Brugereksplosion ændrer geodatabranchen

Statens frigivelse af geodata har ændret branchen for geodata

Siden Geodatastyrelsen 1. januar 2013 lagde geodata ud til fri afbenyttelse er det sket en voldsom stigning i antallet af personer og virksomheder, der benytter den digitale kortforsyning. Miljøstyrelsen melder i en pressemeddelelse både om en brugervækst på mere end 1000 procent og jobskabelse i samfundet.

Men hvad med de virksomheder, der plejede at tjene penge på, at producere og sælge ortofotos og matrikelkort til det offentlige? Statens frikøb af dataene ligner umiddelbart en dårlig forretning for producenterne, men det er tilsyneladende ikke tilfældet.

Allan Christensen er direktør for Informatik i den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, der har leveret en betragtelig del af de frikøbte data. Og ifølge ham, har det ikke forringet forretningsmodellen ved geodata – det har bare ændret den.

»Vi er stadig data-producenter, men vi bliver i høj grad også data-fortolkere«, siger Allan Christensen og uddyber:

»Efter at data er blevet gratis, er der jo også mange flere, der bruger dem - men det er ikke helt enkelt at læse disse her data. Så der ligger en del konsulentvirksomhed i at hjælpe folk med at fortolke de data, der er blevet lagt ud, det kan vi mærke allerede nu«, siger Allan Christensen til Version2.

Læs også: Så er det vedtaget: Nu er der gratis, offentlige data til alle

Første led i fødekæden

Det stigende antal bruger af de nu frit tilgængelige geodata gavner ikke kun Niras i form af flere konsulent-jobs. Det smitter også af på resten af den rådgivende ingeniørvirksomhed, forklarer Allan Christensen.

»En ting er, at vi kan hjælpe med at forstå og anvende data. Men hvis en virksomhed så bruger data til at finde ud af, at den skal klimasikres - så får de jo brug for vores ingeniører«, siger Allan Christensen, der også godt kan forstå myndighedernes side af sagen

»I stedet for at købe data halvtreds gange, så kan det offentlige nøjes med at købe dem en gang«.

Ifølge Miljøministeriet er to ud af tre brugere af de frie geodata private borgere, mens en fjerdedel kommer fra en virksomhed - de resterende er foreninger og offentlige organisationer.

Geodatastyrelsen ligger ikke inde med statistik på hvilke data, der downloades mest, og hvad de bliver brugt til.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
s_ mejlhede

Så det offentlige, altså os alle...

Ikke skal betale for tilgang til data, som vi selv har betalt for indsamlingen af, og som rettelig burde være fri. En gang gang for alle bør alle nye offentlige projekter, programmer og data, samt data formater være frie og tilgængelige for alle. Hvis firma ikke er interesseret i at byde på de præmisser kan de lade være.

Samt efterfølgende få købt data fri, også en gang for alle, det er åbenbart en win-win-win for alle, samfundet, Firmaer, og os.

Hvis ikke det sker, så er udbyder åbenbart tåbelige, og ikke klædt på til deres job, eller den manglende konsekvens af dårligt udført job aldrig får konsekvenser i løn eller ansættelse, eller det at se lidt ud over egen næsetip ikke er en kompetance som søges eller forvendes :-(

 • 1
 • 0
Mads Konradsen

"Ifølge Miljøministeriet er to ud af tre brugere af de frie geodata private borgere, mens en fjerdedel kommer fra en virksomhed." ... Vi lader den lige stå et øjeblik... Og så dumper de resterende 8.3% nok ned fra himlen ;-)

Men om ikke andet, fedt at se en branche der tilpasser sig, i stedet for at stritte imod med arme og ben, som vi så det med musikbranchen før i tiden.

 • 3
 • 2
Ole Sanvig

Kunne man håbe på, at vi langsomt vil nærme os amerikanske tilstande, hvor offentlige data faktisk er offentlige?

Virksomheder betaler fx for at levere lovpligtige regnskabsdata til E&S, som derefter bonner os andre en formue for at få adgang til dem. Kunne man forestille sig, at de data, der en gang er leveret, bliver sluppet fri?

 • 3
 • 1
Søren Breddam

Ikke skal betale for tilgang til data, som vi selv har betalt for indsamlingen af, og som rettelig burde være fri. En gang gang for alle bør alle nye offentlige projekter, programmer og data, samt data formater være frie og tilgængelige for alle. Hvis firma ikke er interesseret i at byde på de præmisser kan de lade være.

Ja, verden er omskiftelig, jf. http://www.version2.dk/artikel/afgoerelse-kommune-maa-ikke-foraere-kortd... Da vi i Stevns Kommune ville frigive vore offentligt betalte grunddata i 2010, fik vi erhvervslivet på nakken. Vi blev anmeldt til Konkurrencestyrelsen, og kommunernes tilsynsmyndighed, her Statsforvaltning Sjælland, kom med et høringssvar, som underkendte kommunernes ret til at videregive skatteyderbetalte data, uanset om de tog betaling for dem eller forærede dem væk. (Og KL støttede bemærkelsesværdigt IKKE Stevns Kommune i sagen!) Sådan gik der over to år med stilstand... Jf. artiklen til skade for samfundet. Tak til Geodatastyrelsen (tidligere KMS - Kort- og Matrikelstyrelsen) for at løfte opgaven med tyngde og kvalifikationer!!!

 • 2
 • 0
Michael Jensen

Som jeg har forstået det er det ikke helt ligegyldigt hvilke data vi taler om. Processen om at frigøre data strækker sig frem til 2016 og er opdelt i flere etaper. Eksempelvis er geokodede adressedata ikke frigivet endnu. Læs mere om processen her: http://www.digst.dk/Loesninger-og-infrastruktur/Grunddata/Aftale-om-grun...

I kommunerne er det er varmt emne og der blev holdt adskillige workshops og konferencer om det sidste år. Men ja, det kan næsten kun gå for langsomt. GIS visualization er jo et af de termer under Big Data, som spås at have et enormt forretningspotentiele, og som lige har toppet jvf Gardners Hype Cycle for Big Data http://blogs-images.forbes.com/louiscolumbus/files/2012/08/Hype-Cycle-of...

Se evt præsentationen fra Morten Lind fra Ministeriet fra By, Bolig og Landdistrikter http://kortforsyningen.dk/sites/default/files/gd2_jyskfynskgiskonf2013_2...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere