere selv bekoster staten så udviklingen af en ramme. Der skal simpelthen kreeres en platform (eller framework) der kan facilitere alle (!) aspekter af dansk IT-infrastruktur A-Å. Denne platform skal så være rammen for al offentlig IT - fra operativsystem over outlook-klon til f.eks hvilke skrifttegn samtlige systemer i Danmark skal understøtte på print og skærm. Det vil tage lang tid, og blive dyrt, til gengæld kan det blive uendelig meget bedre end nuværende laveste fællesnævner af winXP+win*-mac+CSC+IBM+KMD+117-server-arkitekturer+5000-forskellige-skodprogrammer-der-ikke-taler-sammen-og-aldrig-kommer-til-det. Og når det er udviklet færdigt vil 19-årige Brian og hans venner kunne byde ind med en forbedring af f.eks den statslige elektroniske kalender, uden at være udpeget som leverandør, uden at aflevere regnskaber fra de sidste 10 år, uden at skulle have "løftet lignende opgaver" - uden at det indebærer anden risiko, end at man kan prøve ideen af - forkaste den eller betale for udviklingen. Forestil jer hvor megen spild der kunne undgåes, hvor meget der kunne spares - og hvor innovativt og rapidt udviklingen indenfor offentlig IT kunne foregå, hvis det alene var ideerne og produktudviklingen der drev området frem, i stedet for som nu budgetter og håbløse IT-chefer der på små isolerede øer kæmper med de samme leverandører, the usual suspects.

  • 2
  • 0
#5 Ivo Santos

Det ville da også være godt hvis 'open source' konceptet senere bliver udvidet til hardware området. for hvem ved hvor mange fejl der er i firmwaren til de forskellige komponenter, og i øvrigt burde det også forlænge levetiden for de enheder som staten bruger, og det er jo også en besparelse som er vær at tage med, men kun så længe at besparelsen ikke ender i direktørenes, eller politikernes lommer.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere