Brugere klager over mistet wifi på Raspberry Pi 4 ved højere skærmopløsninger

29. november 2019 kl. 11:4513
Brugere klager over mistet wifi på Raspberry Pi 4 ved højere skærmopløsninger
Illustration: Beebright, BigStock.
Flere brugere undrer sig over, at wifi-forbindelsen tilsyneladende ryger på Raspberry Pi 4, når skærmopløsningen bliver skruet op.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Brugere af mini-computeren Raspberry Pi 4 melder om problemer med, at wifi-forbindelsen går ned, når skærmopløsningen går op. Det oplyser The Register.

Problemet er blevet bemærket af udvikler Enrico Zino, som arbejder med mini-computeren. Han fortæller, at når opløsningen bliver sat til 2560x1440, så går wifi ned.

»One full day of crazy debugging, and the result is that if the Raspberry Pi 4 outputs HDMI at a resolution of 2560x1440, the Wi-Fi stops working,« skriver Enrico Zino i et blogindlæg, som The Register henviser til.

I indlægget oplyser Enrico Zino desuden, at han ikke har oplevet problemet ved lavere opløsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

The Register har også fundet tidligere meldinger om lignende. Tilbage i august fortalte en bruger om, at wifi stoppede med at fungere, når opløsningen blev skruet op:

»With 1920x1080, wlan0 became disconnected after it was OK at lower screen resolutions. Was in 2.4GHz band.«

Andre bruger-oplevelser, som The Register linker til, beretter om tilsvarende. Ifølge mediet kan en løsning være at køre 5GHz i stedet for 2.4GHz.

The Register har spurgt Pi Foundation om en kommentar, og mediet melder, at det vender tilbage med nyt, såfremt der kommer et svar.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
2. december 2019 kl. 15:15

Jeg er ikke sikker på at du har ret. Mit umiddelbare gæt er at hovedparten af køberne er private eller uddannelser ... men jeg har intet at have det i, bortset fra hvad de selv har sagt.

Måske er de 99% en overdrivelse, da der også er klart mange private som bruger dem i projekter, men til uddannelsesformål, der tror jeg maks 1% af alle de RPi's der er solgt er endt.

Det kan f.eks. ses af at 3 og 3+ lige for tiden har en leveringstid på et halvt år hos RS, med mindre man køber dem i kasser af 150 stk - det er en meget god indikation af hvem der køber dem.

Hvad med PoE? Det ville jeg klart foretrække.

Øh nej, dels løser det ikke problemet med batteribackup, dels er der mange scenarier hvor der ikke er kablet netværk til rådighed - men som option, måske lidt mere elegant, med en PoE hat er det da en option.

Men når du nu er igang, så er der også valget af SD/microSD som storage. Disse er notorisk upålidelige fordi de aldrig var beregnet til mange læsninger og specielt skrivninger.

Både og.

Selvfølgelig havde jeg gerne set at Sata havde været en option, men f.eks. eMMC gør ikke sagen bedre, da det stort set er samme hukommelse som SD, men uden controller.

Det store problem ligger i brugen af SD kort, og en manglende forståelse af Linux og at Linux elsker at logge, kombineret med en utrolig dårlig strømstyring (en kondensator og påtvungen power down ved strømudfald ville kunne gøre underværker) giver en stor risiko for skrivefejl - og der bliver i det hele store skrevet utroligt meget til log, en fejl som Tesla jo også har gjort.

Lidt OT bliver det rigtig muntert at se når nu stribevis af Teslaer går i limp-mode inden for de næste år.

Men hvis du iøvrigt roder med RPi, så kan jeg anbefale Alpinelinux - den fylder meget lidt, er lynhurtig, og kører kun i RAM uden logning, så ødelagte SD kort er historie.

11
2. december 2019 kl. 14:56

(som ca. hovedparten af alle andre som bruger RPi professionelt, som igen udgør vel 99% af de betalende gæster)

Jeg er ikke sikker på at du har ret. Mit umiddelbare gæt er at hovedparten af køberne er private eller uddannelser ... men jeg har intet at have det i, bortset fra hvad de selv har sagt.

Og de burde (især hvis de trådte ned fra piedestalen, og indrømmede hvem det er der betaler hele gildet) have lavet en bedre regulering (det ville højst have kostet en femmer, og gøres f.eks. på mange routere), så den kunne operere med en inputspænding mellem 6 og 12 V, samt være polaritetssikret - det ville gøre batteridrift og backup meget nemmere.

Hvad med PoE? Det ville jeg klart foretrække.

Men når du nu er igang, så er der også valget af SD/microSD som storage. Disse er notorisk upålidelige fordi de aldrig var beregnet til mange læsninger og specielt skrivninger.

10
2. december 2019 kl. 10:05

Men hvis man rykker til 5GHz, så plejer der at være rigtig god plads.

