Brugerklub giver billig ESDH i Hedensted

Syv kommuner og en enkelt region har dannet en brugerklub, der ejer ESDH-systemet SBsys. Med Hedensted Kommune som nyt medlem i klubben bliver løsningerne endnu billigere.

Softwarehuset Ditmer har netop fået ordren på at levere Hedensted Kommunes nye ESDH-system SBsys. Kommunen har valgt at Århus-firmaet, der implementerer SBsys for en såkaldt brugerklub bestående af syv andre kommuner og Region Midtjylland. SBsys skal i løbet af foråret 2010 erstatte kommunens nuværende system.

Løsningen er utraditionel, fordi det er brugerklubbens medlemmer, der ejer koden bag SBsys, selvom det i sin tid var Ditmer, der udviklede løsningen til to daværende amter.

»Brugerklub-modellen giver en meget billig løsning, og jo flere medlemmer der kommer i klubben, jo flere er der om at dele regningen,« forklarer organisationskonsulent i Ditmar, Stig Barret.

Medlemsskabet af brugerklubben er en engangsinvestering i omegnen af en halv million kroner, og dertil kommer den konkrete implementering af SBsys i kommunen, foruden efteruddannelse og konvertering fra det eksisterende ESDH-system.

»I første omgang skal vi levere til 500 brugere i Hedensted. Senere koble alle kommunens institutioner på, så vi når op i nærheden af 3.000 brugere,« siger Stig Barret videre.

Deler kode med andre kommuner
Han forklarer, at brugerklubben så at siger 'splejser' om at få udviklet de ting, alle kan have brug for, men hvis en enkelt kommune for eksempel har brug for specialintegration til sundhedsplejen, skal kommunen selv betale for at få det lavet.

Til gengæld er det brugerklubben, der ejer al koden bag, og derfor kan alle medlemmerne trække på, hvad de andre har udviklet. Det gør SBsys til et billigt alternativ i forhold til de konkurrerende ESDH-løsninger fra for eksempel Scanjour, Fujitsu og Traen.

Der findes dog også en bagside af brugerklub-medaljen:

»Netop det, at det hele er brugerklub-drevet, er både den store fordel og den store ulempe. For det kræver, at kommunen er villig til at bruge flere kræfter på at snakke og koordinere med de klubmedlemmer, og man skal også afsætte ressourcer til at fejlteste,« forklarer Stig Barret.

For den indsats får man så fire-fem opdateringer årligt.

»Man kan sige, at medlemmerne investerer manpower i stedet for penge,« argumenterer Stig Barret.

Vil være dobbelt så store
Brugerklubben ejer som sagt koden bag og retten til at sælge SBsys-løsningen til det offentlige, mens Ditmer har rettighederne på det private ESDH-marked. Brugerklubben og Ditmer er enige om, at SBsys skal ud og tage flere markedsandele, end tilfældet er i dag.

»Som det er nu, findes der ingen salgsorganisation og ingen markedsføring ud over mund til mund-metoden. Men vores fælles projekt med brugerklubben er, at klubben skal op i dobbelt størrelse. Og det burde ikke være så vanskeligt, for alle vores kunder siger uden undtagelse, at løsningen klart er det nemmeste ESDH-system, de har prøvet,« siger Stig Barret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere