Nedtællingen til den endegyldige udløbsdato for supporten af Windows XP er i gang.
Den gode nyhed er, at der stadig er tid til at opgradere til en ny version. Den dårlige er, at der ikke er nogen hjælp at hente, hvis man holder fast i Windows XP efter den 8. april 2014.
»Det er endegyldigt slut med opdateringer den 8. april 2014. Det har vi vidst i lang tid. Men på det tidspunkt er det også syv år siden, at pc'er blev født med Windows XP,« siger Windows-divisionschef Martin Thorning Hansen fra Microsoft Danmark til Version2.
Det lyder måske ikke så slemt, at man fra den 8. april ikke længere vil blive bedt om at genstarte pc'en efter de månedlige sikkerhedsopdateringer. Men i praksis risikerer man at blive skydeskive for hackere, som vil udnytte, at der ikke kommer flere opdateringer.
»Man kunne nemt forestille sig, at der er forskellige organisationer, som sidder med exploits, de ikke har publiceret. Det kan sætte Microsoft i et dilemma om, hvorvidt de skal lave en patch og åbne diskussionen om fortsat support, eller om de skal lade kunderne i stikken,« siger direktør Ulf Munkedal fra sikkerhedsfirmaet Fort Consult til Version2.
Microsofts chef for Trustworthy Computing, Tim Rains, skriver i et blogindlæg om, at kunderne efter udløbsdatoen for supporten reelt set vil være i konstant krig mod '0 day exploits'.
Færre XP-maskiner i Danmark
Det vil sige sikkerhedshuller, som bliver udnyttet til eksempelvis at sprede malware, uden der findes en opdatering, som kan lukke sikkerhedshullet.
Situationen i Danmark er ikke helt så slem, som i resten af verden. Ser man på tallene fra Statcounters opgørelse over styresystemer i Danmark i forhold til hele verden, så ligger Windows XP på lige omkring 20,5 procent af styresystemerne globalt mod 6,5 procent i Danmark.
Den seneste opgørelse fra Danske Medier viser en brugerandel på knapt otte procent for Windows XP på de største danske hjemmesider.
Velkendt visdom i antivirusbranchen lyder, at de kriminelle vil gå efter de mest udbredte styresystemer, men hvis Windows XP viser sig at være et nemt offer, så kan der være kriminelle, som vælger at gå efter det mindretal, som fortsat benytter det aldrende styresystem.
Efterfølgerne til Windows XP har en række ekstra sikkerhedsforanstaltninger indbygget, og de er desuden udviklet under Microsofts nye principper for mere sikker programmering. Derfor har de også vist sig at være sværere at angribe.
Det har fået de kriminelle til i stigende grad at gå efter tredjepartsapplikationer som Adobe Reader eller Java, som findes på mange platforme. Og det er endnu en grund til at være på vagt, hvis man fortsætter med Windows XP efter april næste år.
»Der er jo software, som også kører på Windows XP. Hvis det ikke længere bliver supporteret, så bliver det lidt mere spændende,« siger Ulf Munkedal.
Der er således ingen garanti for, at selvom man undgår, at Internet Explorer ikke længere opdateres ved at skifte til Google Chrome eller Firefox, at disse browsere vil blive opdateret i versioner til Windows XP flere år fremover.
En af udfordringerne for Microsoft kan blive, at det ikke er sikkert, at alle Windows XP-brugere er klar over, hvilken risiko en Windows XP-maskine kan udgøre, når supporten udløber.
Selskabet kører oplysningskampagner over for virksomhedskunderne gennem partnerne, men har ifølge Martin Thorning Hansen ikke konkrete planer om oplysning over for forbrugere eller små virksomheder.
»De fleste store og mellemstore virksomheder planlægger at skifte fra Windows XP. De har ressourcerne og ved også, hvordan de skal gøre det. Det er mere de små virksomheder, som måske ikke er klar over det,« siger Ulf Munkedal.
Rådet fra Microsoft lyder næppe overraskende, at kunderne bør opgradere til en nyere version af Windows, og helst Windows 8, som ifølge selskabet både har mere indbygget sikkerhed og kan køre bedre på ældre hardware end Windows 7.
For dem, der ikke har den mulighed, og alligevel ønsker at fortsætte med Windows XP efter den 8. april, er det reelt op til tredjepartssoftware at beskytte pc'en. Det kan være i form af sikkerhedssoftware og alternative browsere.
Store kunder vil i teorien kunne købe sig til support fra Microsoft eller selskabets partnere efter udløbsdatoen, men det kan gøre det dyrt at få lukket et hul i et styresystem, som så dagens lys for første gang i 2001.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.