Det er nu ikke fordi der er et hav af kanaler at rutte med, men mere det faktum, som du også selv siger, nemlig at 5GHz træger dårligt gennem vægge (beton spærrer også ganske effektivt).

Både problemet omkring PoE HAT og RPi4 USB-C handlede i bund og grund om manglende test.

USB C'en på RPi4 er direkte fejlkonstrueret, da man sparede en transistor væk til fordel for et par modstande, så intelligente ladere bliver snydt.

Men i øvrigt mener jeg (som ca. hovedparten af alle andre som bruger RPi professionelt, som igen udgør vel 99% af de betalende gæster) at valget af USB til strømforsyning er fuldstændig misforstået, det skulle i stedet være 5/2.1 dc connector.

Og de burde (især hvis de trådte ned fra piedestalen, og indrømmede hvem det er der betaler hele gildet) have lavet en bedre regulering (det ville højst have kostet en femmer, og gøres f.eks. på mange routere), så den kunne operere med en inputspænding mellem 6 og 12 V, samt være polaritetssikret - det ville gøre batteridrift og backup meget nemmere.

9
2. december 2019 kl. 09:47

Det kan det sagtens - problemet er bare, at selv om man selv gør det rigtigt, så kan den kakafoni af WiFi støj der findes i et urbant område ødelægge det hele.

Hvis man streamer på 2.4GHz båndet så er der ganske rigtigt problemer med båndbredde. Men hvis man rykker til 5GHz, så plejer der at være rigtig god plads. Hvis man bor i ældre ejendomme (dvs. ca. 100 år gamle) så er problemet med 5GHz båndet er primært at signalerne ikke bryder sig om det hønsenet der findes i væggene i ældre ejendomme og der kræves således flere access points for at dække en større lejlighed ordentligt. Men samme gør også at der sjældent er problemer med manglende båndbredde pga. naboer.

Ovenstående er baseret på egne erfaringer og diverse venner og bekendtes oplevelser (jeg bor i øvrigt i Danmarks tættest befolkede kommune).

RPi2 der rebootede af kamera flash
PoE HAT'en der ikke kunne levere strøm

Problemet omkring flash er kendt fra andre produkter. Jeg tror det store problem omkring RPi generelt er at folk (inkl. mig selv) opfatter dem som general purpose computers og forventer samme kvalitet (og test) som fra en almindelig computer. I praksis vil det nok være svært altid at nå det kvalitetsniveau fra en billig kit-computer hvor brugeren selv køber kabinet og tilslutter mystiske ting direkte på GPIO. Hvis jeg fx. køber en router i el-giganten, så er der en pæn sandsynlighed for at den har komponenter indeni der er fotosensitive og det ingen problemer giver fordi routeren kommer i et fint kabinet der beskytter mod lys.

På samme måde testes hardware, hardware components og software software meget bedre i en general purpose computer end når det handler om embedded hardware o.lign. Både problemet omkring PoE HAT og RPi4 USB-C handlede i bund og grund om manglende test.

8
29. november 2019 kl. 18:26

Det sidste jeg har set med RPi4 er at strømforbruget er blevet lavere så det har løst en del af varme problemet. The guy here was going to test some more cooling solutions and got a good surprise with the latest update: https://www.youtube.com/watch?v=VJC6OpGpq0Y

7
29. november 2019 kl. 16:06

Men var det ikke rigtigt nok?

Det er nok ikke muligt at finde produkter som er 100% perfekte, det må vi nok acceptere.

Nogen ting kunne have være undgået hvis der ikke havde været den enorme arrogance hos Upton&Co.

Men som sagt, så fremhævede jeg også specielt B+ og 3.

2 & 4 vil jeg ikke røre med en ildtang.

1
29. november 2019 kl. 12:22

Nu er Wifi til streaming altid noget lort.

Eller nok mere Wifi / Mobil skal altid fravælges og der skal bruges en fastforbindelse hvis det er muligt og nemt.

Gaming og Steming virker ikke ret godt på 2.4, hvis der er bare en anden som streamer HD, der er ældre enheder på, eller en enhed har dårligt signal.

Når alle naboer også gør det samme, så går det helt galt

5 GHz er bedre, men begge enheder skal helst være i samme rum, da rækkeviden er meget kortere. Men det skal jo ses som et plus, når der er mange AP i en opgang, så forstyre de ikke hinanden.

Men hvis man har mulighed for det, og har en fast "arbejdsplads", så vil jeg kable, også en bærbar. Især hvis man printer ud, eller ser tv. Printer bør også være kablet hvis muligt.

Men igen WIFI er noget lort. Men fint og nemt til telefoner, bærbare og tablet, og når man er på farten.

Så det her er bare dårligt WIFI.