Brugsuddeler: KMDs økonomisystem forsinker regnskaber og laver fejl i lønbehandling

2. marts 2017 kl. 22:51
Forsinkede årsregnskaber, tvivl om korrekthed af momsregnskaber og forkert feriepengeberegning er eksempler på fejl i KMDs økonomisystem, der rammer brugsuddelerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

400 selvstændige Brugsen-butikker kæmper samtidig med fejl i deres lønsystem, som KMD har håndteret for uddelerne siden maj 2014. Det skriver Dansk Handelsblad.

Uddeler Finn Andersen fra Dagli’Brugsen Dannemare, der også er formand for Lolland-Falster-kredsens uddelerforening, fortæller, at han netop har fået at vide, at KMD i to år har fratrukket den ene procent i ferietillæg for ansatte i løntilskudsjob, i stedet for at lægge beløbet oveni ferie med løn.

Og fejlen er blot en i rækken, påpeger uddeleren, der lige nu nok engang afventer et forsinket årsregnskab for sin butik.

»Det er vel tredje år i træk, vi forgæves venter på at få et årsregnskab. Tingene skulle gerne bogføres i den periode, de hører til, men der er f.eks. lønrefusioner fra 2015, som først kommer med i 2017-regnskabet. Vores revisorpartner udtrykker også bekymring for, om vi får den moms tilbage, som vi skal have. Det er frustrerende for mig at fortælle bestyrelsen om et regnskab, når vi ikke kan være sikre på, at tallene er rigtige. Det er ikke professionelt,« siger Finn Andersen til Dansk Handelsblad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen kommer i kølvandet på en melding fra Coops koncernchef Peter Høgsted, der også er utilfreds med KMD.

»Alle vores it-problemer skyldes KMD. Vi oplever dårlige leverancer, manglende efterlevelse af aftaler, uprofessionalisme og stærkt kritisable samarbejdsforhold. Vi bruger alt for mange ressourcer på at rette de fejl, de laver. Vi oplever KMD som en partner, der ikke lytter ret meget og ikke er særligt selvkritiske, når det kommer til at se deres egne fejl,« lød det forleden fra Peter Høgsted.

Frustrationerne deles også af formanden for Danmarks Uddelerforenings landsbestyrelse, Henrik Werge.

»Vi føler nok lidt, at tingene bliver trukket ned over hovedet på os, og det er selvfølgelig frustrerende. På den anden side kan vi heller ikke holde til, at vi ikke moderniserer vores it-system, og alting bare går i sort,« siger Henrik Werge, der er uddeler i SuperBrugsen Jelling.

Brugsen-forretningerne begyndte sidste år at implementere økonomisystemet SAP Finans, som skulle det lette administrationen og skabe ensartede standarder i butikkerne. Men også denne overgang har givet problemer, lyder det.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger